The Swedish Theory of Love

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Heb je anderen nodig om gelukkig te zijn? The Swedish Theory of Love is een speelse, pakkende documentaire over hoe de Zweden, meer dan wie dan ook, gesteld zijn op hun individuele onafhankelijkheid.

Dirk van der Straaten (Artistiek directeur Movies that Matter) deelt 'The Swedish Theory of Love'

Alleen op de wereld

“How can someone be left in an apartment for two years…dead?” Eén op de vier Zweden sterft alleen. De Zweedse bevolking houdt, meer dan wie dan ook, van hun individuele onafhankelijkheid. Filmmaker Erik Gandini toont met dit boeiende filmessay hoe de Zweden doordraaien in hun totale onafhankelijkheid. The Swedish Theory of Love is een term die voortkomt uit een beweging uit de jaren ’70 die zich richtte op totale onafhankelijkheid van elkaar. Afhankelijk zijn van elkaar zou volgens hen de ultieme vorm van bestaan dwarsliggen.

Jezelf kunnen redden, onafhankelijk van een ander een gelukkig bestaan leven: wie tekent daar niet voor? Maar tot hoever moet je gaan om in je eentje gelukkig te zijn? Al gauw toont deze film de verraderlijke schaduwkanten van het ideaal van een totaal onafhankelijk bestaan. Zakelijk ingerichte appartementen, verlaten woonwijken en 'vergeten doden', ook dát is The Swedish Theory of Love.

In eerste instantie gaat deze film over de Zweedse bevolking, maar onafhankelijkheid, eenzaamheid en het ideale bestaan zijn uiteraard onderwerpen waar ieder mens wel eens over wakker ligt. Wat is jouw definitie van een gelukkig bestaan? Je zou het niet zeggen, maar The Swedish Theory of Love is een documentaire die je écht samen met een vriend of vriendin moet zien. Want deze film heeft een nabespreking nodig.

Must-see, omdat:

  • 1. Een filmessay over eenzaamheid in Zweden; zoiets zag je ongetwijfeld nog niet eerder.

  • 2. The Swedish Theory of Love stelt vragen en laat je nadenken over je eigen geluk. Heb je anderen nodig om gelukkig te zijn?

  • 3. Wonderschone beelden, een perfecte soundtrack en een meeslepende voice-over. Dit is niet zomaar een documentaire.

“What does it matter if I have a million in the bank if I am not happy?”

The Swedish Theory of Love

Deze films werden ook geselecteerd door Dirk van der Straaten

Kauwboy

Ajami

No

Lebanon

The Salesman

A United Kingdom

Son of Saul

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.