Artikelen

In gesprek met Gaite Jansen over haar korte debuutfilm Beast

Door Anne Lammers • 21 sep 2022

Gaite Jansen speelt als actrice in de mooiste producties van eigen bodem (Supernova, Hoe duur was de suiker), maar maakt ook in het buitenland indruk met series als Peaky Blinders en JETT. Dit jaar schittert ze in BO, waar ze voor de tweede keer samenwerkt met filmmaker Joost van Ginkel (170HZ). Gaite merkte dat hoe meer zij opgroeide in de filmwereld, hoe meer ze erover fantaseerde om ook zelf iets te maken. Die droom werd werkelijkheid met haar korte filmdebuut Beast. Vandaag belden wij met Gaite in New York over het ontstaan van dit bijzondere project.

De crème de la crème van Cannes

Door Amal • 26 apr 2022

Het is bijna zover, van 17 t/m 28 mei is het weer tijd voor het wereldberoemde Cannes Filmfestival! Elke filmmaker hoopt stiekem natuurlijk op de Palme d’Or ofwel de Gouden Palm: deze felbegeerde prijs wordt al sinds 1946 jaarlijks toegekend aan de meest bijzondere, indrukwekkende en ontroerende films ter wereld. Wij doken voor de gelegenheid in ons archief en zetten hier 10 van onze favoriete Gouden Palmwinnaars en nominaties op een rij.

Levenslessen van mijn moeders

Door Gina Miroula • 6 apr 2022

Telkens wanneer we iemand voor het eerst ontmoeten, écht ontmoeten, vertellen we een verhaal. Ons eigen verhaal. De essentie. Daar waar we vandaan komen. Tenminste, dat geldt voor mij. Omdat ik graag meteen de diepte induik. Geen small talk, geen: hoe gaat het? Het gaat goed. Want alles goed bestaat niet.

Mijn verhaal begint in de woongroep.

Hoe rouw ons kan bewegen

Door Eefke van de Wouw • 16 mrt 2022

Grief is love in a heavy coat. Op 3 november 2020 verloor ik een van mijn beste vriendinnen. De zwaarte en soms zelfs het verstikkende gevoel van die heavy coat ken ik helaas dus maar al te goed.

Wilde haren, felle ogen

Door Gina Miroula • 1 mrt 2022

Eind 2018 stond ze aan mijn receptie in Eye Filmmuseum: klein van stuk, wilde haren, felle ogen. Dat we bevriend zouden raken had ik niet verwacht, dat ze binnen een jaar zou overlijden evenmin.

1
... 26