Artikelen

Cinetree explains: de female gaze

Door Amal • 20 jul 2021

Als ik je zou vragen welke grote filmregisseurs je kent, hoeveel vrouwen zouden er dan in dat rijtje staan? Menig filmliefhebber kan een tiental namen opnoemen, maar die zullen voornamelijk van mannelijke regisseurs zijn. De vrouwelijke blik wordt namelijk nog altijd onderbelicht in de filmwereld, en dat heeft meer impact dan je denkt. Daarom in de spotlight: de female gaze!

Zeven redenen waarom je Youth moet zien

Door Eric Kroes • 21 jun 2021

In 2013 kwam La Grande Bellezza uit van Paolo Sorrentino. Alom geprezen, veel bekroond, en inderdaad een hele mooie film. Maar in 2015 bracht deze Italiaanse topregisseur een film uit die ik nog veel mooier vind: Youth. Minder bekend, maar absoluut de moeite waard om te gaan bekijken. Waarom? Ik noem hier zeven redenen.

Verhalen van vluchtelingen

Door Amal • 20 jun 2021

We hebben ze allemaal op het nieuws gezien: de heftige beelden van bombardementen, grenshekken en overvolle azc’s. Het verhaal van vluchtelingen bereikt ons met name via de media en zo missen we vaak begrip voor de individuele situaties. Wat maakt iemand mee als vluchteling en welk effect heeft dit op een mensenleven? We lichten in het kader van Wereldvluchtelingendag drie films uit die je een ander perspectief laten zien. Met beelden die je verbijsteren, dialogen die je aan het denken zetten en ervaringen die je raken.

Roos de Jonge over Una via a Palermo

Door Roos de Jonge • 18 jun 2021

Wat als je twee koppige vrouwelijke bestuurders tegenover elkaar zet in een kleine straat in Palermo? Dan krijg je een langzame film die verbaast, boeit en nog wel eventjes in je hoofd blijft hangen. Tenminste, dat heeft regisseur en tevens een van de hoofdrolspeelsters Emma Dante bij mij voor elkaar gekregen.

Familie in de breedste zin van het woord

Door Stefanie Gordin • 9 jun 2021

Het afgelopen jaar hebben we vaak onze familie en vrienden moeten missen en dat bracht soms veel pijn en verdriet met zich mee. Gelukkig begint hier eindelijk verandering in te komen en ziet de toekomst er weer rooskleurig uit! Sommigen voelen zich een beetje vervreemd van het sociale leven, anderen willen het liefst zo snel mogelijk weer terug naar het oude normaal.

1
... 23