Artikelen

Jasmine heet eigenlijk geen Jasmine

Door Danielle Keijer • 20 sep 2021

Blue Jasmine: een film over de chaos die ontstaat in het leven van hoofdpersonage Jasmine na de breuk met haar man, tevens oplichter, en de psychische effecten die daar het gevolg van zijn.

De zoete pijn van Scandinavische cinema

Door Danny Rog • 24 aug 2021

Wat is toch dat masochistische trekje van de liefhebbers van Scandinavische cinema? Ik ben zelf ook groot fan van de Scandinavische producties. Ik denk dat ik het wel kan uitleggen.

Cinetree-lid Marion over de documentaire 'Mother'

Door Marion van den Waardenberg • 10 aug 2021

Waar de documentaire Mother me onmiddellijk weet te raken, is de warme zorg; de hulpverleners die alle tijd hebben, met z’n drieën zorgen voor één patiënt en zelfs een oma die zorgt voor de oudste kinderen. Hun innerlijke boosheid is zichtbaar en voelbaar.

Cinetree explains: de female gaze

Door Amal • 20 jul 2021

Als ik je zou vragen welke grote filmregisseurs je kent, hoeveel vrouwen zouden er dan in dat rijtje staan? Menig filmliefhebber kan een tiental namen opnoemen, maar die zullen voornamelijk van mannelijke regisseurs zijn. De vrouwelijke blik wordt namelijk nog altijd onderbelicht in de filmwereld, en dat heeft meer impact dan je denkt. Daarom in de spotlight: de female gaze!

Zeven redenen waarom je Youth moet zien

Door Eric Kroes • 21 jun 2021

In 2013 kwam La Grande Bellezza uit van Paolo Sorrentino. Alom geprezen, veel bekroond, en inderdaad een hele mooie film. Maar in 2015 bracht deze Italiaanse topregisseur een film uit die ik nog veel mooier vind: Youth. Minder bekend, maar absoluut de moeite waard om te gaan bekijken. Waarom? Ik noem hier zeven redenen.

1
... 23