Girl

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Balletopleidingen staan erom bekend ongelofelijk zwaar te zijn. Stel je eens voor hoe het moet zijn als je hieraan begint tijdens je gendertransitie? De gevoelige en oprechte film Girl – gebaseerd op een waargebeurd verhaal - brengt dit fenomenaal in beeld. Wees voorbereid om te lachen, te huilen en volledig meegezogen te worden in dit veelgeprezen drama.

Actrice Gaite Jansen over 'Girl'

Grenzeloze moed

Door Nikki Nilwik

In 2020 gebeurde er iets historisch; de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden bedankte en benoemde - als eerste president óóit – transgenders in zijn speech. En na vier jaar Trump kon de LGTBQI+-gemeenschap deze erkenning zeker gebruiken. Maar eigenlijk is het feit dat dit een historische gebeurtenis is, alleen maar een pijnlijke realisatie dat er nog geen volledige acceptatie van LGTBQI+ personen is. Een eenvoudige verklaring of oplossing voor dit probleem kunnen wij bij Cinetree helaas niet geven. Wat we wél kunnen doen, is de dialoog over dit onderwerp bevorderen door middel van film. Dat is dan ook precies wat we hopen te bereiken met de veelgeprezen film Girl.

Lukas Dhont’s prachtige en emotionele drama geeft ons – naast vlinders in je buik – namelijk een inkijkje in het leven van Lara; een jonge balletdanseres die midden in haar gendertransitie zit. Dhont’s stijl is zacht en subtiel, waardoor wij als kijker een stille waarnemer worden van alle hoogte en dieptepunten die Lara (krachtig gespeeld door Victor Polster) meemaakt. Van ochtend tot avond, van pijnlijke logeerpartijtjes tot hormoonbehandelingen, we krijgen alles te zien. En hoewel dit fenomenaal in beeld is gebracht, blijft het soms moeilijk. Girl zet je aan het denken over hoe de situatie voor meisjes als Lara moeten zijn. Hoe voelen zij zich? Hoe komen opmerkingen bij ze aan? En hoe kan een jong meisje zoveel kracht hebben? Want als er een ding zeker blijft hangen na het zien van Girl, het de kracht van het hoofdpersonage. Lara’s doorzettingsvermogen en moed zijn grenzeloos en iets waar iedereen die deze film ziet, tegenop zal kijken.

Lukas Dhont’s speciale en liefdevolle Girl werd lovend ontvangen door de filmwereld - alleen al op Cannes ontving de film vier prijzen! Petje af dus voor de regisseur en de geweldige acteurs. Echter ontving de film ook kritiek vanuit de transgemeenschap. Volgens sommigen is het namelijk problematisch dat Lara gespeeld is door een cisgender persoon (= iemand van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht) in plaats van iemand die daadwerkelijk transgender is. Begrijpelijk; want iedereen verdient het om een representatief beeld van zichzelf terug te zien in films. Het klopt dat Girl misschien in die zin niet een perfecte film is en het is belangrijk je bewust te zijn van die tekortkoming. Maar Girl snijdt nog steeds een belangrijk onderbelicht thema aan dat meer besproken moet worden – en doet dat op zo’n prachtige, betoverende manier dat je deze film echt niet wilt missen.

Must-see, omdat:

  • 1. Girl geheel terecht met prijzen overladen werd. In Cannes werd de film met maar liefst vier prijzen bekroond én Girl werd gekozen als Belgische inzending voor de Oscars.

  • 2. Je zelden zo’n sterk acteerdebuut (Victor Polster) en regiedebuut (Lukas Dhont) zag.

  • 3. Het een ontzettend belangrijk maar helaas nog altijd moeilijk bespreekbaar onderwerp aankaart - en dat op een ontzettend pure en ontwapenende manier.

Film in feiten

  • 1. Regisseur Lukas Dhont en de cast kregen na de wereldpremière van Girl op het Filmfestival van Cannes een staande ovatie van 25 minuten lang.

  • 2. Lukas Dhont raakte geïnspireerd door een krantenartikel dat hij in 2009 las, over een meisje genaamd Nora Monsecour. Nora was ook een meisje in een jongenslichaam dat hoopte ballerina te worden. In 2018 woonde ze de première van Girl in Cannes bij.

  • 3. De rol van Lara wordt vertolkt door balletdanser Victor Polster; een ongelooflijk bijzondere en knappe transformatie.

“Work harder, or it will be a hopeless situation.”

Girl

Deze films werden ook geselecteerd door Gaite Jansen

Drijfzand

Beast

Sorry We Missed You

The Florida Project

Stranger in Paradise

Beginners

20th Century Women

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.