Background image

Nieuws, events, artikelen en meer…

Nu op Cinetree

Januari

Vier de rafelrandjes

Schrijver Charles Bukowski zei het al: “Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.” Gekte zit in ons allen en ook de gevoelens van ongeluk horen bij het leven. Toch proberen we onze rafelrandjes en psychische variaties vaak weg te poetsen. Taboes en stigma’s zorgen ervoor dat we ons eigen verhaal niet vertellen. Een groot gemis... Laten we de rafelrandjes vieren en de vele variaties omarmen! Stap uit de schaduw, je kwetsbaarheid is je grootste licht.

Veel liefs! Cinetree founder Hanna Verboom

Themafilms

Films om te omarmen

Moonlight

 • 2016
 • Drama
 • 111 minuten

Moonlight brengt het leven van de Afro-Amerikaanse Black (Trevante Rhodes) in beeld aan de hand van drie stadia in zijn leven; als jonge jongen, tiener en man. De dingen die hij als homoseksuele jongen met een drugsverslaafde moeder meemaakte in de eerste perioden van zijn leven hebben zijn identiteit als man erg beïnvloedt – maar is dit wel echt wie hij is?

Eighth Grade

 • 2018
 • Drama, Comedy
 • 93 minuten

In deze Golden Globe-genomineerde film volgt regisseur Bo Burnham de 13-jarige Kayla, die zich probeert te navigeren tussen haar sprankelende social media persoonlijkheid en haar minder extraverte zelf in het echte leven. Dit klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show als je niet bent opgegroeid in dit social media tijdperk, maar Eighth Grade is een universeel, gevoelig en hilarisch verhaal voor iedereen.

Artikelen & video’s

Uitgelicht

Uit de Schaduw deel I

Op 16 januari gaat het vervolg op onze eerdere original 'Uit de schaduw' in première. In het eerste deel vertelde Cinetree-founder Hanna Verboom voor het eerst openlijk over haar psychische variatie. In het vervolg gaat ze samen met haar broertje Juda op zoek naar antwoorden. Heb je deel I gemist? Kijk de film hier!

Geïnspireerd door de leegte en zoektocht van het melancholische meesterwerk 'Her' (met Joaquin Phoenix) schreef woordkunstenaar Jesse Laport een gedicht over het belang van wat vaker binnen kijken bij elkaar, zeker op dagen zoals Blue Monday. Cinetree en Jesse vertrokken naar het mistige Rotterdam om dit filmisch vast te leggen.

Masterclass: Dirk de Wachter

Psychiater Dirk de Wachter is hoogleraar en één van de grote denkers van deze tijd. Wij spraken hem in 2020 tijdens de coronacrisis over waarom hij psychiater is geworden, hoe de mens omgaat met de gevolgen van de crisis en het belang van luisteren naar elkaar. Volgens hem is zorgen voor elkaar de essentie van het bestaan.Vier de rafelrandjes in je oren

Bij elke film hoort een goede soundtrack. Daarom delen wij elke themamaand een custom made Spotify-playlist om ook ná het kijken van de films in de sferen van ons maandthema te blijven. Veel luisterplezier!

Huurfilms

We zijn allemaal een beetje gek toch?

The Worst Person in the World

 • 2021
 • Comedy, Drama, Romance
 • 128 minuten

The Worst Person in the World neemt ons in 12 hoofdstukken mee in het leven van Julie, een jonge vrouw die door de woelige wateren van haar liefdesleven navigeert en struggelt om erachter te komen wat ze echt wil in het leven. De perfecte rom-com voor iedereen die niet van rom-coms houdt. De nieuwste film van Joachim Trier werd genomineerd voor alle grote filmprijzen en door critici een ‘instant classic’ genoemd!

Les Intranquilles

 • 2021
 • Drama
 • 117 minuten

Psychische variaties worden eindelijk steeds vaker onderwerp van gesprek. Maar soms is het lastig om je in te leven als je er zelf geen ervaring mee hebt. In Les Intranquilles krijgen we een bijzonder kijkje in het leven van de bipolaire Damien (Damien Bonnard) en zijn vrouw Leïla (Leïla Bekhti) en de gevolgen van zijn stemmingswisselingen op het gezin.

Mijn vader is een vliegtuig

 • 2021
 • Drama
 • 91 minuten

Wanneer haar moeder plotseling komt te overlijden, probeert de veertigjarige Eva het boekje over haar vaders verleden open te doen - dat wat haar moeder altijd dicht heeft gehouden. Gekweld door visioenen zoekt Eva haar vader op, overtuigd dat in zijn verwarde hoofd de antwoorden op haar eigen problemen zouden liggen.

Filmclub met een missie

Het is ons doel om niet alleen de mooiste films uit te kiezen, maar deze ook te voorzien van context. Ons team van schrijvers en filmmakers gaat daarom regelmatig op onderzoek uit om extra informatie te vinden over de thema’s die wij belangrijk vinden, zodat we nog meer over deze belangrijke onderwerpen met jullie kunnen delen!