The Band's Visit

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De band van het Egyptisch politiecorps gaat naar Israël voor de feestelijke opening van het Centrum voor Arabische kunst. Na wat verwarring bij de grens, nemen de mannen een verkeerde afslag en komen ze in de verkeerde stad terecht. Eenmaal daar blijken ze een bijzondere uitwerking op de lokale bevolking te hebben...

Acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen over 'The Band's Visit'

Bleu in Blauw

Hun blauwe uniformen steken fel af tegen de saaie, zandkleurige flatgebouwen van Bet Hatikva. De mannen van het politieorkest van Alexandrië zijn verdwaald - en niet zo'n beetje ook. De Egyptische muzikanten hebben werkelijk niets te zoeken in het Israëlische woestijnstadje. ‘Er is hier geen Arabisch cultureel centrum’, zegt Dina, de eigenaresse van het restaurant waar de gestrande mannen zich melden. ‘Geen Arabische cultuur, geen Israëlische cultuur. Helemaal geen cultuur.’

Toch zullen de Egyptenaren de nacht moeten doorbrengen in Bet Hatikva. De eerste bus vertrekt pas de volgende ochtend. Dina biedt de mannen een slaapplaats aan, en zo leren ze elkaar een beetje kennen – de mooie, assertieve restauranthoudster, de stugge orkestleider Tawfiq, de knappe Khaled, de zenuwachtige Papi, en de andere gelegenheidskoppels die er tijdens deze afgeschreven avond en nacht maar het beste van proberen te maken.

The Band’s Visit is een fraaie film over kleine dingen die er niet zoveel toe doen. De voorzichtige toenadering tussen Arabieren en Israëli’s is niet wereldschokkend. Over eenzaamheid gaat de film, over vervreemding, over nostalgie en de hoop op betere tijden. Regisseur en scenarioschrijver Eran Kolirin (Tel Aviv, 1973) verwerkte er zijn liefde voor Arabische klassieke muziek in, overgehouden aan een jeugd waarin de hele familie voor de televisie zat om een Egyptische film te kijken.

Kolirins speelfilmdebuut verraadt een groot komisch talent. De regisseur is een meester in timing, en vindt met subtiele beeldgrappen en ongemakkelijke dialogen de balans tussen humor en ontroering. Voortdurend ligt het sentiment op de loer, en steeds opnieuw weet de film het op elegante wijze te omzeilen.

The Band’s Visit werd geïntroduceerd als ‘een menselijke film, geen politieke.’ Dat is natuurlijk maar ten dele waar. The Band’s Visit gaat dan wel over zeer herkenbare, gewone mensen, maar de film had zich nergens anders kunnen afspelen dan in Israël. Regisseur Kolirin lijkt zich daar wel van bewust. Het ongenoegen over de situatie in zijn land bewerkte hij tot een persoonlijk verhaal over gestokte levens. De Egyptenaren brengen niet alleen cultuur naar Bet Hatikva, maar ook het besef dat overal dezelfde angsten groeien. Zo bezien is The Band’s Visit een bescheiden, maar aanstekelijk pleidooi voor vrede.

Must-see, omdat:

  • 1. The Band’s Visit de wereld over reisde langs allerlei internationale filmfestivals waarbij hij een echte publieksfavoriet was.

  • 2. De film daarnaast ruim vijftig prijzen in de wacht sleepte, waaronder de Ophir (nationale Israëlische filmprijs) voor beste film!

  • 3. De film een heerlijke mengelmoes van humor en ontroering is, met bovendien geweldige muziek!

“I expect you all to conduct yourselves with dignity.”

Lieutenant-colonel Tawfiq Zacharya (The Band’s Visit)

Deze films werden ook geselecteerd door Matthijs van de Sande Bakhuyzen

Tokyo Story

Stalker

Petite Fille

Petite Maman

System Crasher

Instinct

Capharnaüm

Kid

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.