170 Hz

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een film over liefde zonder grenzen, een film over 'anders' zijn, over dromen en vertrouwen, en vooral... een film zonder geluid. Nick en Evy zijn allebei doofstom en communiceren met elkaar doormiddel van gebaren en gevoel – de filmtaal sluit hier naadloos op aan. Een visueel overrompelende ervaring.

Cinetree-Founder Hanna Verboom deelt '170 Hz'

Zintuiglijke Cinema

Een gesprek met de regisseur

“Een paar jaar geleden fietste ik langs een grote groep mensen op de Stadhouderskade in Amsterdam, toen ik me opeens realiseerde dat er iets niet klopte. Ik hoorde niets," aldus regisseur Joost van Ginkel. "Toen ik verbaasd afstapte, bleek het een groep doven te zijn die voor het dovenontmoetingscentrum stond. Ik heb een poos naar ze staan kijken en dacht: "wat een prachtige taal is dat, gebarentaal. Die ga ik gebruiken voor een film."

De 40-jarige Joost van Ginkel werkte 12 jaar als televisiemaker toen hij in 2008 in eigen beheer de korte film Zand maakte - die meteen werd geselecteerd voor het filmfestival in Venetië. In zijn poëtische liefdesfilm 170 Hz spreken de acteurs alleen in gebarentaal. De film leunt op een intrigerende muziek- en geluidstrack en sterke beeldtaal.

"Natuurlijk hebben veel mensen me gevraagd of ik dat nou wel zou doen - overigens geen mensen van het Filmfonds of de VPRO. Maar andere vertrouwelingen vroegen zich wel af hoe dat nou moest, 90 minuten zonder spraak. Maar daar was ik helemaal niet bang voor. Omdat je alleen de mimiek en de energie hebt, wordt het meteen poëtisch. Bovendien heb je meteen een instrument om in een heel aparte sfeer te komen. Maar het was eerder een gevoelsmatige keuze dan een beredeneerde."

“Wat ik me misschien niet voldoende heb gerealiseerd, is dat alle gebaren altijd goed te zien moeten zijn. Je kunt niet een taal lenen en vervolgens zeggen: de film is alleen voor horenden. Doven, of mensen die gebruik maken van gebarentaal, moeten hem kunnen volgen. Dat moet. Dus alles klopt in de film. Twee dove jongeren, Mariko van der Garde en Serhat Agacan, hebben het script gelezen en zijn maandenlang als gebarentaal- coach en medevertalers betrokken geweest bij 170Hz. En ook op de set waren ze tijdens de opnamen aanwezig.

Maar vervreemdend, ja, dat is wel zo. Alles is net een beetje té: de decors, de kleding. Voor mijn gevoel klopt het als geheel. Het maakt de film grimmig, groots, en romantisch. Een duister liefdesverhaal. Ik heb tien jaar lang zo'n beetje alle films gezien die uitkwamen. En ik vond het fijn als ik iets zag wat ik nog niet gezien had, of iets voelde wat ik nog niet had gevoeld. Dat is cinema voor mij. Daar wil ik wel een kaartje voor kopen."

Must-see, omdat:

  • 1. Het meer dan een film is, een film zonder geluid en dat is een hele nieuwe ervaring.

  • 2. Het een kijkje geeft in de wereld van doven. En dat is meer dan fascinerend.

  • 3. Het een film met prachtige cinematografie is. Een feest voor het oog!

“…”

Evy

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

2040

La Croisade

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Les Intranquilles

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.