Background image

Maart

Rouw is ook liefde

Rouwen is ingewikkelder dan we denken. We maken het mee, vaker dan ons lief is, maar toch zijn we er niet echt goed in. We maken er simpelweg geen tijd voor. Bovendien vinden we het verschrikkelijk moeilijk om erover te praten. In maart willen we dit taboe op Cinetree doorbreken! We hopen troost en herkenning te bieden met onze films, en laten zien welke mooie kanten (naast de absoluut aanwezige pijnlijke kanten) afscheid nemen met zich meebrengt.

Themafilms

Nu te zien op Cinetree

Rondom elk maandthema programmeren we minimaal 3 films die op hun eigen manier aansluiten op de thematiek.

A Single Man

 • 2009
 • Drama, Romance
 • 99 minuten

Na de dood van zijn grote geliefde probeert de Britse hoogleraar George zijn leven de moeite waard te houden. Het meeslepende verhaal, de aangrijpende dialogen en de sublieme acteerprestaties van Colin Firth en Julianne Moore maken van een simpel plot een ijzersterke film.

God Only Knows

 • 2019
 • Drama
 • 78 minuten

God Only Knows (Gouden Kalf winnende film van Mijke de Jong) is een realistisch familieportret waarin heel veel contrasterende ervaringen, gevoelens en gedachten naar voren komen. Indrukwekkende film over rouw, verdriet, blijdschap en onvoorwaardelijke liefde.

Jackie

 • 2016
 • Biography | Drama | History
 • 100 minuten

Nadat John F. Kennedy (één van Amerika’s populairste presidenten ooit) op verschrikkelijke wijze wordt vermoord, is het zijn echtgenote Jackie (Natalie Portman) die ervoor zorgt dat haar geliefde man nooit door iemand vergeten zal worden.

Artikelen, Originals, Docu’s

Uitgelicht

Aangenaam: ik ben Tatjana Almuli, schrijver en fotograaf en deze maand ben ik gastredacteur bij Cinetree! Maart staat in het teken van het thema 'rouw', een immer actueel thema waar ik een roman over schreef die afgelopen maand verscheen: Ik zal je nooit meer. Deze maand maak ik samen met team Cinetree een Original waarin we kijken hoe we rouwen een centralere plek in onze samenleving kunnen geven - want dood is inherent aan leven. En ook in pijn zit schoonheid, als je er maar genoeg licht op durft te schijnen.

Cinetree Original: Grief is love in a heavy coat

In Grief is love in a heavy coat delen storytellers Tatjana Almuli, Gijs van der Sanden, Liesbeth Rasker en Anne Lammers hun persoonlijke ervaringen met verlies. De zwaarte, maar juist ook de alledaagsheid en soms zelfs de schoonheid ervan. Want rouw is deel van het leven, dus laten we stoppen het uit de weg te gaan.

Hoe rouw ons kan bewegen

Door Eefke van de Wouw

Voor sommige nabestaanden, waaronder ik, is het zoeken naar hulpbronnen en informatie een manier om het verdriet te kunnen plaatsen. Een deel van het moois dat ik tegenkwam wil ik graag met je delen in de hoop dat het jou ook kracht en houvast kan geven.

Column: Wilde haren, felle ogen

Door Gina Miroula

Eind 2018 stond ze aan mijn receptie in Eye Filmmuseum: klein van stuk, wilde haren, felle ogen. Dat we bevriend zouden raken had ik niet verwacht, dat ze binnen een jaar zou overlijden evenmin.


Podcast tip

Schrijver en podcastmaker Liesbeth Rasker maakt podcast Dag voor Dag; een podcast met gewone gesprekken over rouwen en de dood. In deze aflevering, favoriet bij team Cinetree, gaat Liesbeth in gesprek met journalist & schrijver Gijs van der Sanden.Cinetree Original: Love in times of crisis

Chaja verloor haar moeder tijdens de tweede coronagolf, een tijd waarin afscheid en verlies een hele andere invulling kregen. Cinetree Original: Love in times of crisis is een dromerig portret over troost, verbinding maar vooral over de zoektocht naar lichtpuntjes in tijden van crisis.

Huurfilms

Meer zien?

Naast de films in onze maandprogrammering hebben we op Cinetree een huurcollectie, waar je de mooiste films uit ons archief & de nieuwste pareltjes, vers uit de bioscoop, vindt. Hier lichten we 3 huurfilms uit die op het thema van deze maand aansluiten.

Amour

 • 2012
 • Drama, Romance
 • 122 minuten

Amour gaat over de onvoorwaardelijke liefde tussen een echtpaar dat al 60 jaar samen is. Het acteerwerk is fenomenaal, maar de kracht van deze film zit juist in de kleinste details. En dat vinden niet alleen wij; Michael Haneke sleepte met dit meesterwerk o.a. een Oscar, Gouden Palm, Golden Globe en twee BAFTA’s binnen. Een onvergetelijke ode aan de liefde.

Truman

 • 2015
 • Comedy, Drama
 • 108 minuten

Wanneer Julián na acht jaar onverwacht bezoek krijg van zijn beste vriend Tomás, herleven de twee vrienden oude tijden. Deze ontmoeting blijkt niet alleen een reünie, maar ook een afscheid omdat Julián besloten heeft zich niet meer te laten behandelen voor zijn terminale kanker.

Mia Madre

 • 2015
 • Drama
 • 108 minuten

Margherita is filmmaakster, dochter van een stervende moeder en zit midden in een existentiële crisis. Beetje bij beetje verliest Margherita de controle over haar gedachten: angsten en woede nemen de overhand in haar hoofd, terwijl haar lichaam strijdlustig doorgaat met het ‘gewone’ leven. Is dit dan de realiteit? Nanni Moretti baseerde het steengoede, in Cannes bekroonde Mia Madre op eigen ervaringen en dat voel je aan alles.