Films met sterke vrouwen

Door Anne Lammers • 20 mrt 2020

De zes films uit dit artikel hebben twee dingen met elkaar gemeen: naast dat ze gemaakt zijn door vrouwen, wordt ook in elke film de hoofdrol vertolkt door een vrouw. Wij zijn fan!

Nieuwe Tieten

In het persoonlijke Nieuwe Tieten richt filmmaker Sacha Polak de camera op zichzelf en onderzoekt ze haar keuzes wanneer ze gedwongen moet nadenken over de kans dat ze borstkanker zal krijgen. Het resultaat? Een verhaal dat, in een medialandschap waar het vrouwelijk lichaam (te) vaak als esthetisch object wordt gehanteerd, door iedereen gezien en gehoord zou moeten worden.

Performer Wende Snijders over 'Nieuwe Tieten'

American Honey

Er zijn maar weinig films waar je zo de liefde voelt als in deze. Laat je meenemen door de jonge vrouw Star die zich van de een op de andere dag aansluit bij een rondreizend gezelschap en terecht komt in een wervelwind aan feesten, amper legale praktijken en knetterende liefde. American Honey is gegarandeerd de meest zinderende roadmovie die je ooit gaat zien!

Filmmaker Mea Dols de Jong over 'American Honey'

Kan door huid heen

We love Rifka Lodeizen! In elke film weer krijgt zij het voor elkaar dat je zo dicht op haar huid zit, dat je het zelf ook gaat voelen. In het Gouden Kalf winnende Kan door huid heen staat het leven van Marieke op z’n kop wanneer ze slachtoffer wordt van een heftig geweldsdelict. Ze besluit de stad te verlaten en koopt een afgelegen, vervallen huisje op het Zeeuwse platteland. Een Nederlandse thriller die onder je huid kruipt.

Robert de Hoog over 'Kan door huid heen'

Zürich

Als er iemand een sterke vrouw is dan is dat Wende Snijders wel. In Zürich zet ze haar allereerste hoofdrol weg en speelt ze een vrouw die opzoek is naar intimiteit op grauwe en unheimische plekken. Ogenschijnlijk zonder emotionele reserves heeft Wende Snijders zich op de rol gestort. En juist daarom komt Zürich zo binnen en knalt de intensiteit van het scherm af.

Performer Wende Snijders over haar rol in 'Zurich'

Mustang

Dit Oscargenomineerde drama werd geregisseerd door Deniz Gamze Ergüven: een 39-jarige Turks-Franse filmmaakster die in haar eigen land door critici is verguisd, maar internationaal veel lof heeft geoogst met haar film. De film durft namelijk een groot taboe te doorbreken, dat van de demonisering van jonge vrouwelijke seksualiteit. Bovendien wordt er met een kritische blik gekeken naar de rol van mannen in de samenleving van een Turks dorpje: houden zij niet bewust de vrouwen onder de duim door hen geen enkele persoonlijke vrijheid te gunnen? Mustang is een verhaal dat je gegarandeerd bij zal blijven.

Actrice Gaite Jansen over 'Mustang'

The Diary of a Teenage Girl

Regisseur Marielle Heller kwam in aanraking met het boek ‘The Diary of a Teenage Girl’ toen ze dit met Kerst cadeau kreeg van haar jonge zusje. Deze parel van een coming of age-film speelt zich af in het hippe San Francisco van 1976 waar de vijftienjarige Minnie op een ongemakkelijke manier worstelt met haar leven, identiteit en smoorverliefd wordt op de vriend van haar vrijgevochten moeder. The Diary of a Teenage Girl: een pijnlijk en eerlijk portret over ontluikende seksualiteit van een frivole visuele flair.

Trailer 'The Diary of a Teenage Girl'