A Single Man

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Na de dood van zijn grote geliefde probeert de Britse hoogleraar George (Colin Firth) zijn leven de moeite waard te houden. Dit speelfilmdebuut van modeontwerper Tom Ford is meer dan een visueel hoogstandje. Het meeslepende verhaal, de aangrijpende dialogen en de sublieme acteerprestaties van Colin Firth en Julianne Moore maken van een simpel plot een ijzersterke film.

Schrijfster & journaliste Tatjana Almuli over 'A Single Man'

Als vandaag de laatste dag van je leven is

Stel: je bent in de bloei van je leven. Je hebt een goede baan, leuke vrienden, een mooi huis en bovenal een fantastische relatie. Het leven lacht je tegemoet. Maar juist als het allemaal niet beter lijkt te kunnen, gaat het faliekant mis. Een besneeuwde landweg, een slippende auto, en alles is voorgoed veranderd. Hoe ga je verder zonder je steun en toeverlaat? En wil je dat eigenlijk nog wel?

In A Single Man (naar het gelijknamige boek van Christopher Isherwood) volgen we de alleenstaande George Falconer (Colin Firth) op wat ‘naar eigen zeggen’ de laatste dag van zijn leven zal zijn. Zestien jaar lang deelde hij het leven met zijn grote liefde Jim, maar sinds enkele maanden moet de Engelsman het in z’n eentje zien te rooien. Acht maanden ervoor is Jim overleden bij een auto-ongeluk; vanaf dat moment is niets meer hetzelfde.

Ondanks het grote gemis en zijn hevige verdriet probeert de keurige Brit het leven de moeite waard te maken: hij werkt als hoogleraar Engelse literatuur aan een universiteit in Los Angeles, bezoekt regelmatig zijn (aan alcohol verslaafde) vriendin (Julianne Moore) en houdt zichzelf staande door zich - letterlijk en figuurlijk - vast te klampen aan dagelijkse rituelen. Van buitenaf lijkt het goed met George te gaan: zijn chique pakken zijn perfect gestreken, zijn zwarte schoenen keurig gepoetst en zijn zaakjes altijd goed op orde.

Maar dat uiterlijk slechts schijn is, wordt in A Single Man goed duidelijk. Zo keurig en stralend als George er van buiten uitziet, zo leeg en kapot is hij vanbinnen. Na acht maanden is de pijn van het verlies nog altijd even hevig. George is dan ook niet van plan nog heel veel langer door te gaan. Zijn besluit staat vast: hij gaat er zelf een eind aan maken, maar dan wél geheel in stijl. En zo komt het dat we getuige mogen zijn van de laatste, cruciale dag van George’s leven; inclusief perfecte voorbereidingen en volledig gestylde uitvaart. En dat loopt anders dan gepland...

Een film waarvan het einde al vaststaat; is dat nog wel interessant? Nou, dat is het zéker! Al is het maar omdat het uiteindelijk toch nooit loopt als dat we van tevoren hadden gehoopt. Dat A Single Man geregisseerd is door een gerenommeerde modeontwerper (en wel door de enige, echte Gucci- en YSL director Tom Ford), is duidelijk te zien. Over ieder detail is nauwkeurig nagedacht en de styling en vormgeving zijn een lust voor het oog. Toch heeft deze film meer te bieden dan alleen een mooie buitenkant. Het verhaal is ingetogen, emotioneel en uiterst geloofwaardig, en Colin Firth draagt zijn rol met verve. A Single Man is een pareltje in de moderne cinema.

Must-see, omdat:

  • 1. Colin Firth voor zijn rol als George Falconer tientallen nominaties en prijzen in de wacht sleepte, waaronder een Golden Globe nominatie en een BAFTA-Award.

  • 2. A Single Man het speelfilmdebuut is van modeontwerper Tom Ford. Niet alleen verzorgde Ford de volledige regie en styling van de film (wat absoluut te zien is), maar financierde hem ook helemaal zelf. Een lust voor het oog!

  • 3. Deze film op indrukwekkende wijze een aantal zeer belangrijke onderwerpen weet aan te snijden. Steracteurs Julianne Moore en Colin Firth zijn hier buitengewoon geschikt voor.

“You know, the only thing that's made the whole thing worthwhile has been those few times when I've been able to really, truly connect with another human being.”

George

Deze films werden ook geselecteerd door Tatjana Almuli

Grief is love in a heavy coat

Fat Front

Cobain

The Broken Circle Breakdown

On Chesil Beach

Kapsalon Romy

50/50

Sweet Thing

Ask Dr. Ruth

What Maisie Knew

Y’aura t-il de la neige à Noël?

Rocks

Frida

God Only Knows

Dirty God

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.