Son of Saul

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In het Oscarwinnende Son of Saul maak je kennis met de Joodse Saul Ausländer, gevangene in Auschwitz. Hij neemt je mee in de gruwelijke realiteit van de concentratiekampen. Eén van de meest confronterende films die je ooit zult zien en geheel terecht winnaar van o.a. de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes.

Voormalig artistiek directeur Movies That Matter Dirk van der Straaten deelt 'Son of Saul'

Een sprankje hopeloze hoop

Oktober 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer is een Hongaars lid van het Sonderkommando; de groep Joodse gevangenen die geïsoleerd is van het kamp en gedwongen wordt de nazi's te helpen bij het vermoorden en verbranden van hun medegevangenen.

Werkend in een van de crematoria ontdekt Saul het lijk van een jongen die zijn zoon zou kunnen zijn. Terwijl het Sonderkommando een opstand plant, besluit Saul een andere, haast onmogelijke taak uit te voeren: het lichaam van het kind redden van de vlammen, een rabbijn zoeken om de kaddisj van de rouwende te reciteren en de jongen een behoorlijke begrafenis aanbieden.

Must-see, omdat:

  • 1. Een overdonderend debuut dat lang op je netvlies blijft nabranden. Veel intenser dan Son of Saul worden ze niet gemaakt.

  • 2. Hoofdrolspeler Saul neemt je letterlijk mee door de hel. Geen moment wijkt de camera van zijn zijde en alles is geschoten in een (bijna) vierkant kader. Dat regisseur Nemes hier bewust voor koos is duidelijk, zo opent hij zijn film met de volgende woorden: “I want you to walk along with our main character, that also you will be in the hell.”

  • 3. Son of Saul sleepte tijdens het Filmfestival van Cannes maar liefst vier prijzen binnen waaronder de Grand Prix - én ging er vandoor met de Oscar voor Beste niet-Engelstalige film.

“I have to take care of my son. He's not from my wife.”

Saul Ausländer (Son of Saul)

Deze films werden ook geselecteerd door Dirk van der Straaten

Kauwboy

Ajami

No

Lebanon

The Salesman

A United Kingdom

The Swedish Theory of Love

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.