The Florida Project

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De zomer van de zesjarige Moonee en haar vriendjes bestaat uit ijsjes eten en kattenkwaad uithalen. En dat in een pastelroze ‘kasteel’ vlakbij Disney World. Klinkt als de droom van ieder kind, maar onder de oppervlakte speelt meer dan je denkt. Sociaal drama over vriendschap, armoede en (onverantwoord) ouderschap.

Actrices Gaite Jansen & Olivia Lonsdale over 'The Florida Project'

Roze (lucht)kastelen

Sommige verhalen vinden niet altijd hun weg naar buiten bij het grote publiek. The Florida Project van Sean Baker gelukkig wél. In de film volgen we Moonee, een zesjarig meisje dat samen met haar moeder Halley in Florida woont. Halley is zelf nog maar net kind af, heeft geen vaste baan en is qua taal-, drugs- en drankgebruik bepaald geen goed voorbeeld voor Moonee. De twee wonen noodgedwongen in motel The Magic Castle en zijn daarin niet alleen: het motel barst van de alleenstaande moeders en vaders met financiële problemen.

De kinderen zijn zich gelukkig nog nauwelijks bewust van de ellende die hen bij elkaar heeft gebracht. Zij zien het leven in het motel juist als één groot feest: de ouders zijn vooral druk met zichzelf, de kinderen hebben daardoor alle vrijheid en iedereen woont bij elkaar om de hoek. Dat de zomervakantie hét moment is voor allerlei spannende avonturen, staat voor Moonee dan ook vast. Helaas heeft ze geen idee dat haar onbezorgde leven op het punt staat om volledig in te storten.

The Florida Project is eigenlijk de perfecte balans tussen de jeugdige, onbezonnen blik van Moonee en de pijnlijke, keiharde realiteit waarin miljoenen Amerikanen verkeren. Want is the American Dream wel een droom die voor iedereen haalbaar is? Als dat zo zou zijn, hoe is het dan mogelijk dat een alleenstaande moeder in een motel moet (en kan!) leven met haar dochter? Met Disney World om de hoek - een plek waar zogezegd dromen uit komen - is het hartverscheurend dat de dromen van Halley alleen maar ongrijpbaarder lijken te worden.

The Florida Project is een realistische inkijk in het verhaal van de onderste laag van de Amerikaanse samenleving. Het contrast tussen de felgekleurde, kinderlijke achtergronden en de lichte treurnis die daarachter sluimert, zet je aan het denken. Een must see voor de mensen die zich hard willen maken voor sociale gelijkheid. Deze film verdient het om gezien te worden.

Must-see, omdat:

  • 1. De kinderen je even compleet mee terug nemen naar je kindertijd. Hoe heerlijk was het om rond te rennen, nieuwe plekken te ontdekken, mensen te bespieden en zó intens te genieten van een ijsje op een warme zomerdag?

  • 2. De film je daarnaast ook aan het denken zet over de (sociale) gevolgen van armoede en over de mensen die aan de onderkant van de maatschappij leven.

  • 3. Je steil achterover slaat van het acteerwerk in The Florida Project. Vooral Brooklynn Prince, die ten tijde van haar rol als Moonee nog maar zeven jaar oud was, speelt de rol van Moonee zó geloofwaardig dat je het kleine meisje direct in je hart sluit.

“You know why this is my favorite tree? 'Cause it's tipped over, and it's still growing.”

Moonee (The Florida Project)

Deze films werden ook geselecteerd door Gaite Jansen

Drijfzand

Beast

Girl

Sorry We Missed You

Stranger in Paradise

Beginners

20th Century Women

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.