Oscars op Cinetree!

Door Anne Lammers • 1 mrt 2018

Kom in de Oscar-sferen door te kijken naar eerdere winnaars en genomineerden bij ons op Cinetree.

La vita è bella

De klassieker La vita è bella, wie kent ‘m niet? Dit tragikomische holocaust sprookje werd terecht bejubeld en was goed voor maar liefst drie Oscars. Dat regisseur Roberto Benigni hier blij mee was bleek: toen werd aangekondigd dat hij de prijs van beste niet-Engelstalige film had gewonnen sprong hij over stoelen om zijn prijs in ontvangst te nemen.

Presentator & Schrijver Humberto Tan over La Vita e bella

The Imitation Game

Een van de favorieten van rapper Dio is The Imitation Game, het waargebeurde verhaal van analyst Alan Turin (Benedict Cumberbatch), die tijdens de Tweede Wereldoorlog met een team van wiskundigen de Enigma-code probeerde te kraken. Een goede geschiedenisles verpakt in een elegant Hollywood-jasje!

Rapper Dio over The Imitation Game

Son of Saul

Een Oscar winnen voor je speelfilmdebuut? Het overkwam de Hongaarse regisseur László Nemes die in Son of Saul de kijker op een bijzondere cinematografische manier in het hart van Auschwitz stort. Een overdonderend debuut dat lang op je netvlies blijft nabranden. Veel intenser dan dit worden ze niet gemaakt.

Dirk van der Straaten over Son of Saul

The Gatekeepers

In the mood voor een documentaire? Kijk dan naar The Gatekeepers, de onthullende documentaire van filmmaker Dror Moreh die met deze film een exclusief kijkje achter de schermen van de Israëlische geheime dienst ‘Shin Bet’ biedt.

Correspondent-founder Ernst-Jan Pfauth over The Gatekeepers

Life, Animated

Een andere Oscar-genomineerde documentaire is Life, Animated. Een ontroerende feel-good documentaire over de autistische Owen. Jarenlang praat hij niet, totdat hij dankzij de door hem zo geliefde Disney films Aladdin en Bambi uit zijn schulp kruipt en begint te praten. Cinetree-founder Hanna Verboom: “Over hoop, iets opgeven, familie, liefde en ook een beetje over Disney,”

Cinetree-founder Hanna Verboom over Life, Animated

The Lobster

Je hebt gek, je hebt bizar en je hebt The Lobster. Dat deze film genomineerd werd voor een Oscar voor Beste Scenario is geheel terecht want voor regisseur en schrijver Yorgos Lanthimos is werkelijk waar niks te gek. Liefhebber van absurdistische films met droge dialogen? Dan ben je bij T_he Lobster_ aan het juiste adres!

Correspondent-founder Ernst-Jan Pfauth over The Lobster

American Honey

Er zijn maar weinig films waar je zo de liefde voelt als in deze. Laat je meenemen door de jonge vrouw Star die zich van de een op de andere dag aansluit bij een rondreizend gezelschap en terecht komt in een wervelwind aan feesten, amper legale praktijken en knetterende liefde. American Honey is gegarandeerd de meest zinderende roadmovie die je ooit gaat zien.

Filmmaker Mea Dols de Jong over American Honey

Amour

Michael Haneke’s Amour, werd de hemel in geprezen, en terecht. Deze ontroerende film over de liefde van een echtpaar, dat vecht tegen de genadeloze klappen die de ouderdom uitdeelt, laat zien dat het leven geen makkelijke weg is om te bewandelen. Amour werd bekroond met de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, werd nog voor vier andere genomineerd en maakte een ware zegetocht over de hele wereld.

Actrice Halina Reijn over Amour

Youth

Het leven is herinneren en het leven is lef. Een gegeven dat Italiaanse meester Paolo Sorrentino op een wonderschone manier weet te tonen in Youth. Sorrentino brak door met zijn eerdere film La Grande Bellezza waarvoor hij een Oscar voor Beste Buitenlandse film ontving. Als het aan ons had gelegen was het voor Youth niet alleen bij een nominatie gebleven…

Acteur & DJ Géza Weisz over Youth

Amy

Onze favoriete documentaire allertijden? Dat is het prijswinnende Amy! Een intiem document over het leven en carrière van singer/songwriter Amy Winehouse en veel meer dan dat. Wende Snijders: "Deze documentaire gaat niet zozeer over Amy Winehouse en haar gigantische talent als performer, maar over hoe wij als mensen eigenlijk iemand de vernieling in willen zien gaan."

Performer Wende Snijders over AMY