The Lunchbox
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.
Wanneer een lunchtrommel bij de verkeerde persoon aankomt ontstaat er een bijzondere briefwisseling tussen de jonge huisvrouw die de lunches klaarmaakt, en de oudere man die ze nuttigt.
Signed, sealed, delivered!
Mumbai is met ca. 12,5 miljoen inwoners een van de dichtstbevolkte plekken op aarde. Het openbaar vervoer zit overvol, de straten zijn altijd afgeladen, en 6,16% van India’s bruto nationaal product wordt er gegenereerd. Tussen alle chaos door sjezen de Dabbawala’s, een organisatie die al meer dan 100 jaar oud en een systeem heeft waardoor iedereen op kantoor zijn lunch op tijd geleverd krijgt. De kans dat er iets verkeerd wordt bezorgd? 1 op de miljoen. In The Lunchbox volgen we één zo’n lunchtrommel en een contact dat een naald in de spreekwoordelijke hooiberg is.
Bij Indiase film denk je waarschijnlijk gelijk ‘Bollywood’. En bij Bollywood horen flitsende nummers en het filmisch equivalent van vuurwerk. Met The Lunchbox levert Ritesh Batra (debuterend als schrijver/regisseur en inmiddels een Julian Barnes-verfilming aan het afronden) een soort tegengewicht: een rustig opgezet verhaal dat de ruimte neemt voor nuance. Bekijk de detailshots van de stad, kleine gebaren in het acteerwerk en ruik de kookkunsten die aan je voorbijtrekken.
De lunchbakjes die heen en weer gaan tussen Saajan (een boekhouder die richting pension gaat) en Ila (een vrouw in een vastgeroest huwelijk) zorgen voor een verhaal dat een beetje hortend en stotend op gang komt, misschien wel zoals een lokale trein. Maar wanneer er een briefwisseling tussen de twee ontstaat ontluikt de film. The Lunchbox gaat over liefde door de maag, écht contact met iemand hebben, en over het zoeken van een plek van rust temidden van een sociale draaikolk.
Parallellen met digitale fenomenen of de meer westerse samenleving zijn makkelijk te trekken, maar nodig zijn ze niet. Genieten kan sowieso van dit kleurrijke verhaal. Wil je er echter meer uithalen, en zit je vast? Neem eens de verkeerde trein of stuur een brief met een willekeurig adres.
Film in feiten
De drie hoofdpersonages hangen allemaal een ander geloof aan. Saajan is Christen, Sheikh een Moslim, en Ila is een Hindu. Zij vertegenwoordigen de diverse eenheid van Mumbai.
Irrfan Khan (die Saajan speelt) was maar zeven jaar ouder dan Nawazuddin Siddiqui, die in de films Shaikh speelt, een jonge officier die in training is om Saajan te vervangen.
Om een geloofwaardig stel te kunnen neerzetten van twee mensen die om elkaar geven én elkaar kunnen irriteren gingen Nimrat Kuar (Ila) en Nakul Vaid (Rajeev) een aantal weken samenwonen en hun scenes samen repeteren. Zij waren hier al mee bezig voordat de rest van de film was gecast.
Ila“The wrong train can lead you to the right station..”
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.