Selma

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Martin Luther King droomde van een wereld met gelijke behandeling en stemrecht voor iedereen. In het indrukwekkende, Oscar-genomineerde Selma volgen we King (David Oyelowo) tijdens de protestmars van Selma naar Montgomery in 1965; een strijd voor gelijkheid in stemrecht voor Afro-Amerikaanse kiezers.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'Selma'

Helden

Voor iedereen is de invulling van een goed of zinvol leven anders. Het kan je voornaamste doel zijn om een gezin te stichten, om expert binnen een bepaald vakgebied te worden, om het leven zo fijn mogelijk te maken voor de mensen in je omgeving… Maar sommige mensen, en dat gaat maar om een heel klein groepje, hebben een doel dat de persoonlijke omgeving overstijgt. Het doel om de wereld iets mooier, eerlijker, liefdevoller en gelijker te maken. Mensen zoals Rosa Parks, Mahatma Gandhi, Hannie Schaft en Nelson Mandela. Mensen die hun strijd voor een betere wereld boven hun persoonlijke doelen en zekerheden plaatsen. In Selma zie je hoe misschien wel een van de grootste voorvechters van een gelijke wereld, Martin Luther King, zijn strijd voerde. Een film die perfect aansluit op ons maandthema ‘In actie komen’.

In maart 1965 leidde Martin Luther King namelijk de protestmars van Selma naar Montgomery. Duizenden mensen kwamen in actie om aandacht te vragen voor de ongelijkheid in stemrecht voor Afro-Amerikaanse kiezers. Zoiets gaat niet zonder slag of stoot, maar King en de duizenden protesteerders zetten door, vastberaden om hun doel te bereiken.

Martin Luther Kings droom is verre van werkelijkheid geworden, maar toch inspireert hij tot op de dag van vandaag mensen om hun dromen na te jagen; om samen in actie te komen. En dat het kennelijk in je bloed zit om een held te zijn, bewijst zijn kleindochter nog maar eens. De (destijds) negenjarige Yolanda Renee King sprak in 2018 voor tienduizenden mensen in Washington D.C. tijdens de March for our lives; een protest tegen de Amerikaanse wapenwet. "Mijn grootvader had een droom", zei ze. "Hij wilde dat mensen zijn kinderen niet op hun huidskleur zouden beoordelen, maar op hun karakter. Ik heb ook een droom, dat genoeg nu echt genoeg is. En dat dit een wereld zonder geweren is, klaar."

Iedereen heeft z’n eigen doel in het leven, maar voor zulke grootse doelen kunnen wij alleen maar respect en bewondering hebben.

Must-see, omdat:

  • 1. David Oyelowo de rol van Martin Luther King waanzinnig mooi vertolkt. Niet dat we anders gewend zijn van hem - ook in films als A United Kingdom en A Most Violent Year is hij ijzersterk.

  • 2. Kings droom helaas verre van werkelijkheid is geworden, maar hij tot op de dag van vandaag mensen inspireert om hun droom na te jagen en om samen in actie te komen.

  • 3. Dit het soort verhaal is dat gehoord en gedeeld moet blijven worden. Ook al voelt het soms alsof onze samenleving grote stappen maakt, gelijkheid is er nog lang niet.

“Our lives are not fully lived if we're not willing to die for those we love, for what we believe.”

Martin Luther King Jr. (Selma)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.