20th Century Women

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

“It takes a village to raise a child” is wat ze zeggen, en dat is ook (bijna) precies wat we zien gebeuren in 20th Century Women: alleenstaande moeder Dorothea vraagt twee jonge, moderne vrouwen om hulp bij het opvoeden van haar zoon Jamie.

Actrice Gaite Jansen over '20th Century Women'

Who run the world?

Door Laura Messina

De jaren '70. We kijken er vaak met een nostalgische blik op terug: een tijd waarin hippies streden voor vrije liefde en wereldvrede, waarin goede muziek werd gemaakt. Waarin de broeken altijd wijder, de haren altijd langer en de plateauzolen altijd hoger konden. Een tijd van optimisme en idealisme - althans, voor de jonge generatie. De oudere generatie had zelf, ten tijde van de economische crisis en later de oorlog, namelijk een heel andere jeugd gehad. En hoewel ze vast en zeker hoopvol waren dat hun kinderen een betere jeugd zouden hebben, is het niet gek dat je bewust blijft van hoe het leven ook kan zijn.

Dat lijkt dan ook de boodschap die regisseur Mike Mills met 20th Century Women wil overbrengen. De film is een autobiografisch verhaal en, in Mills’ eigen woorden, een liefdesbrief aan de vrouwen die hem opvoedden. In de film zien we moeder Dorothea (de fenomenale Annette Bening), die op relatief late leeftijd moeder werd van zoon Jamie. Tegen de tijd dat hij in de puberteit belandt, is er nogal sprake van een generatiekloof tussen de twee. Dorothea wil niet echt stilstaan bij de vraag of ze wel gelukkig is, terwijl die vraag voor Jamie juist allesbepalend is. Samen wonen moeder en zoon in een prachtig groot familiehuis in Santa Barbara, waarvan ze een aantal kamers verhuren. In één van die kamers woont Abbie (Greta Gerwig): een jonge vrouw met een grote passie voor punkmuziek en feminisme. Dorothea vraagt Abbie en Julie (een vriendin van zoon Jamie) of de vrouwen haar willen helpen met het opvoeden van Jamie. Het resultaat is een hartverwarmende en enorm sterke band tussen Jamie en de drie vrouwen.

20th Century Women is een intieme en bovenal liefdevolle film. Een ode aan de vrouwen uit Mike Mills leven en aan vrouwen in het algemeen. Aan de mooie jaren ‘70, aan goede muziek, aan loskomen van je ouders en aan volwassen worden. En die heerlijke sfeer wordt nog eens versterkt door dromerige, elektronische muziek en perfecte styling. Vooral op het prachtige familiehuis en het 70’s interieur zijn wij stiekem een beetje verliefd geworden. Dus ons advies: zet 20th Century Women aan en laat je meevoeren in dit nostalgische, perfect vormgegeven verhaal.

Must-see, omdat:

  • 1. Het interessant is hoe de vrouwen uit 20th Century Women hun verschillende visies op belangrijke kwesties delen. Feminisme, volwassen worden, generatieproblemen, de zin van het leven… Alles komt voorbij.

  • 2. Regisseur Mike Mills een perfecte balans heeft weten te creëren tussen de serieuzere onderwerpen en een luchtige sfeer.

  • 3. Je absoluut gaat genieten van de heerlijk dromerige, vrije, onbezorgde sfeer. Door de prachtige beelden van een zonnig Zuid-Californië waan ook jij je even in de 70’s.

“Whatever you think your life is going to be like, just know, it's not gonna be anything like that."

Abbie (20th Century Women)

Deze films werden ook geselecteerd door Gaite Jansen

Drijfzand

Beast

Girl

Sorry We Missed You

The Florida Project

Stranger in Paradise

Beginners

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.