Wuthering Heights

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Verboden liefde groeit uit tot een obsessie in het romantische maar rauwe Wuthering Heights. Een prestatie van formaat van de veelbekroonde regisseur Andrea Arnold (Fish Tank, American Honey).

Filmprogrammeurs Anne Lammers & Olivia Lonsdale over 'Wuthering Heights'

Gemoderniseerde klassieker

Door Michelle Broer

Geen romantische wandelingen door netjes gemaaide tuinen, geen spontane liefdesverklaringen die aanvoelen als vooraf geschreven gedichten en vooral geen melodramatische piano arrangementen om deze taferelen te begeleiden. Andrea Arnold’s Wuthering Heights is allesbehalve een typisch 18e eeuws kostuumdrama.

Wel is de film een oprechte, rauwe en soms zelfs schokkende analyse van een klassiek verhaal. Gebaseerd op Emily Brontë’s gelijknamige roman is Wuthering Heights een unieke interpretatie van de bekende liefdesaffaire tussen Heathcliff en Cathy. Aan de hand van schokkende beelden en zonder al te veel expositie, weet Arnold de realiteit van de 18e eeuw in kaart te brengen. De onstabiele camera leent zich daarnaast perfect voor de grijze en uitzichtloze aard van een jeugd op de afgelegen boerderij in de uitgestrekte Britse heuvels.

In dit sombere landschap vindt Arnold verrassend veel schoonheid. De ritmische slag van de wind en de regen die door haar wordt meegedragen, compenseren het gebrek aan muziek. En de overweldigende schoonheid van de natuur voelt als een opluchting temidden van de afschuwelijke daden van de personages. Hoewel Cathy en Heathcliff beiden verre van perfect zijn, weet de zuiverheid van de natuur ze dichter en dichter bij elkaar te brengen. Het is niet hun sombere bestaan, maar de vernietigende houding van de mensen om hen heen die een vredig bestaan van hen afneemt.

Dankzij de onconventionele benadering van het traditionele verhaal is deze verfilming van Wuthering Heights eerlijker dan de vele voorgangers. De personages maken fouten, ondergaan verschrikkelijke daden en zijn onbeschaamd egoïstisch. Toch maakt dit ze niet onverdragelijk. Arnold weet met haar realisme juist ongekend veel empathie op te roepen voor elk personage. Door niemand als vriend of vijand te bestempelen, ontstaat er een genuanceerde film waarin de ware aard van liefde en menselijkheid aan het licht komt.

Must-see, omdat:

  • 1. Nog nooit iemand Cathy en Heathcliffs wederzijdse obsessie in Wuthering Heights zo tastbaar maakte als Andrea Arnold nu heeft gedaan.

  • 2. De film een kostuumdrama in een rauw, realistisch jasje is.

  • 3. Het muzikale cadeautje aan het einde van de film geweldig is!

“How could you not think of me all this time?”

Cathy (Wuthering Heights)

Deze films werden ook geselecteerd door Anne Lammers

Caro Diario

Good Luck to You, Leo Grande

Joyland

The Quiet Girl

The Last Bus

The Post

L’immensità

Silver Haze

The Inspection

C'mon C'mon

Nostalgia

No Bears

The Whale

M'n Beessie en Ik

Let It Be Morning

L'Innocent

Mirai

Tom of Finland

Les Plus Belles Années d’Une Vie

First Cow

Quand on a 17 ans

Bulbul Can Sing

Tre Piani

We Are Who We Are: aflevering 1

We Are Who We Are: aflevering 6

We Are Who We Are: aflevering 3

We Are Who We Are: aflevering 8

We Are Who We Are: aflevering 7

We Are Who We Are: aflevering 4

We Are Who We Are: aflevering 5

We Are Who We Are: aflevering 2

Buddy

Les Plages d'Agnès

Le meraviglie

Song to Song

Bienvenue chez les Ch'tis

Tous les soleils

Sieranevada

De Laatste Dagen van Emma Blank

Mektoub, My Love: Canto Uno

Carol

Lean on Pete

Manifesto

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.