A Casa Tutti Bene

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

A Casa Tutti Bene laat zien wat er gebeurt als een Italiaanse familie noodgedwongen drie dagen met elkaar moet spenderen; een huwelijksfeest op het zonovergoten, Italiaanse eiland Ischia krijgt namelijk een totaal andere wending wanneer iedereen vast blijkt te zitten op het eiland. Hoeveel kan jij hebben van je geliefden voordat de maat echt vol is?

Actrice Eva van der Gucht deelt 'A Casa Tutti Bene'

Thuis is alles, soms, goed

Door Nikki Nilwik

Leren we ooit van onze fouten? Of is de mens gedoemd zich meerdere malen aan dezelfde steen te stoten? Waarschijnlijk blijven we ons dit de rest van ons leven afvragen. Wij mensen zijn namelijk best eigenaardige wezens, vol verlangens, onzekerheden en soms ongrijpbare emoties. In een veilige omgeving kunnen we (of in ieder geval de meesten onder ons) dit redelijk goed camoufleren en doorgaan met het ‘normale’ leven. Maar zet ons in een onverwachte, benarde situatie en de zelfs de besten zullen er dan aan onderdoor gaan. De perfecte context om dit scenario uit te proberen? Een Italiaans familiefeest dat in plaats van slechts één middag opeens drie dagen lang duurt. Zie daar, het slim bedachte plot van A Casa Tutti Bene.

Op een zomerse ochtend vertrekt een grote familie naar het prachtige Italiaanse eiland Ischia, om daar het vijftigste jubileum van een oom en tante te vieren. Iedereen komt vanuit heel Italië samen; broers, zussen, dochters, zonen, neven, nichten, kinderen en geliefden. Dat kan alleen maar gezelligheid betekenen, toch? Nee, in deze familie (en eerlijk is eerlijk, in veel families) absoluut niet. Het 50ste jubileumfeest op zich loopt op rolletjes. De paniek en drama beginnen echter al snel hierna, wanneer de veerboot in de avond niet meer terugvaart naar het vasteland en de gehele familie gedwongen in het ouderlijk huis moet overnachten. Dan blijkt het eiland al snel te klein voor zoveel grote persoonlijkheden.

Wat je als kijker kan verwachten? Heel veel ruzies, wantrouwen en Italiaans geschreeuw – dat stiekem heerlijk klinkt -, maar daarnaast ook veel liefde en zelfs herkenbare situaties. Want we weten allemaal dat familieleden misschien wel de enigen zijn die met zoveel gemak onze beste en slechtste kanten naar boven halen. Het ene moment kan je alleen maar denken hoeveel je van iemand houdt, en het andere moment haalt diezelfde persoon het bloed onder je nagels vandaan. Maar goed, dat is familie toch…? Of raakt de maat soms ook vol?

Gabriele Muccino regisseerde eerder al het prachtige The Pursuit of Happyness en hoewel deze film voor de rest niet veel weg heeft van A Casa Tutti Bene, is het centrale thema wederom familie. Van familieliefde tot familieproblemen, A Casa Tutti Bene brengt alle geheimen aan het licht. De titel van de film betekent letterlijk ‘thuis is alles goed’ en alhoewel deze vast cynisch bedoeld is, heeft het ergens ook een kern van waarheid. De meesten onder ons blijven namelijk iedere keer opnieuw samenkomen, terwijl we ook weten wat de consequenties kunnen zijn. Waarom dan toch? Omdat familie, ondanks alles, toch een van de belangrijkste aspecten van het leven blijft.

Must-see, omdat:

  • 1. De film bomvol zit met herkenbare taferelen en personages, die je gegarandeerd zullen blijven boeien tot het einde.

  • 2. A Casa Tutti Bene geheel terecht 5 prijzen won en genomineerd werd voor nog eens 9 andere awards.

  • 3. De gehele familie in A Casa Tutti Bene geacteerd wordt door geweldige én bloedmooie acteurs. De film is dus niet alleen goed, maar ook nog eens fijn om naar te kijken.

“We are women, we can do this.”

Sara (A Casa Tutti Bene)

Deze films werden ook geselecteerd door Eva van der Gucht

Souvenir

Tanzania Transit

The Imposter

Monsieur Lazhar

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand