Background image

Rouw is ook liefde

Rouwen is ingewikkelder dan we denken. We maken het mee, vaker dan ons lief is, maar toch zijn we er niet echt goed in. We maken er simpelweg geen tijd voor. Bovendien vinden we het verschrikkelijk moeilijk om erover te praten. Op Cinetree willen we dit taboe doorbreken! We hopen troost en herkenning te bieden met onze films, en laten zien welke mooie kanten (naast de absoluut aanwezige pijnlijke kanten) afscheid nemen met zich meebrengt.

The art of letting go

Het verlies van een geliefde, het einde van een relatie of het verliezen van je goede gezondheid; loslaten komt in vele vormen. Voor iedereen is het leren omgaan met verlies een uniek proces, maar door erover te praten komen we dichter bij elkaar. De kunst van het loslaten door de ogen van regisseur Safi Graauw en presentatrice & radio-dj Nellie Benner.

Cinetree Original: Grief is love in a heavy coat

In Grief is love in a heavy coat delen storytellers Tatjana Almuli, Gijs van der Sanden, Liesbeth Rasker en Anne Lammers hun persoonlijke ervaringen met verlies. De zwaarte, maar juist ook de alledaagsheid en soms zelfs de schoonheid ervan. Want rouw is deel van het leven, dus laten we stoppen het uit de weg te gaan.

Hoe rouw ons kan bewegen

Door Eefke van de Wouw

Voor sommige nabestaanden, waaronder ik, is het zoeken naar hulpbronnen en informatie een manier om het verdriet te kunnen plaatsen. Een deel van het moois dat ik tegenkwam wil ik graag met je delen in de hoop dat het jou ook kracht en houvast kan geven.

Column: Wilde haren, felle ogen

Door Gina Miroula

Eind 2018 stond ze aan mijn receptie in Eye Filmmuseum: klein van stuk, wilde haren, felle ogen. Dat we bevriend zouden raken had ik niet verwacht, dat ze binnen een jaar zou overlijden evenmin.

Cinetree Original: Love in times of crisis

Chaja verloor haar moeder tijdens de tweede coronagolf, een tijd waarin afscheid en verlies een hele andere invulling kregen. Cinetree Original: Love in times of crisis is een dromerig portret over troost, verbinding maar vooral over de zoektocht naar lichtpuntjes in tijden van crisis.


Podcast tip

Schrijver en podcastmaker Liesbeth Rasker maakt podcast Dag voor Dag; een podcast met gewone gesprekken over rouwen en de dood. In deze aflevering, favoriet bij team Cinetree, gaat Liesbeth in gesprek met journalist & schrijver Gijs van der Sanden.Meer zien?

A Single Man

  • 2009
  • Drama, Romance
  • 99 minuten

Na de dood van zijn grote geliefde probeert de Britse hoogleraar George zijn leven de moeite waard te houden. Het meeslepende verhaal, de aangrijpende dialogen en de sublieme acteerprestaties van Colin Firth en Julianne Moore maken van een simpel plot een ijzersterke film.

God Only Knows

  • 2019
  • Drama
  • 78 minuten

God Only Knows (Gouden Kalf winnende film van Mijke de Jong) is een realistisch familieportret waarin heel veel contrasterende ervaringen, gevoelens en gedachten naar voren komen. Indrukwekkende film over rouw, verdriet, blijdschap en onvoorwaardelijke liefde.

Jackie

  • 2016
  • Biography | Drama | History
  • 100 minuten

Nadat John F. Kennedy (één van Amerika’s populairste presidenten ooit) op verschrikkelijke wijze wordt vermoord, is het zijn echtgenote Jackie (Natalie Portman) die ervoor zorgt dat haar geliefde man nooit door iemand vergeten zal worden.