El Sicario: Room 164
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.
In een hotelkamer waar hij vroeger drie dagen lang iemand gemarteld heeft, zit ‘El Sicario’ gemaskerd en met een leeg schrift en een pen op schoot voor de camera. Hij is klaar om zijn verhaal te doen, maar zijn wij klaar om het aan te horen? El Sicario: Room 164 is een huiveringwekkende documentaire over het leven van een Mexicaanse huurmoordenaar. Een leven dat we altijd in films zien, maar waarvan we niet bedenken dat het écht bestaat.
Door Nikki NilwikSimpel, maar effectief
Simpel, maar effectief. Dat is niet alleen het motto van de verbluffende documentaire El Sicario: Room 164 maar ook dat van de protagonist van de film. Laten we beginnen met de documentaire zelf, geregisseerd door Gianfranco Rosi. Veel is hier eigenlijk niet over te zeggen want de film bestaat slechts uit drie belangrijke onderdelen. Ten eerste is daar de protagonist, waar we nog op terugkomen, dan is er hotelkamer nummer 164, wat eigenlijk het gehele decor is van de 80 minuten durende documentaire, en als laatste is daar een leeg schrift en een dikke, piepende pen. Dat zijn alle ingrediënten die regisseur Rosi gebruikt - en meer heeft hij ook niet nodig. Het verhaal dat Rosi in beeld brengt is namelijk zo onwerkelijk en huiveringwekkend dat je het niet snel zal vergeten (al zou je dat soms wel willen).
Maar wat is het verhaal dan? Goede vraag, maar een die moeilijk is te beantwoorden zonder alles weg te geven. In essentie hebben we het al veel vaker gehoord – alleen niet in een documentaire. El Sicario: Room 164 vertelt namelijk het verhaal van ‘El Sicario’ oftewel de huurmoordenaar van een drugskartel uit Mexico. Dit klinkt misschien als een aflevering van Narcos, maar El Sicario: Room 164 is toch echt geen fictie. De protagonist die centraal staat – en om logische redenen anoniem blijft – was daadwerkelijk een huurmoordenaar voor een drugskartel in Mexico en vertelt ons alle ins en outs van zijn oude leven. Van de manier waarop drugskartels de politie omkopen tot martelpraktijken waarvan we rillingen over ons hele lichaam krijgen, de huurmoordenaar laat er absoluut geen gras over groeien. Zijn verhalen en de tekeningen waarmee hij ze versterkt, lijken emotieloos en hard. Maar hoe meer hij vertelt, hoe beter wij El Sicario en zijn keuzes leren begrijpen. Zoals gezegd, alles aan El Sicario: Room 164 is simpel, maar effectief. Het eindresultaat, dat twee prijzen won op het filmfestival in Venetië, is een angstaanjagende, onwerkelijke documentaire waarvan je nooit gedacht had dat je hem zou zien (en een die je nooit zal vergeten).
Must-see, omdat:
1. El Sicario: Room 164 een verhaal vertelt dat we tot nu toe alleen kenden uit fictieve films en series.
2. De documentaire weinig ingrediënten nodig heeft om een waanzinnig resultaat neer te zetten.
3. Gianfranco Rosi’s documentaire onwerkelijk is, niet alleen de manier waarop hij gemaakt is maar al helemaal het verhaal dat centraal staat. Woorden schieten tekort om deze documentaire te omschrijven.
El Sicario (El Sicario: Room 164)“Serving them with these hands, torturing people and killing. ”
Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.