Attila Marcel

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In de surrealistische wereld van Attila Marcel treffen we ‘manchild’ Paul Marcel, in zijn zoektocht naar de verloren herinneringen aan zijn liefdevolle moeder, eigenzinnige vader en allesbepalende vroege jeugd. Met behulp van zijn excentrieke buurvrouw krijgt Paul inzicht in zijn verleden… en staat zijn rustige leventje plots volledig op z’n kop. Deze Franse filmhit deed ons een klein beetje denken aan de charmante en excentrieke filmwereld van Amélie - en bevat daarmee precies de magie waarmee we onze feestdagen willen vullen.

Eva van der Gucht over 'Attila Marcel'

Une histoire imaginaire

door Vera Baur

De 33-jarige (Frans)man Paul Marcel leidt een saai en zelfs wat treurig leven. Allang volwassen maar nog steeds inwonend bij zijn bemoeizuchtige tantes, lijken de zwijgzame pianist en zijn eentonige bestaan meer op dat van een 9-jarig kind dan van een zelfstandige man. Maar Paul heeft het niet makkelijk - en ook nooit gehad. Zijn ouders kwamen voor zijn eigen ogen om het leven toen hij nog maar een kleuter was; een groot trauma dat hem tot op de dag van vandaag belemmert in zijn spraak. De getalenteerde jongen werd opgevoed door zijn twee tantes die, met alleen maar goede bedoelingen, hun verstikkende en dwangmatige kwaliteiten op Paul en elk onderdeel van zijn leven hebben gemanifesteerd. Dag in dag uit stapt Paul weemoedig uit bed om elke dag weer hetzelfde te beleven; vastgelopen in zijn routine, niet in staat om zich te kunnen uiten en met een boel onverwerkte trauma’s op zak. Totdat hij op een dag bovenbuurvrouw Madame Proust leert kennen. De toevallige totstandkoming zet een hoop op gang: een ontsnapping uit zijn treurige bestaan, de herontdekking van zijn verdwenen verleden en het begin van een bijzondere vriendschap.

Attila Marcel speelt zich af tegen een heerlijk absurd, vrolijk, kleurrijk en vooral erg Frans decor. Van de uitbundige interieurs tot de kleurrijke kleding tot de ‘overload’ aan Parijse patisserie en pianodeuntjes a la Amélie; het schattige wereldje van de film is zowel herkenbaar als compleet uniek. Elk karakter in de film lijkt dan ook verwezenlijkt door alle mise-en-scène om hem heen. Zo is het huis van Paul’s tantes heel strak en netjes geordend, vergelijkbaar met de controle die zij uitoefenen op Paul’s leven. Het huis van Madame Proust is juist letterlijk bebost en staat vol met prachtige planten, wat zowel het tuinhuisje als de tuin van een botanisch hof zou kunnen verbeelden. De overvolle en begroeide woning van Madame Proust kleurt dan ook haar levendige en extraverte persoonlijkheid; open voor alles en érg ‘outside of the box’.

De liefde voor speelsheid, maximalisme en een vleugje kinderlijkheid van regisseur Sylvain Chomet is niet te missen; zijn achtergrond in animatie schemert overduidelijk door in zijn eerste live-action film. De Franse animator is zeer bekend en geliefd om zijn animatiewerk en won zelfs een Oscar voor beste animatiefilm voor zijn film Les triplettes de Belleville (2003). Zowel in zijn eigen woorden als doorschemerend in zijn films, benadrukt Chomet dat animatie niet alleen voor kinderen is. In Attila Marcel combineert hij opnieuw het imaginaire van animatiewerk met absurdistische en volwassen humor. De mise-en-scène in Attila Marcel mag dan die van een sprookje zijn, Chomet’s licht spottende en humoristische motieven suggereren een volwassen doelgroep. Zo ontnuchtert de, technisch gezien nogal illegale, drugs die Marcel tot zich neemt de magische kadrering om de film heen en maakt het ruimte voor al het onnozele dat Chomet teweegbrengt met zijn tegendraadse en bizarre combinatie van filmgenres. Achter deze heerlijke criss-cross aan filmstijlen, conventies en thema’s geeft Chomet met de initiële feel-good insteek een hartverwarmende en humane boodschap mee over menszijn, trauma en het lot van het leven.

Must-see, omdat:

  • 1. Attila Marcel de laatste film is van hét gezicht van de Franse Nouvelle Vague; de geweldige Bernadette Lafont (Tante Annie).

  • 2. Dit dé feel-good film is voor liefhebbers van authentieke en surrealistische Franse films als Amélie, Delicatessen of La Belle Epoque.

  • 3. Attila Marcel een film is waarbij je even helemaal kan wegdromen, een paar traantjes kan laten én van je stoel kan vallen van het lachen.

“You have to drown bad memories in happiness.”

Madame Proust (Attila Marcel)

Deze films werden ook geselecteerd door Eva van der Gucht

The Assistant

The Peanut Butter Falcon

De Patrick

Tanzania Transit

Il traditore

The Imposter

Pan's Labyrinth

Monsieur Lazhar

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.