Capharnaüm

Zain slijt zijn dagen in de straten van de Libanese hoofdstad Beiroet. Als oudste kind van het gezin moet hij helpen zijn familie te onderhouden. Wanneer de nare situaties zich blijven opstapelen, besluit Zain weg te lopen van huis. Bereid je voor op een bijzondere roadtrip, nieuwe vriendschappen en allesbeslissende keuzes.

Film in feiten

  • 1. Niets van wat je ziet in Capharnaüm is verzonnen of overdreven: de film is fictie, maar alle losse elementen zijn gebaseerd op situaties die regisseur Nadine Labaki écht meemaakte in Libanon. Ze ontmoette een moeder met zestien kinderen, bezocht jeugdgevangenissen, achterbuurten en zag peuters verloren op straat rondlopen.

  • 2. De titel ‘Capharnaüm’ is het Franse woord voor, vriendelijk gezegd, ‘warboel’ of ‘chaos’. De naam komt van een ruïne uit de Oudheid, die te vinden is in het huidige Israël. Volgens regisseur Nadine Labaki heeft Capharnaüm een iets heftigere betekenis, namelijk: ‘de hel’. Een betekenis die goed lijkt aan te sluiten op de harde realiteit waarin de Libanese kinderen leven.

  • 3. Dat de jonge acteurs ijzersterke acteerprestaties neerzetten is niet zo vreemd: Labaki vond het grootste deel van haar cast in de sloppenwijken van Beiroet, waar de film zich ook afspeelt. De echte levens van de acteurs liggen dus dichterbij de personages dan je zou denken.

Must-see, omdat:

  • 1. Doordat de acteurs letterlijk van de straten van Beiroet zijn geplukt, lijkt Capharnaüm haast een documentaire.

  • 2. Regisseur Nadine Labaki de juiste balans weet te vinden tussen empathie en medelijden.

  • 3. Capharnaüm genomineerd werd voor een Golden Globe, een Oscar, er vandoor ging met de Juryprijs op het Filmfestival van Cannes én talloze publieksprijzen won op internationale filmfestivals.

“I want to make a complaint against my parents. I'd want adults to listen to me. I want adults who can't raise kids not to have any.”

Zain (Capharnaüm)