Cannes-winnaars op Cinetree!

Door Corstiaan van Pelt • 8 mei 2018

Omdat natuurlijk niet iedereen de kans heeft om naar de Côte d'Azur af te reizen, selecteerden wij vijf oude maar gouden Cannes-winnaars!

1. American Honey

Won de grote Juryprijs in 2016. En terecht, want deze zinderende roadmovie van Andrea Arnold (Wuthering Heights) is absoluut de moeite waard. Laat je meenemen door de bloedmooie Star, een tiener die zich aansluit bij een rondreizend gezelschap van buitenbeentjes dat tijdschriften verkoopt en daardoor in een wervelwind aan feesten, amper legale praktijken en liefde terechtkomt.

Mea Dols de Jong over 'American Honey'

2. The Square

De absolute favoriet uit 2017? Dat is The Square! Een fascinerende satire over de kunstwereld die vorig jaar geheel terecht bekroond werd met de hoogst haalbare prijs: de Gouden Palm! Deze bizarre maar ijzersterke film van de Zweedse Ruben Östlund (_Turist)_daagt je uit na te denken over de toenemende individualisering en de verharding van de maatschappij.

Nils Verkooijen over 'The Square'

3. Amour

Deze ontroerende film over de liefde van een echtpaar, dat vecht tegen de genadeloze klappen die de ouderdom uitdeelt, laat zien dat het leven geen makkelijke weg is om te bewandelen. Dat deze film tijdens het Cannes Film Festival van 2012 in de smaak viel, moge duidelijk zijn. Michael Haneke ging er bij deze editie namelijk vandoor met de Gouden Palm! Kan te maken hebben met het voortreffelijke acteerwerk van de bejaarde Franse acteurs Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva en de altijd charmante Isabelle Huppert (Louder than Bombs, L'avenir).

Halina Reijn over 'Amour'

4. Son of Saul

Voor je allereerste film de Grote Juryprijs winnen? Het overkwam de Hongaarse László Nemes tijdens het Cannes Film Festival in 2015. Met Son of Saul stort hij de kijker op een bijzondere cinematografische manier in het hart van Auschwitz. Curator Dirk van der Straaten: “Son of Saul zag ik tijdens het Filmfestival van Cannes. Je hebt een soort van feestelijk gevoel, maar eigenlijk is het vanaf het openingsshot duidelijk: dit wordt geen feestelijke avond.”

Dirk van der Straaten over 'Son of Saul'

5. Juste La Fin Du Monde

Film van wonderkind Xavier Dolan, waarmee hij in 2016 de Grote Juryprijs won. De film gaat over Louis, een terminaal zieke schrijver, die na een afwezigheid van zijn twaalf jaar zijn ouderlijk huis bezoekt om te vertellen dat hij stervende is. Een ontroerende en rake film over een disfunctionerende familie, waarbij het onvermogen van mensen om te luisteren en lief te hebben pijnlijk duidelijk wordt.

Cinetree over 'Juste La Fin Du Monde'