The Future

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Wanneer dertigers Sophie en Jason besluiten een kat te adopteren, verandert hun perspectief op het leven, de koers van tijd, ruimte en geloof in elkaar en hunzelf. Miranda July’s The Future ging in première op Sundance en is zowel dromerig als duister als grappig als pijnlijk.

Stadsdichter Jesse Laport over 'The Future'

Where or when

Soms voelt het alsof je hemel en aarde beweegt om je relatie te redden, dus wat is er logischer dan een filmmaker die het tijdscontinuüm overhoop laat gaan? De maan praat, de kat praat, een liedje uit de jaren ’30 moet moderne dertigers redden, de wereld staat stil, toekomstvisies razen voorbij, alternatieve levens stippelen zich uit… Miranda July’s The Future overschiet misschien in uitgesprokenheid, maar levert zo wel uitzonderlijke momenten op.

Miranda July leek als vanuit het niets met Me and You and Everyone We Know op de proppen te komen, een bescheiden indie-hit in de filmwereld. Alles eraan klopte; de personages, de kleurrijke beelden, de kneuterige maar broeierige soundtrack. Hoewel er stevige thema’s werden aangeboord, bleef alles in een soort sprookjeswolk hangen - zelfs de meest ongepaste passages hadden een lieflijk karakter.

The Future is donkerder van aard; bij vlagen voelt de film ongemakkelijk en wanneer July tegen een scheen schopt doet het nu wél pijn. Jason en Sophie weten niet goed hoe ze hun leven moeten bijsturen en bijtijds lijkt de film in dat ritme mee te dobberen. De momenten die July daarin creëert zijn eigenzinnig, tot de verbeelding sprekend, hartverwarmend en ongemakkelijk. Het is de naaktheid van de pogingen die onder je huid gaat zitten, van zowel de personages als van de filmmaakster.

Must-see, omdat:

  • 1. Het de tweede speelfilm van regisseur, scenarioschrijver, zangeres, actrice en auteur Miranda July is, zes jaar na haar debuut Me and You and Everyone We Know.

  • 2. De film enerzijds voelt als een warm dekentje, maar ook allerlei onderwerpen en gevoelens behandelt waar je je misschien geen raad mee weet.

  • 3. Het waanzinnige nummer “Where or when”, in uitvoering van Peggy Lee & The Benny Goodman Trio, dat een bijzondere rol speelt in The Future.

“You know how in cartoons, when the building gets hit by the wrecking ball, there's this moment where it's perfectly still right before it collapses? We're in that moment.”

Jason (The Future)

Deze films werden ook geselecteerd door Jesse Laport

Pig

Deerskin

J'ai Perdu Mon Corps

Nr. 10

Gunda

My Foolish Heart

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.