The Crying Game
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.
Een Britse soldaat wordt gekidnapt door de IRA. Nadat hij bevriend raakt met een van zijn gijzelnemers wordt deze op zijn beurt de wereld van zijn gijzelaar ingetrokken.
Slimme spanning
Er worden genoeg spannende films gemaakt, maar lang niet allen schoppen ze het tot status van klassieker. De films die dat wel doen hebben vaak wat meer bagage, en The Crying Game is dan ook een schoolvoorbeeld van. Hoewel de film aan bekendheid won door een notabele plottwist (die tegelijk iets wezenlijks kenbaar maakte aan groot publiek), terwijl alle sensatie werd ingebed in relevante maatschappelijke kwesties.
In feite is The Crying Game een thriller van top tot teen, gestileerd als film noir. Maar de plotwendingen bestrijken een spectrum van serieuze politiek en gespannen machtsverhoudingen, romantische intrige en zelfs seksuele vraagstukken. Het is idioot te bedenken dat de film met een habbekrats aan financiering een problematische productie inging (waar tijdens het draaien steeds extra geld gereld moest worden om het einde van de film te halen), laat staan dat vele studios bedankten voor het afgeronde product.
Bij het uitkomen was het vooral de onthulling omtrent één zeker personage dat de aandacht opeiste. Weet je het nog niet of ben je het simpelweg vergeten: ga de film kijken. Ironisch zijn we inmiddels bijna 15 jaar verder en is de kwestie nog niet genormaliseerd. De kracht van Neil Jordan’s film ligt er vervolgens in dat de Brits/Ierse verhoudingen bondig samenvat worden weergegeven, maar dat het ook op innemende manier wordt samengebonden. Dit maakt The Crying Game een slimme film om bij op het puntje van je stoel te zitten.
Film in feiten
De film zou eerst “The Soldier’s Wife” gaan heten. Op aanraden van Stanley Kubrick veranderde Neil Jordan de titel–Kubrick leerde hem namelijk dat films met militaire of religieuze titels het vaak niet goed deden in de Box Office. Jordan leende de titel van een Britse hit song.
De film werd voor zo weinig geld geschoten dat deze bijna niet afkwam omdat de financiering bijna op was.
Veel studios weigerden de film uit te brengen omdat ze vreesden dat de befaamde plottwist veel mensen zou afschrikken; het werd juist een van de redenen waarom mensen de film gingen zien.
Opgenomen in de “1001 Movies You Must See Before You Die” (ed. Steven Schneider).
Fergus (The Crying Game)“When I was a child, I thought as a child. But when I became a man, I put away childish things.”
Deze films werden ook geselecteerd door Eric Corton
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.