A Single Man

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Na de dood van zijn grote geliefde probeert de Britse hoogleraar George zijn leven de moeite waard te houden. Toch besluit hij er na achttien maanden een einde aan te maken. 'A Single Man' volgt de laatste dag van George’s leven; een dag die anders loopt dan verwacht.

Actrice Carice van Houten deelt 'A Single Man'

Als vandaag de laatste dag van je leven is

Stel: je bent in de bloei van je leven. Je hebt een goede baan, leuke vrienden, een mooi huis en bovenal een fantastische relatie. Het leven lacht je tegemoet. Maar juist als het allemaal niet beter lijkt te kunnen, gaat het faliekant mis. Een besneeuwde landweg, een slippende auto, en alles is voorgoed veranderd. Hoe ga je verder zonder je steun en toeverlaat? En wil je dat eigenlijk nog wel?

In A Single Man (naar het gelijknamige boek van Christopher Isherwood) volgen we de alleenstaande George Falconer (Colin Firth) op wat ‘naar eigen zeggen’ de laatste dag van zijn leven zal zijn. Zestien jaar lang deelde hij het leven met zijn grote liefde Jim, maar sinds enkele maanden moet de Engelsman het in z’n eentje zien te rooien. Acht maanden ervoor is Jim overleden bij een auto-ongeluk; vanaf dat moment is niets meer hetzelfde.

Ondanks het grote gemis en zijn hevige verdriet probeert de keurige Brit het leven de moeite waard te maken: hij werkt als hoogleraar Engelse literatuur aan een universiteit in Los Angeles, bezoekt regelmatig zijn (aan alcohol verslaafde) vriendin (Julianne Moore) en houdt zichzelf staande door zich - letterlijk en figuurlijk - vast te klampen aan dagelijkse rituelen. Van buitenaf lijkt het goed met George te gaan: zijn chique pakken zijn perfect gestreken, zijn zwarte schoenen keurig gepoetst en zijn zaakjes altijd goed op orde.

Maar dat uiterlijk slechts schijn is, wordt in A Single Man goed duidelijk. Zo keurig en stralend als George er van buiten uitziet, zo leeg en kapot is hij vanbinnen. Na acht maanden is de pijn van het verlies nog altijd even hevig. George is dan ook niet van plan nog heel veel langer door te gaan. Zijn besluit staat vast: hij gaat er zelf een eind aan maken, maar dan wél geheel in stijl. En zo komt het dat we getuige mogen zijn van de laatste, cruciale dag van George’s leven; inclusief perfecte voorbereidingen en volledig gestylde uitvaart. En dat loopt anders dan gepland...

Een film waarvan het einde al vaststaat; is dat nog wel interessant? Nou, dat is het zéker! Al is het maar omdat het uiteindelijk toch nooit loopt als dat we van tevoren hadden gehoopt. Dat A Single Man geregisseerd is door een gerenommeerde modeontwerper (en wel door de enige, echte Gucci- en YSL director Tom Ford), is duidelijk te zien. Over ieder detail is nauwkeurig nagedacht en de styling en vormgeving zijn een lust voor het oog. Toch heeft deze film meer te bieden dan alleen een mooie buitenkant. Het verhaal is ingetogen, emotioneel en uiterst geloofwaardig, en Colin Firth draagt zijn rol met verve. A Single Man is een pareltje in de moderne cinema.

Must-see, omdat:

 • 1. Colin Firth voor zijn rol als George Falconer tientallen nominaties en prijzen in de wacht sleepte, waaronder een Golden Globe nominatie en een BAFTA-Award.

 • 2. A Single Man het speelfilmdebuut is van modeontwerper Tom Ford. Niet alleen verzorgde Ford de volledige regie en styling van de film (wat absoluut te zien is), maar financierde hem ook helemaal zelf. Een lust voor het oog!

 • 3. Deze film op indrukwekkende wijze een aantal zeer belangrijke onderwerpen weet aan te snijden. Steracteurs Julianne Moore en Colin Firth zijn hier buitengewoon geschikt voor.

“You know, the only thing that's made the whole thing worthwhile has been those few times when I've been able to really, truly connect with another human being."

George

Deze film werd ook geselecteerd door Carice van Houten

Das Leben der Anderen

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand