The Paradise Suite

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Bekijk jij Nederland door een rooskleurige bril of weet je precies wat er achter de schermen in ons land gebeurt? Wat je ook denkt te weten, The Paradise Suite zal je verbazen en wakker schudden. Deze schokkende, indrukwekkende mozaïekvertelling over de levens van zes migranten in Amsterdam wist tijdens NFF in 2016 vele ogen te openen en prijzen binnen te slepen.

Actrice Monic Hendrickx deelt 'The Paradise Suite'

Nederland binnenstebuiten

Door: Michelle Broer

Nederland, ons land; het land met de gelukkigste schoolkinderen, waar iedereen zichzelf kan zijn, waar dromen uitkomen. Maar het is ook hun land; van alle immigranten die hier zowel vrijwillig als onvrijwillig terecht komen. In The Paradise Suite zien we dat Nederland voor velen van hen niet een land vol dromen is. Regisseur Joost van Ginkel helpt je met het afzetten van je rooskleurige bril en draait je beeld van Nederland binnenstebuiten, waardoor alle scherpe en bloederige randjes van ons land zichtbaar worden.

Van Ginkel won in 2016 met The Paradise Suite de prijs voor Beste Film op het Nederlands Filmfestival en de film was de Nederlandse Oscar-inzending voor Beste Internationale Film. Niet verrassend, want de film is een masterclass voor elke scriptschrijver. Van Ginkel weet de verhalen van zes verschillende immigranten als een mozaïek in elkaar te leggen door ze beetje bij beetje te verweven.

Het meest schokkende verhaal behoort tot de Bulgaarse Jenya, gespeeld door Anjela Nedyalkova. Als aspirant model accepteert ze zonder enige twijfel een uitnodiging voor een fotoshoot in Amsterdam. In een wervelwind van gruwelijke omstandigheden legt The Paradise Suite vast hoe haar vrijheid haar wordt ontnomen en ze terechtkomt op de Wallen. Jenya komt in aanraking met verschillende andere immigranten, zoals de eerlijke Afrikaanse Yaya (Issaka Sawadogo) en de Servische oorlogscrimineel Ivica (Boris Isakovic).

Aan de hand van deze en andere verhalen legt The Paradise Suite een duistere kant van Nederland bloot. Van Ginkels vastberaden regie en de fantastische acteurs geven elk verhaal voldoende karakter en emotie om de kijker keer op keer in het hart te raken. The Paradise Suite deinst niet terug voor afschuwelijke beelden en is daarmee een zeer confronterende maar belangrijke film. Op sommige momenten is het zelfs lastig voor te stellen dat de film zich in Nederland afspeelt. Maar dan komen de iconische Amsterdamse grachten in beeld en is er voor het publiek geen ontkomen meer aan: dit is Nederland.

Must-see, omdat:

  • 1. De film de grote winnaar was van het Nederlands Filmfestival in 2016. The Paradise Suite won drie Gouden Kalveren, waaronder de belangrijkste voor Beste Film.

  • 2. De acteurs op z’n zachtst gezegd geweldig zijn. Zo werd de uit Burkina Faso afkomstige Issaka Sawadogo zeer terecht bekroond met de Gouden Kalf voor Beste Acteur. Sawadogo bedankte het Nederlandse volk met: “God bless Nederland! Wow, what can I say, hallelujah!”

  • 3. “Family is all that matters.” The Paradise Suite gaat over het belang van familie, met name voor degenen die hun wortels elders hebben.

“Mum, can you tell me that you love me?”

Jenya (The Paradise Suite)

Deze films werden ook geselecteerd door Monic Hendrickx

Liebe in den Gängen

Le Jeune Ahmed

Médecin de Campagne

Woman

Gloria

Jeune et Jolie

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.