Lebanon

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Juni, 1982 – de Libanese burgeroorlog woekert. Een stel jonge paratroopers worden met een tank naar een vijandig dorp gestuurd met een simpele opdracht die steeds complexer lijkt te worden.

Movies That Matter-artistiek directeur Dirk van der Straaten deelt 'Lebanon'

Op semi-veilige afstand

Je kunt geen kant op. Alle uitzicht is ontnomen en de plek van waaruit je de wereld in kunt kijken biedt alleen maar zicht op dingen die je liever niet wilt zien. Het zou makkelijk worden was je beloofd, maar dat is het niet. Oorlog is niet makkelijk – en Lebanon neemt je mee als soldaat, of je nu wilt of niet.

Samuel Maoz baseerde de film op zijn eigen ervaring, en dat is aan alle aspecten af te zien. De film komt zo dicht op de fysieke ervaring van oorlog dat het bijtijds angstaanjagend is. De geluiden, de adrenaline, de onmacht, het gebrek aan informatie, verwarring en de angst– het feit dat je de hitte niet hebt gevoeld en de geuren niet hebt geroken zul je na afloop niet eens herinneren.

Net als de soldaten in de film kun je geen kant op. Het enige uitzicht dat je hebt is wat de lens je voert, en de beelden staan gek genoeg steeds bol van dat wat ze expliciet tonen en wat ze impliciet betekenen. Mochten we het gevoel hebben een derde wereldoorlog in te glijden dan is het noodzaak films als deze te zien, te overdenken en te delen. Lebanon biedt je de kans oorlog vanaf (semi-)veilige afstand te bekijken vanuit een uniek perspectief.

Film in feiten

  • Schrijver/regisseur Samuel Maoz was zelf een jonge soldaat in de Libanon oorlog. Het kostte hem 25 jaar de film te schrijven–bij de meeste pogingen werd hij fysiek onwel.

  • De film werd op Filmfestival Venetië ontvangen met een staande ovatie.

  • Met uitzondering van drie shots is de hele film opgenomen van binnenin een tank.

“I find myself in a world I have no idea how I got into, and how I’d get out of.”

Yigal (Lebanon)

Deze films werden ook geselecteerd door Dirk van der Straaten

Kauwboy

Ajami

No

The Salesman

A United Kingdom

Son of Saul

The Swedish Theory of Love

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.