System Crasher

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De negenjarige Benni (Helena Zengel) is door een jeugdtrauma extreem agressief en onhandelbaar geworden. Terwijl ze zelf op zoek blijft naar bevestiging en liefde van haar moeder, zoeken hulpverleners naar een manier om Benni tot rust te brengen. Anti-agressie coach Micha is wellicht de laatste hoop. System Crasher is een ontroerend verhaal over de zoektocht naar liefde, warmte en veiligheid.

Acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen over 'System Crasher'

Een storm vol verdriet

Door Valérie Hoffmann

Benni is een klein, lief uitziend, hoogblond meisje van negen dat vol zit met levensenergie. Benni is ook een losgeslagen projectiel dat door een jeugdtrauma plotseling in verschrikkelijke agressie- en paniekaanvallen kan uitbarsten. Ze hopt, vanwege de incidenten die uit haar aanvallen voortkomen, van opvanghuis naar opvanghuis en haar hulpverleners weten niet meer wat ze met haar aan moeten.

Zelf wil Benni het liefst terug naar haar moeder Bianca (Lisa Hagmeister). Zij is de enige die Benni’s gezicht mag aanraken en Benni verlangt het allermeest naar haar liefde. Bianca heeft zelf echter ook de nodige problemen en weet niet hoe ze met haar dochter om moet gaan. Ondanks dat ze van Benni houdt, is ze vaak bang voor haar en weet ze niet hoe ze haar kan kalmeren. Om te zorgen dat Benni naar school blijft gaan, krijgt ze een begeleider die zorgt dat ze naar haar lessen gaat. De anti-agressie coach Micha (Albrecht Schuch) houdt in eerste instantie afstand, maar al snel voelt hij zich genoodzaakt om zich te bemoeien met Benni’s persoonlijke leven. De twee bouwen een bijzondere band op, maar wanneer Benni zich aan Micha gaat hechten, wordt de lijn tussen werk en privé gevaarlijk vaag.

System Crasher is een emotionele film die zorgt dat je als kijker op het puntje van je stoel zit. Er zijn periodes waarin Benni zorgeloos en vrolijk oogt en je niet kan begrijpen waarom iedereen zo bang voor haar is. Toch is het wachten tot het moment dat ze getriggerd wordt en weer een aanval krijgt. Er hoeft maar één foute beweging gemaakt te worden of Benni verandert weer in een ontembare storm van woede en verdriet.

Het is schrijnend om te zien dat alle betrokken personen uit liefde handelen, en dan toch zo hard geraakt worden wanneer het misgaat. Het is bijna onmogelijk om een schuldige aan te wijzen in dit verhaal omdat iedereen zo zijn eigen beweegredenen heeft. System Crasher is een verhaal over Benni’s persoonlijke zoektocht naar liefde, warmte en veiligheid en hoe het gebrek hieraan haar vernietigt.

Must-see, omdat:

  • 1. Het de eerste fictiefilm van regisseur Nora Fingscheidt is; haar ervaring met non-fictie maakt dat System Crasher een documentaire-achtige echtheid heeft.

  • 2. Het acteerwerk van de hier 11-jarige Helena Zengel zó ontzettend realistisch en goed is.

  • 3. De film de pijnlijke realiteit toont van kinderen die niet langer in “het systeem” passen.

“If pros can’t deal with her, how am I supposed to?”

Bianca Klaass (System Crasher)

Deze films werden ook geselecteerd door Matthijs van de Sande Bakhuyzen

Tokyo Story

Stalker

Petite Fille

Petite Maman

Instinct

Capharnaüm

The Band's Visit

Kid

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.