Artikelen

Wes Anderson: een handleiding voor beginners

Door Bo Courant • 1 mei 2023

Al eerder schreven we over de unieke stijl van een zeer gerenommeerde filmmaker, namelijk die van Alex van Warmerdam. Van Warmerdams stijl kunnen we (kort gezegd) omschrijven als absurd, komisch en gedetailleerd. Eigenzinnig, zou je zeggen, maar zo eigenzinnig is het niet. Er is namelijk nog een andere regisseur die er vrijwel exact dezelfde (bizarre) obsessies op nahoudt. Mag jij even raden wie dat is.

Het beste van de Oscars

Door Michelle Broer & Sterre van Woudenberg • 1 mrt 2023

Om het filmfestivalseizoen te vieren hebben wij het Cinetree-archief nog eens doorgespit voor de grootste prijswinnaars. Op zoek naar de beste, mooiste en ontroerendste Oscar-titels die je echt gezien moet hebben! In je feestpak, met popcorn (of oesters) en natuurlijk heel veel champagne.

Fijne film, foute maker - het kijkers dilemma

Door Amal • 26 okt 2022

Eens in de zoveel tijd komt er een nieuw geval aan het licht: een veelgeprezen filmmaker blijkt (mogelijk) seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben vertoond. Hoewel dit door een groot deel van de samenleving wordt afgekeurd, kan het nog lang duren tot een veroordeling of straf - wat ook lang niet altijd gebeurt. In de tussentijd heeft een maker soms groot naam gemaakt, prijzen gewonnen en nieuwe films uitgebracht. Hoe maak je in dit geval onderscheid tussen de films die je wel of niet meer kijkt?

Een genuanceerde middenweg vinden lijkt haast onmogelijk, waardoor de uitersten - alles cancelen of alles tolereren – al snel de overhand nemen. Een lastig dilemma voor de kijker waarbij er, volgens ons, niet één juiste aanpak is. Daarom lichten we een aantal vragen en perspectieven uit die je kunnen helpen om je eigen afweging te maken.

In gesprek met Gaite Jansen over haar korte debuutfilm Beast

Door Anne Lammers • 21 sep 2022

Gaite Jansen speelt als actrice in de mooiste producties van eigen bodem (Supernova, Hoe duur was de suiker), maar maakt ook in het buitenland indruk met series als Peaky Blinders en JETT. Dit jaar schittert ze in BO, waar ze voor de tweede keer samenwerkt met filmmaker Joost van Ginkel (170HZ). Gaite merkte dat hoe meer zij opgroeide in de filmwereld, hoe meer ze erover fantaseerde om ook zelf iets te maken. Die droom werd werkelijkheid met haar korte filmdebuut Beast. Vandaag belden wij met Gaite in New York over het ontstaan van dit bijzondere project.

De crème de la crème van Cannes

Door Amal • 26 apr 2022

Elk jaar rond mei is het weer tijd voor het wereldberoemde Cannes Filmfestival! Iedere filmmaker hoopt stiekem natuurlijk op de Palme d’Or ofwel de Gouden Palm: deze felbegeerde prijs wordt al sinds 1946 jaarlijks toegekend aan de meest bijzondere, indrukwekkende en ontroerende films ter wereld. Wij doken voor de gelegenheid in ons archief en zetten hier 10 van onze favoriete Gouden Palmwinnaars en nominaties op een rij.

1
... 26