Vice

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Weinig mensen in Nederland zullen geïnteresseerd zijn in het leven van de redelijk onbekende vicepresident Dick Cheney – begrijpelijk! Maar wat nou als er een biografische speelfilm is over hem die laat zien hoe hij het leven van honderdduizenden mensen beïnvloedde? Het intrigerende Vice is een wervelwind van een film, gemaakt door een van de grootste regisseurs van onze tijd (Adam McKay) met een cast waar je u tegen zegt (o.a. Christian Bale, Amy Adams en Steve Carell).

Presentator Max Terpstra deelt 'Vice'

Must-see, omdat:

  • 1. Deze film genomineerd werd voor 139 prijzen en een Oscar, Golden Globe en BAFTA Award won!

  • 2. Regisseur Adam McKay met zijn imponerende lijst aan geprezen films én zijn unieke filmstijl gezien kan worden als een van de beste regisseurs van onze tijd.

  • 3. Vice een angstaanjagend en tegelijkertijd enorm intrigerend verhaal in beeld brengt waar je nog vaak aan zal terugdenken.

Angstaanjagend goed

Adam McKay staat erom bekend complexe, hedendaagse gebeurtenissen te ontrafelen en met een randje cynisme en humor in beeld te brengen. Dit deed hij uitstekend met zijn grote succesfilm The Big Short en weet hij opnieuw te bereiken in Vice. Deze laatste film probeert het leven in beeld te brengen van een mysterieuze man die een gigantische negatieve stempel op de hedendaagse wereld heeft achtergelaten. De persoon in kwestie is de Amerikaanse vicepresident (in de tijd van George W. Bush) Dick Cheney. Waarom probeert de film zijn leven in beeld te brengen? Omdat Cheney een van de meest mysterieuze en geheimzinnige mannen uit de Amerikaanse geschiedenis blijkt te zijn. Een perfect persoon dus om een intrigerende film over te maken - en daarin is Adam McKay met vlag en wimpel geslaagd.

Zoals gezegd was Cheney vicepresident van George W. Bush, in de periode van 2001 tot 2009. Zelf vond hij deze baan nietszeggend, maar door alle lessen die hij had geleerd over de Amerikaanse politiek en macht in zijn carrières vóór deze rol, wist hij zijn vicepresidentschap zo te draaien dat het allesbehalve nietszeggend zou zijn. De reden hiervoor wordt tot in detail uitgepluisd in Vice en zullen wij daarom niet verklappen – maar geloof ons wanneer we zeggen dat je de hoe/wat/waarom van dit verhaal wilt weten. Cheney’s rol in het witte huis (en de manier waarop hij deze rol bereikte) is namelijk even schrikbarend als intrigerend, en zal ervoor zorgen dat je veel huidige gebeurtenissen in twijfel trekt. Het verhaal van Adam McKay zal je daarnaast ook laten reflecteren over hoe de wereld eruit zou zien als Cheney níet in het witte huis had gezeten van 2001 tot 2009. Een angstaanjagend gevoel, dat een man zoveel macht kan hebben zelfs zonder dat mensen het doorhebben…

Adam Mckay maakte Vice tussen zijn grote succes The Big Short en de Netflix hit Don’t Look Up over de catastrofale effecten van klimaatverandering. Net zoals in deze twee films zit Vice vol cynische perspectieven, pijnlijke humor en symbolische scènes. McKay probeert duidelijk te maken hoe absurd Cheney’s macht was, door zelf de randjes van het absurde op te zoeken. Hierdoor kluistert Vice je volledig vast aan de TV en realiseer je je pas na de film écht wat je gezien hebt. De bijzondere mix van filmstijlen leverde McKay en de indrukwekkende cast (met niemand minder dan Christian Bale, Amy Adams en Steve Carell) uiteindelijk 139 nominaties en een Oscar, Golden Globe en BAFTA Award op. Als je toch twijfelt aan deze film, bijvoorbeeld omdat hij vaak is neergezet als ‘liberale propaganda’: kijk hem dan vooral en wacht tot de allerlaatste scène na de aftiteling!

Geschreven door Nikki Nilwik

“Beware the quiet man. For while others speak, he watches. And while others act, he plans. And when they finally rest... he strikes.”

Anoniem (Vice)

Deze films werden ook geselecteerd door Max Terpstra

Il Divo

Gli anni più belli

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.