10 prijswinnaars van eigen bodem

Door Anne Lammers & Laura Messina • 17 feb 2020

Oud maar goud! Deze films wonnen de afgelopen jaren een Gouden Kalf, mochten openen op internationale filmfestivals of vergaarden wereldwijde bekendheid. Tien films van Hollandse bodem die je gezien moet hebben.

Grimm is de vijfde film van Alex van Warmerdam en ging in 2003 op het International Film Festival San Sebastian in première. Toch bleef Van Warmerdam altijd met het idee rondlopen dat hij meer uit de film had kunnen halen. Meer dan vijftien jaar na de originele première was het dan zover: een gloednieuwe, opnieuw gemonteerde versie van Grimm. Deze vrije variant op het sprookje van Hans en Grietje verandert (zoals dat alleen in een Van Warmerdam kan) gaandeweg in een combinatie van een roadmovie, thriller en een western.

Drie vrienden sluiten zich aan bij een Amsterdamse studentenvereniging en leren op een harde manier de echte betekenis van vriendschap kennen. Want wie ben je als mens als je volwassen bent en dus zelf verantwoording moet dragen voor je keuzes? Niemand in de Stad is een prachtig drama (en de eerste speelfilm van Michiel van Erp) over vriendschap, verlangens en volwassen worden.

Biopic over Bram Fischer, de Zuid-Afrikaanse advocaat die Nelson Mandela in de jaren ’60 behoedde voor de doodstraf. Een interessante, smaakvolle geschiedenisles van regisseur Jean van de Velde, die zelf in Afrika opgroeide. Winnaar van twee Gouden Kalveren (Beste Acteur voor Peter Paul Muller, en Beste Scenario voor Jean van de Velde, Dominic Morgan en Matt Harvey).

We love Rifka Lodeizen! In elke film weer krijgt zij het voor elkaar dat je zo dicht op haar huid zit, dat je het zelf ook gaat voelen. Geheel terecht dat zij voor haar hoofdrol een Gouden Kalf won. In deze thriller van eigen bodem staat het leven van Marieke op z’n kop wanneer ze slachtoffer wordt van een heftig geweldsdelict. Ze besluit de stad te verlaten en koopt een afgelegen, vervallen huisje op het Zeeuwse platteland.

Ayoub (gespeeld door de van de straat geplukte Ayoub Elasri) hangt graag met zijn vrienden in Amsterdam-Noord. Beetje kletsen, zonnebloempitten uitspugen, prullenbakken opblazen, dat soort dingen. Totdat hij zijn oog op Laura (Sigrid ten Napel) laat vallen, het mooiste meisje van de buurt. Dan komt hij voor de ultieme keuze te staan: de liefde of de criminaliteit? Prins is het speelse, kleurrijke speelfilmdebuut van regisseur Sam de Jong (Goldie) en won maar liefst twee Gouden Kalveren.

De 10-jarige Jojo heeft geen moeder en een lastige band met zijn vader. Hij vindt zijn troost in een speciale vriendschap met een baby kauw. Omdat Jojo de kauw verborgen houdt voor zijn vader, komt hij klem te zitten tussen de zorg voor zijn huisdier en de loyaliteit naar zijn vader. Dit bioscoopdebuut van de talentvolle Boudewijn Koole ging er vandoor met een Gouden Kalf voor Beste Muziek.

De oudste film van eigen bodem op Cinetree? Dat is Cloaca! Een film van regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen met in de hoofdrollen Peter Blok, Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat en Jaap Spijkers die te zien zijn als vier oude studievrienden die elkaar in tijden van nood weer opzoeken en oude tijden herleven. Winnaar van de Publieksprijs op het Nederlands Film Festival in 2003.

Martin wil zeker weten of zijn vriendin Simone wel écht van hem houdt. Om dit te testen zet hij een speelfilm op waarin Simone een relatie met een ander moet beginnen, maar het loopt allemaal anders dan verwacht... De film werd genomineerd voor vijf Gouden Kalveren en won er twee: Beste Cinematografie en Beste Montage. Voor haar vertolking van Simone werd Sallie Harmsen geheel terecht genomineerd voor een Gouden Kalf.

In Zürich zet Wende Snijders haar allereerste hoofdrol weg en speelt ze een vrouw die opzoek is naar intimiteit op grauwe en unheimische plekken. Ogenschijnlijk zonder emotionele reserves heeft Wende zich op de rol gestort. En juist daarom komt Zürich zo binnen en knalt de intensiteit van het scherm af.

In deze verfilming van literair klassieker Nooit meer slapen (van Willem Frederik Hermans) gaat een jonge geoloog in Lapland op zoek naar meteorietinslagen. Daarbij verdwaalt hij niet alleen in de Noorse wildernis, maar vooral ook in z’n eigen hoofd. Beyond Sleep sleepte tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht drie Gouden Kalveren in de wacht. De film werd in zeven categorieën genomineerd en ging uiteindelijk naar huis met de prijs voor Beste Regie, Beste Muziek en Beste Sound Design.