Bella Italia op Cinetree

Door Laura Messina • 28 apr 2021

In een tijd waarin je alleen maar kunt dromen van een reisje naar Italië, hebben wij het perfecte hulpmiddel: deze 7 wonderschone Italiaanse films. Waan je op een terras in Milaan of aan het strand op Ischia – in ieder geval met een glas wijn en bord pasta voor je neus. Buon viaggio!

Io Sono l’Amore

Wanneer regisseur Luca Guadagnino (Call Me By Your Name) en Tilda Swinton samen een film maken, weet je eigenlijk al dat ‘ie de moeite waard is. In 2015 werkten de twee bijvoorbeeld samen aan A Bigger Splash, maar 6 jaar eerder maakten ze het wonderschone Io Sono l’Amore. Swinton speelt de elegante, adellijke Emma die zich halsoverkop in een onmogelijke liefde stort. Io Sono l’Amore is een prachtig drama over een liefde die zich niet binnen de lijntjes laat kleuren - zoals we gewend zijn van Luca Guadagnino (a.k.a. de Italiaanse meester van de verleiding).

Una via a Palermo

Tot 6 juli 2021 zie je dit regiedebuut van Emma Dante (met Alba Rohrwacher in één van de hoofdrollen) binnen het maandabonnement op Cinetree! Una via a Palermo is een film van weinig woorden, maar veel dialoog heeft dit komische drama ook niet nodig. Het idee van de film is namelijk enorm simpel; laat twee auto’s vanuit tegengestelde richting een hele smalle weg inrijden, en kijk wie er het eerst achteruit rijdt om de ander erlangs te laten. In Nederland zou zo’n plot een korte film van misschien 8 minuten opleveren, maar niet in Italië. Koppels gaan uit elkaar, er zijn ruzies, steekpartijen en er valt een dode… en dat vanwege een uit de hand gelopen staarwedstrijd. In Una via a Palermo proef je het echte, authentieke Italiaanse leven en alleen dat maakt deze bijzondere film al de moeite waard.

Gli Anni Più Belli

Gli Anni Più Belli van de Italiaanse regisseur Gabriele Muccino (The Pursuit of Happyness, A Casa Tutti Bene) neemt je mee in de roerige levens van Giulio, Gemma, Paolo en Riccardo. Veertig jaar vriendschap en vier totaal verschillende levensstijlen laten zien dat het lot een heleboel verschillende wendingen kan nemen. In de film worden thema’s als loyaliteit, protest, ouderschap en opgroeien afgewisseld met uitbundige bruiloften en een (ogenschijnlijk) oneindige voorraad wijn. Een hartverwarmende, zomerse film die laat zien dat je het leven niet altijd zelf in de hand hebt.

Figlia Mia

De tienjarige Vittoria wordt heen en weer getrokken tussen haar pleeg- en biologische moeder. Pleegmoeder Tina is lief, rustig en zorgzaam. Biologische moeder Angelica (wederom met een waanzinnige Alba Rorhwacher) is compleet het tegenovergestelde; een excentrieke, losbandige en impulsieve vrouw. Het leven bij pleegmoeder Tina is veilig en voorspelbaar, maar is dat wat Vittoria wil in haar leven? Of besluit ze om, net als Angelica, haar stoute schoenen aan te trekken en de wereld te gaan ontdekken? Figlia Mia is een indringend drama over liefde en moederschap - en dat tegen de achtergrond van een zonovergoten Sardinië.

Mia Madre

Margherita is filmmaakster, dochter van een stervende moeder én ze zit midden in een existentiële crisis. Beetje bij beetje verliest Margherita de controle over haar gedachten. Angsten en woede nemen de overhand in haar hoofd, terwijl haar lichaam strijdlustig doorgaat met het ‘gewone’ leven. Is dat dan realiteit? De Italiaanse regisseur (en acteur) Nanni Moretti baseerde Mia Madre op zijn eigen ervaringen en dat voel je aan alles. Een ontzettend indrukwekkende (en in Cannes bekroonde) film over de onuitputtelijke kracht van de mens. Mia Madre zie je tot 9 juli 2021 in het maandabonnement op Cinetree.

Le Meraviglie

Daar is ze weer: Alba Rohrwacher, duidelijk één van onze favoriete Italiaanse actrices. In Le Meraviglie (geregisseerd door Alba’s zus Alice Rohrwacher, Lazzaro Felice) is de 12-jarige Gelsomina, die met haar Duits-Italiaanse imkerfamilie een geïsoleerd bestaan op het Italiaanse platteland. Tot ze toevallig op de set van een televisieprogramma belandt, en er een compleet nieuwe wereld voor haar opengaat. Le meraviglie is een levensecht sprookje dat genomineerd werd voor een Gouden Palm en waarin je de prachtige Monica Bellucci ook nog even voorbij ziet komen – bijna reden genoeg om deze film te gaan zien.

A Casa Tutti Bene

We sluiten af met de hele familie aan tafel in het bewogen A Casa Tutti Bene. De film laat zien wat er gebeurt als een Italiaanse familie noodgedwongen drie dagen met elkaar moet spenderen. Een huwelijksfeest op het zonovergoten, Italiaanse eiland Ischia krijgt namelijk een totaal andere wending wanneer iedereen vast blijkt te zitten op het eiland. Hoeveel kan jij hebben van je geliefden voordat de maat echt vol is? A Casa Tutti Bene van Gabriele Muccino (die we net al noemden bij Gli Anni Più Belli) was in Italië een ware hit; de film won 5 prijzen en werd genomineerd voor nog eens 9 andere awards.