The Imposter

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Is het een detective? Een thriller? Een documentaire? In The Imposter is niets wat het lijkt. En wanneer je denkt wel door te hebben wat er gebeurt, neemt het plot een geheel andere wending. Zonder twijfel één van de spannendste films die je ooit zult zien.

Eva van der Gucht deelt 'The Imposter'

Karma Kameleon

The Imposter is een documentaire – en toch is het een van de spannendste thrillers die je in tijden zult zien. Je zult verbaast worden, verbijsterd, en in ongeloof niet weten of je moet lachen of huilen. Documentairemaker Bart Layton trekt alles uit de kast om een portret op te tekenen van Frédéric Bourdin, de man met de bijnaam ‘de kameleon’: een serie-identiteitsdief die internationaal gezocht wordt.

Wat er in The Imposter naar voren komt zal het kroonjuweel zijn op Bourdin’s “carrière”, maar bovenal zien we een situatie die interessante vraagtekens stelt bij de menselijke conditie. Vanuit Bourdins oogpunt zien we uiteindelijk iemand die wanhopig op zoek is naar zijn plek in de wereld. Van jongs af aan vereenzelvigt hij zich niet met zijn eigen identiteit, maar gaat hij op zoek naar een andere vorm van het vinden van een sociaal vangnet. Het gezin dat centraal staat in The Imposter roept hele andere twijfels op: kan de wil zo sterk meester van de geest zijn? Of proberen zij misschien wel iets te verbloemen?

Met re-reenactments zoekt The Imposter de grenzen van zowel fictiefilm als documentaire op. Dit levert een film op die je grijpt zoals een goed verteld verhaal dat kan doen met de intrige die een waargebeurde geschiedenis in zich draagt. Als de film is afgelopen, ga dan vooral het web op om meer over Bourdin te weten te komen. Er zijn talloze interviews van na de film met deze man te vinden. Stel je daarna nog eens de vragen waarop de antwoorden misschien wel per minuut veranderden tijdens het kijken van de film: met wie sympathiseer jij, en waarom?

Must-see, omdat:

  • 1. Je van de ene naar de andere gedachte geslingerd wordt. Wanneer je denkt te snappen wat er gebeurt, blijkt… dat alles toch weer anders is. The Imposter laat je verward, verbijsterd maar ook geamuseerd achter.

  • 2. The Imposter midden houdt tussen een documentaire en een speelfilm, iets wat we niet vaak zien.

  • 3. De film bekroond werd met een BAFTA voor Beste Documentaire, maar wel een Oscarnominatie mis liep voor diezelfde categorie. Niemand weet dus precies onder welke categorie deze bijzondere film valt, wat het misschien wel extra interessant maakt!

"Before I was born, I definitely had the wrong identity. I already didn't know - I was already prepared not to know who I really was.”

The Imposter

Deze films werden ook geselecteerd door Eva van der Gucht

The Assistant

Attila Marcel

The Peanut Butter Falcon

De Patrick

Tanzania Transit

Il traditore

Pan's Labyrinth

Monsieur Lazhar

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.