Elle S'en Va

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Een roadmovie waarin niet de rebellerende tiener, maar de overwerkte en gestreste zestigplusser besluit weg te rennen van haar problemen; je ziet het in Elle S’en Va. Gek genoeg blijken de angsten, twijfels en pijn van de oudere Bettie (Catherine Deneuve) echter niet zo verschillend van die van een puber – zelfs de afkeer voor haar moeder vinden we terug in Bettie. Het prachtige Elle S’en Va is humoristisch, herkenbaar en benadrukt de liefde voor het leven als geen ander.

Cinetree deelt 'Elle S'en Va'

Leve het leven

Door Nikki Nilwik

De drang om alles in te pakken, in de auto te stappen en naar een plek te rijden waar niemand je kent, zal iedereen wel herkennen. Toch laten we het dreigen met weglopen, of zelfs het daadwerkelijke weglopen, meestal over aan het puberende kind. Als volwassen persoon zijn we te beschaafd, genuanceerd en misschien stiekem te bang om dit soort radicale keuzes te maken. Weglopen van al je problemen en gevoelens lijkt egoïstisch en onzinnig – en misschien is het dat ook wel, maar is het écht een reden om je tegen te laten houden als je toch niets te verliezen hebt?

Bettie is in de 60, verloor haar man aan een kippenbotje, heeft geen contact met haar dochter en is eigenaresse van een failliet restaurant. Het universum staat dus niet bepaald achter haar. Daarom besluit ze op een middag het heft in eigen handen te nemen en in haar auto te stappen, zonder het tegen iemand te vertellen. Deze rit, die begon als zoektocht naar een pakje sigaretten, eindigt als een typische, heerlijke roadmovie waarin Bettie door haar verloren kleinzoon het plezier van het leven weer leert inzien. En dit is ook precies de les die we kunnen meenemen uit Elle S’en Va; zelfs al lijken we als volwassenen nog zoveel te weten, we kunnen vaak nog veel meer leren van de onbevangen- en openheid van (onze) kinderen.

Elle S’en Va is, zoals al genoemd, een heerlijke roadmovie mét een ijzersterke vrouwelijke hoofdrol gespeeld door de magnifieke Catherine Deneuve. De film lijkt haar op het lijf geschreven en eigenlijk is dat ook zo. Regisseur Emmanuelle Bercot schreef dit script namelijk alleen omdat ze een film wilde maken met Catherine Deneuve in de hoofdrol – en daar zullen we Bercot eeuwig dankbaar voor zijn. Elle S’en Va is een viering van het leven en Frankrijk, oftewel; leve het leven... en de Franse Cinéma!

Must-see, omdat:

 • 1. Elle S’en Va letterlijk werd geschreven voor hoofdactrice Catherine Deneuve en dit is aan alles te merken. Deze prachtige film is haar op het lijf geschreven en een genot voor ons als kijker.

 • 2. De roadmovie genomineerd werd voor een Gouden Beer op het filmfestival in Berlijn.

 • 3. Elle S’en Va je herinnert aan de geweldige nieuwsgierigheid, onbevangenheid en liefde die kinderen kunnen hebben; misschien kunnen we meer van ze leren dan je denkt!

“It will be fine.”

Bettie (Elle S’en Va)

Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree

Uit de schaduw

De kracht van geven met Teun Toebes

Moffenmeid

La Danseuse

Gunda

Deux Frères

I, Tonya

Heartstone

The Hand

2046

Fallen Angels

Happy Together

Chungking Express

In The Mood For Love

My Foolish Heart

The Leisure Seeker

La Pazza Gioia

Fête de Famille

The Dark Horse

Les Ogres

La Última Primavera

Le Grand Bain

Wildlife

Mia Madre

Una via a Palermo

The Farewell Party

Moonrise Carcosa

Ema

Goud

Skate Kitchen

Blue Jasmine

The Sapphires

The Angels' Share

Naissance des pieuvres

Café de Flore

Todos lo Saben

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand