Eraserhead

Henry Spencer leeft temidden van een industriële omgeving, boze vriendin en een gemuteerd kind. Niets is wat het lijkt in het debuut van David Lynch!

Programmamaker Eric Corton deelt cult-klassieker 'Eraserhead'

Afdalen om te overstijgen

David Lynch is nu een van de bekendste vertegenwoordigers van Transcendente Meditatie (TM)–overigens ook niet de eerste beste vorm, maar een meditatietechniek waarbij het gedachteproces wordt ontstegen om een staat van “pure awareness” te bereiken. Voordat Lynch ermee begon was hij depressief en een boze dronk. Ten tijde van Eraserhead ontdekte hij TM en klikte hij in de creatieve staat waar hij een hele carrière op zou bouwen. Dus, ben je benieuwd naar Lynch, het onderbewuste, of wat er gebeurt als je associatieve onderbewuste de vrije hand krijgt? Kijk Eraserhead en laat je rationele geest ontsporen.

Ook als je de film al eens gezien hebt zal Eraserhead blijven verbazen, want de film is zo eigenzinnig op nagenoeg alle vlakken. Zoals curator Eric Corton al noemt is het haar van Jack Nance niets minder dan indrukwekkend, maar waar het het inderdaad heen? Moet er iets ‘kloppen’, of juist niet? En wat een fantastische beelden, wat een uitzonderlijk geluidsdesign! Alles schuurt, klopt, stroomt of pulseert in Eraserhead, alsof iemand geprobeerd heeft metaforen te zoeken voor elke uithoek in je hersenen.

Onderdeel van vele meditatietechnieken is het niet oordelen over gedachten of gebeurtenissen–er is alleen, niets is goed of fout. Het resultaat is dat het klassieke negatieve en positieve hand in hand gaan, en zoiets weerklinkt ook in Eraserhead. De vrouw in de radiator lijkt angstaanjagend, maar Lynch vond haar troostend. Dat ze in de radiator leeft lijkt conceptueel gezien eng, misschien door onze associatie met riolering en ongure zaken. Maar als je de gedachtesprong onbevangen kort houdt is hij helder: daar is het lekker warm, dus als ze daar zingend wordt aangetroffen is dat gezellig en biedt het troost. Dit neemt niet weg dat je met je normale gedachtepatronen ook genoeg uit Eraserhead kunt halen, maar duister is hier niet per definitie duister, en blij niet het bekende blij. Zet je de kritische gedachte dus uit en laat je de beelden en geluiden zo onversneden mogelijk binnenkomen, misschien dat je dan meer uit deze film zult halen. Het is vast niet zonder reden een geliefde cultklassieker. Gesitueerd in een bedempte wereld helpt Eraserhead je ratio te overstijgen door af te dalen in een ongrijpbare wereld.

Film in feiten

  • Hoewel de film een bescheiden release had kwam hij veel mensen onder ogen, en werd favoriet van notabele culturele figuren. John Waters promote de film meer dan zijn eigen ‘Female Trouble’ die rond dezelfde tijd uitkwam, Stanley Kubrick liet de film zien aan cast & crew van ‘The Shining’ om in de stemming te komen, George Lucas vroeg Lynch om een Star Wars te regisseren en schrijver Charles Bukowski gaf ook te weten de film te waarderen.

  • De film werd geplaagd door budgettaire problemen. Doordat de productie steeds langer liep maar er weinig geld was woonde schrijver/regisseur David Lynch ongeveer een jaar op de set: de slaapkamer van zijn hoofdpersoon was zijn slaapkamer.

  • Tijdens het maken van deze film begon David Lynch met Transcendente Meditatie, werd vegetariër en stopte gaf zijn gewoontes met alcohol en tabak op.

  • David Lynch schreef, regisseerde, produceerde en editte de film. Het design van de sets, special effects en geluidseffecten nam hij ook (deels) voor zijn rekening.

“In Heaven, everything is fine. In Heaven, everything is fine. You've got your good things. And I've got mine.”

Lady in the Radiator (Eraserhead)

Deze films werden ook geselecteerd door Eric Corton

Rock'n Roll

Het Nieuwe Rijksmuseum

The Crying Game

Quality Time