My Foolish Heart

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

My Foolish Heart volgt de laatste dag en tragische dood van de legendarische muzikant Chet Baker, wie zijn leven op 13 mei 1988 in de straten van Amsterdam verloor. Aan de hand van hypnotiserende jazz-composities neemt de film je mee in een neerwaartse spiraal van drugs, liefde en dood.

Dichter Jesse Laport over 'My Foolish Heart'

De magische wereld van jazz

Door Michelle Broer

De charmerende tonen van een keyboard klinken in je ene oor en, terwijl de zwoele klanken van een basgitaar je andere oor meeslepen in de muziek, haalt een muzikant voorop het podium diep adem en blaast de eerste noot op zijn trompet. Plotseling lijken de andere instrumenten te stagneren en hoor je enkel nog de hynotiserende melodie van deze ene fantastische trompettist. Dat is de magie van de enige echte Chet Baker.

My Foolish Heart volgt de laatste dag en de tragische dood van deze legendarische muzikant, wie zijn leven op 13 mei 1988 in de straten van Amsterdam verloor. De film opent met een intrigerende monoloog van Baker, waarbij onmiddellijk blijkt dat we hier kunnen spreken van muziek- en geluidstechniek van het hoogste niveau. Begeleid door een zacht jazz-loopje vertelt Baker met een kraakheldere stem over de magie van de blues en zijn relatie met de dood - en voor je het weet heeft My Foolish Heart je betovert.

Je zal niet snel worden bevrijd uit deze betovering; de hele film bevat een aura van magisch realisme zonder deze bovennatuurlijke aard expliciet te benadrukken. Het Amsterdam van de jaren ‘80 voelt niet als de echte wereld, maar als een soort gestileerde alternatieve realiteit: een wereld waarin mensen anders met elkaar omgaan, poëtisch praten als ze iemand bedreigen en waarin muziek daadwerkelijk de perceptie van iemands persoonlijkheid kan veranderen. In het dagelijks leven is Chet Baker namelijk alles behalve een vriendelijke man. Zijn drugsverslaving en egoïsme maken hem zacht gezegd onuitstaanbaar. Maar zodra zijn lippen het mondstuk van zijn trompet aanraken, lijken al zijn zonden als sneeuw voor de zon te verdwijnen.

Zijn tragische dood komt dan ook, ondanks zijn eigenzinnige aard, bij veel van zijn fans hard aan. De Amsterdamse detective Lucas staat een belangrijke taak te wachten wanneer hij wordt aangewezen om zijn dood te onderzoeken. De laatste momenten van Bakers leven worden door regisseur Rolf van Eijk op meesterlijke wijze afgewisseld met de speurtocht van Lucas. Terwijl de muzikant op zoek gaat naar liefde en drugs, en de detective naar de moordenaar, lijken ze beiden alleen maar meer te verdwalen. My Foolish Heart voelt als een oneindige neerwaartse spiraal waar je door de meest magische en hypnotiserende jazz-composities in wordt meegesleept... Om uiteindelijk met meer vragen over te blijven dan je begon.

Must-see, omdat:

  • 1. De muziek- en geluidstechniek zo goed is dat elke klank tot het diepste binnendringt; geen wonder dat de film er een Gouden Kalf voor won!

  • 2. My Foolish Heart een nieuwe draai geeft aan het traditionele format van een biografie.

  • 3. De film zo veel prachtige muziek bevat dat het soms voelt alsof je naar een concert-film kijkt.

“Noten en ritme zoeken een weg naar de geheime plekken in je ziel.”

Peter (My Foolish Heart)

Deze films werden ook geselecteerd door Jesse Laport

Pig

Under the Skin

Deerskin

J'ai Perdu Mon Corps

Nr. 10

Gunda

The Future

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.