Prijswinnaars van eigen bodem

Door Anne Lammers • 13 mrt. 2018

Oud maar goud! Deze films wonnen de afgelopen jaren een Gouden Kalf en zijn absoluut de moeite waard.

1. Nena

In Nena volgen we de zestienjarige Nena die tot over haar oren verliefd is, vol levenslust zit, maar een zieke vader heeft die dood wil. Filmmaker Saskia Diesing won voor dit debuut een Gouden Kalf voor Beste Regie en Abbey Hoes ging er vandoor met een Gouden Kalf voor Beste Actrice.

Cinetree Summer Pick: 'Nena'

2. Quality Time

In dit spraakmakende debuut van Daan Bakker volgen we vijf mannen in de dertig die zich door het leven worstelen, met ieder hun eigen verhaal. Het gebruik van zeer uiteenlopende stijlen en vertelstructuren weerspiegelt op een bijzondere manier de absurditeit van ons bestaan. Werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Regie en Beste Film.

Eric Corton over 'Quality Time'

3. Layla M.

De 18-jarige Layla raakt meer en meer gefrustreerd over het negatieve beeld over Marokkanen en de Islam en raakt langzaamaan betrokken bij een radicale groep moslims. Een hartverscheurend coming of age-verhaal dat nuance weet aan te brengen op een onderwerp waar we niet onbevooroordeeld naar kunnen kijken. En dat is een hele verdienste.

Ko Zandvliet over 'Layla M.'

4. Bram Fischer

Biopic over Bram Fischer, de Zuid-Afrikaanse advocaat die Nelson Mandela in de jaren ’60 behoedde voor de doodstraf. Een interessante, smaakvolle geschiedenisles van regisseur Jean van de Velde, die zelf in Afrika opgroeide. Winnaar van twee Gouden Kalveren (Beste Acteur voor Peter Paul Muller, en Beste Scenario voor Jean van de Velde, Dominic Morgan en Matt Harvey).

Trailer Bram Fischer

5. Kan door huid heen

We love Rifka Lodeizen! In elke film weer krijgt zij het voor elkaar dat je zo dicht op haar huid zit, dat je het zelf ook gaat voelen. Geheel terecht dat zij voor haar hoofdrol een Gouden Kalf won. In deze thriller van eigen bodem staat het leven van Marieke op z’n kop wanneer ze slachtoffer wordt van een heftig geweldsdelict. Ze besluit de stad te verlaten en koopt een afgelegen, vervallen huisje op het Zeeuwse platteland.

Robert de Hoog over 'Kan door huid heen'

6. Kauwboy

De 10-jarige Jojo heeft geen moeder en een lastige band met zijn vader. Hij vindt zijn troost in een speciale vriendschap met een baby kauw. Omdat Jojo de kauw verborgen houdt voor zijn vader, komt hij klem te zitten tussen de zorg voor zijn huisdier en de loyaliteit naar zijn vader. Dit bioscoopdebuut van de talentvolle Boudewijn Koole ging er vandoor met een Gouden Kalf voor Beste Muziek.

Dirk van der Straaten over 'Kauwboy'

7. Cloaca

De oudste film van eigen bodem op Cinetree? Dat is Cloaca! Een film van regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen met in de hoofdrollen Peter Blok, Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat en Jaap Spijkers die te zien zijn als vier oude studievrienden die elkaar in tijden van nood weer opzoeken en oude tijden herleven. Winnaar van de Publieksprijs op het Nederlands Film Festival in 2003.

Paula van der Oest over 'Cloaca'

8. Het echte leven

Martin wil zeker weten of zijn vriendin Simone wel écht van hem houdt. Om dit te testen zet hij een speelfilm op waarin Simone een relatie met een ander moet beginnen, maar het loopt allemaal anders dan verwacht... De film werd genomineerd voor vijf Gouden Kalveren en won er twee: Beste Cinematografie en Beste Montage. Voor haar vertolking van Simone werd Sallie Harmsen geheel terecht genomineerd voor een Gouden Kalf.

Mea Dols de Jong over 'Het echte leven'

9. Zürich

In Zürich zet Wende Snijders haar allereerste hoofdrol weg en speelt ze een vrouw die opzoek is naar intimiteit op grauwe en unheimische plekken. Ogenschijnlijk zonder emotionele reserves heeft Wende zich op de rol gestort. En juist daarom komt Zürich zo binnen en knalt de intensiteit van het scherm af.

Wende Snijders over 'Zürich'

10. Achtste groepers huilen niet

De Winnaar van de Gouden Kalf Publieksprijs in 2012 was de familiefilm Achtste groepers huilen niet. Ontroerende film over de levenslustige Akkie die zelfs als zij de diagnose leukemie krijgt haar optimisme en energie weet te behouden.

Simon Reinink over 'Achtste groepers huilen niet'