The Peanut Butter Falcon

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Na vele mislukte pogingen ontsnapt de ambitieuze Zak, een 22-jarige jongen met Downsyndroom, uit zijn stoffige tehuis en besluit hij zijn droom om worstelkampioen te worden na te jagen. Op zijn geïmproviseerde reis treft hij mede-voortvluchtige Tyler (Shia LaBeouf), die na enige twijfel Zak meeneemt op zijn reis. Samen stuiten de twee, met zelfgemaakt vlot en al, op een onwaarschijnlijk groot avontuur door de onvergeeflijke zuidelijke staten van Amerika.

Actrice Eva van der Gucht over 'The Peanut Butter Falcon'

Het roer om

Door Vera Baur

Voor altijd in een bejaardentehuis wonen of opzoek gaan naar je grote worstelidool? Voor de 22-jarige Zak is deze keuze snel gemaakt wanneer hij een ontsnapping plant uit zijn uitzichtloze onderkomen. Hij wil de wijde wereld in, met niets dan een bestemming op zak. Vol ambitie en wilskracht zet hij zijn doel voort, maar wordt vanuit verschillende hoeken gehinderd. Zak is namelijk een persoon met het syndroom van Down, of hoe hij het zelf zegt: ‘I am a Down Syndrome’, een uitspraak die meer zegt over het gedrag van de mensen om hem heen dan over hemzelf. Zijn empathische verzorgster Eleanor geeft veel om hem, maar laat haar geloof in zijn potentie kleuren door zijn beperking. Wanneer zij na Zaks ontsnapping op zoek gaat naar hem, is dit in eerste instantie om hem terug te halen. Eleanors zorgen zijn niet geheel ongegrond; Zaks onvoorbereide reis verloopt namelijk niet geheel soepel. Al snel raakt de twintiger verstrikt in menig gevaarlijke situatie, maar gelukkig vindt hij in “criminal on the run” Tyler zijn onwaarschijnlijke redder. Onwillig neemt Tyler de vastberaden Zak onder zijn hoede. Langzaam maar zeker bloeit er een bijzondere band op tussen de twee en verandert hun onzekere reis in een prachtig avontuur.

The Peanut Butter Falcon is een warm bad van een film. Van de magnetiserende chemie tussen het Mark Twain-esque duo tot het bewonderenswaardige doorzettingsvermogen van de positieve Zak; The Peanut Butter Falcon verwarmt zelfs het koudste hart. Zaks no-bullshit attitude is ontwapenend, zijn blijmoedige optimisme is zeer aanstekelijk en zijn realistische bewustzijn is ontnuchterend – zowel voor ons als kijker als voor de stugge Tyler. De kracht van deze personages bevindt zich in de betoverende vertolkingen van acteurs Shia LaBeouf (Tyler) en Zack Gottsagen (Zak). LaBeouf laat zich van zijn beste kant zien met zijn gelaagde en mooi opgebouwde verbeelding van de goedhartige voortvluchtige. Zijn meest sprekende momenten zijn de interacties met Gottsagen; de echte ster van de film. De puurheid van Gottsagens performance laat menig acteur met een gevoel van jaloezie achter. LaBeouf sprak zelf met veel bewondering over zijn tegenspeler, die niet alleen on-screen maar ook off-screen werd geïnspireerd door Gottsagens prestatie en verhaal. Na vele afwijzingen te hebben geleden vanwege zijn beperking, breekt Gottsagen met The Peanut Butter Falcon groots door in Hollywood. De rol én de film zijn zelfs voor hem geschreven. Filmmakers Tyler Nilson en Michael Schwartz kwamen met Gottsagen in aanraking en ontwikkelden de film nadat Gottsagen ze een inkijkje gaf in de kansenongelijkheid en uitsluiting van acteurs met Down. The Peanut Butter Falcon brengt met zijn hartverwarmende verhaal en betoverende acteerprestaties niet alleen een glimlach op ieders gezicht, maar representeert ook een keerpunt binnen Hollywoods inclusiviteit van acteurs met een beperking.

Must-see, omdat:

  • 1. De debuterende Zack Gottsagen zowel in zijn rol als Zak als in zijn persoonlijke leven een grote bron van inspiratie is.

  • 2. De tekortkomingen van Amerika’s sociale vangnetten heel treffend worden gerepresenteerd.

  • 3. The Peanut Butter Falcon een Amerikaanse road-trip/avonturenfilm is voor de echte feel-good liefhebber!

“Tyler, I am going to give you all of my wishes for my birthday.”

Zak (The Peanut Butter Falcon)

Deze films werden ook geselecteerd door Eva van der Gucht

The Assistant

Attila Marcel

De Patrick

Tanzania Transit

Il traditore

The Imposter

Pan's Labyrinth

Monsieur Lazhar

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.