Norwegian Wood

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De jonge Naoko, Kizuki en Toru zijn onafscheidelijk en doen alles samen. Toch komt aan het gelukkige leven van het drietal abrupt een einde als boezemvriend Kizuki zichzelf van het leven berooft. De nasleep van zijn zelfmoord is ongekend groot en heeft langdurende gevolgen. Liefde, verdriet, rouw en cinematografische pracht in het heftige Norwegian Wood (naar de gelijknamige bestseller van Haruki Murakami).

Rapper & schrijver Pepijn Lanen deelt 'Norwegian Wood'

Een simpel probleem, zonder makkelijke oplossing

Er zijn maar weinig boeken zo succesvol als de boeken van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Met maar liefst dertien miljoen verkochte exemplaren is Norwegian Wood misschien wel zijn allerbekendste. Murakami’s prachtige verhalen staan bekend om de gelaagde structuren, vele sfeerbeschrijvingen en weinig strakke plots. Niet gek dus dat deze BJ’er niet bepaald stond te springen om een verfilming van zijn boeken. Toch wist één regisseur het voor elkaar te krijgen om Murakami op andere gedachten te brengen. De Vietnamese filmmaker Anh Hun Trangh kreeg de eer om aan de bewerking van Murakami’s bestseller te beginnen, mits het een “zo mooi mogelijke film” zou worden. Dat is gelukkig gelukt.

De jonge Naoko, Kizuki en Toru zijn onafscheidelijk en doen alles samen. En hoewel Naoko en Kizuki al vrij snel verliefd worden en een relatie krijgen, doet dat geen afbreuk aan de vriendschap van het drietal. Toru kijkt - van een afstandje - vredig toe; zijn positie als vijfde wiel aan de wagen heeft hij tevreden ingenomen. En hoewel het leven zijn hobbels en dalen kent, lijkt het allemaal redelijk goed te gaan. Toch komt aan het gelukkige leven van Naoko en Toru abrupt een einde als boezemvriend Kizuki zichzelf van het leven berooft. Vooral Naoko kan maar moeilijk omgaan met de onverwachte dood van haar beste vriend en partner. De nasleep van zijn zelfmoord is dan ook ongekend groot. Het contact tussen Naoko en Toru verwatert.

Toch komen Naoko en Toru enkele jaren na Kizuki’s dood opnieuw met elkaar in contact. Wat voorheen slechts een hele goede vriendschap was, mondt uit in een intieme doch moeizame relatie; een relatie die weinig constructief blijkt te zijn. Naoko, die gebukt gaat onder verdriet en schuldgevoelens, kan maar niet loskomen van haar pijnlijke verleden. Haar somberheid en rouw nemen extreme vormen aan; zo extreem zelfs dat besloten wordt haar op te nemen in een instelling ver weg van de bewoonde wereld. Een soort kliniek en psychiatrische inrichting ver weg in de bergen; precies zoals je dat bij Murakami zou verwachten. Toru, daarentegen, blijft alleen achter in Tokyo en wordt verliefd op de speelse, zelfverzekerde Midori. En alsof het allemaal al niet ingewikkeld genoeg voor hem was, moet Toru nu voor zichzelf uit gaan maken bij welke vrouw zijn hart ligt. En dat blijkt moeilijker dan gedacht.

Ondanks alle treurige gebeurtenissen blijft het een film met schitterende beelden, vol van Japanse landschappen en authentieke kenmerken. De prachtige beelden waarin de dramatische gebeurtenissen een plekje krijgen, geven deze zware film de nodige luchtige randjes. En die kun je goed gebruiken! Norwegian Wood is een film die van tijd tot tijd wat traag is, maar uiteindelijk dubbel en dwars de moeite waard.

Must-see, omdat:

  • 1. Dit verhaal schitterend in beeld is gebracht. Een liefdesverhaal met een twist.

  • 2. Gebaseerd is op de gelijknamige bestseller van Haruki Murakami, en dat kan natuurlijk niet misgaan.

  • 3. Norwegian Wood een soundtrack heeft met muziek van de Beatles én originele composities van Jonny Greenwood (Radiohead). Eén van de meest toepasselijke soundtracks aller tijden.

“When you take me, take only me. When you hold me, think only about me.”

Midori (Norwegian Wood)

Deze films werden ook geselecteerd door Pepijn Lanen

Ernest & Celestine

The Wolfpack

Synecdoche, New York

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.