Bram Fischer

Biopic over het Rivonia-proces van 1964 en sleutelfiguur Bram Fischer; de Zuid-Afrikaanse advocaat die onder andere Nelson Mandela en Walter Sisulu in de jaren ’60 wist te ‘redden’ van de doodstraf. Winnaar van twee Gouden Kalveren (Beste Acteur & Beste Scenario) en de Zilveren Krulstaart voor Beste Scenario.

Presentator Humberto Tan over 'Bram Fischer'

De held van ‘64

Vrijheid en gelijkheid: voor velen is het misschien vanzelfsprekend, maar dat is het lang niet altijd geweest. Sterker nog, op veel plekken is het dat nog steeds niet; ook in Nederland niet. Het is daarom goed om soms eventjes stil te staan bij het feit dat er wél dingen veranderen, maar dat er ook nog een heleboel gedaan moet worden. En daar kunnen sommige historische films een hele mooie bijdrage aan leveren. Zo ook Bram Fischer: een historische rechtbankfilm over het Rivonia-proces van 1964 waarin advocaat Bram Fischer zijn cliënten weet te redden van de doodstraf.

Bij de naam Bram Fischer gaan in Nederland misschien weinig belletjes rinkelen, maar in Zuid-Afrika zal het hart van menig Afrikaner toch ietsjes harder gaan kloppen. Wie ooit op het stadje Bloemfontein is gevlogen, zal het misschien zijn opgevallen dat zelfs het vliegveld naar deze dappere strijder is vernoemd. Maar wie was Bram Fischer eigenlijk? En waarom heeft hij zoveel betekend in de strijd tegen de Apartheid?

Het is 11 juli 1963 als negentien leden van de verzetsgroep Umkhonto we Sizwe (onderdeel van het Afrikaans Nationaal Congres) in het geheim bij elkaar komen om een aanslag te beraden tegen het heersende apartheidsregime. Het ANC - een verboden politieke groepering waarin ook Nelson Mandela een sleutelfiguur was - zette zich in voor de zwarte bevolking van het land én streefde naar gelijkheid en een non-raciale samenleving. Verzet en revolutie; het grote doel van deze anti-apartheidsbeweging. Verzet zonder geweld, máár - als het echt niet anders kon - dan misschien toch een klein beetje. De eigen dood werd daarbij trouwens niet geschuwd: mocht het doel worden bereikt door zelf het loodje te leggen, dan werd daar geen twee keer over nagedacht.

Driemaal moet je zien

  • 1. Smaakvolle geschiedenisles van regisseur Jean van de Velde, die zelf in Afrika opgroeide.

  • 2. Bram Fischer wordt gespeeld door Peter Paul Muller, die voor zijn rol de Gouden Kalf voor Beste Acteur won. En terecht, Muller houdt zich verrassend goed staande tussen de Zuid-Afrikaanse cast.

  • 3. Must-see voor iedereen die zin heeft in een spannende mix van rechtbankdrama en spionagethriller!

Toch gaat het mis, op die zonnige dag in ‘63. Want na een ochtendje waterboarding (en dan hebben we het niet over een watersport) weet de Zuid-Afrikaanse politie de schuilplaats van de verzetsgroep op te sporen, waarna zij direct alle aanwezige leden arresteert. Negentien stuks, om precies te zijn. Negentien dappere mannen, waarvan de belangrijkste ontbreekt. Van dat laatste is de politie echter niet op de hoogte, en dat is maar beter ook. Want laat die laatste persoon nou nét degene zijn die de hele boel nog kan redden.

Bram Fischer is een zenuwslopende, historische rechtbankfilm én spionagethriller met een fantastische Peter Paul Muller tussen een verder volledig Zuid-Afrikaanse cast. Een gouden filmpareltje dat je echt gezien móet hebben.

Over Bram Fischer [1908 - 1975]

  • Bram Fischer was een internationaal bekende blanke Zuid-Afrikaanse advocaat en burgerrechtenactivist die vooral bekend werd door zijn verdediging van Nelson Mandela en 9 andere tegenstanders van de apartheid.

  • In 1995 gaf Nelson Mandela uiting aan zijn bewondering voor Bram Fischer: “Fischer was one of the bravest and staunchest friends of the freedom struggle that I have ever known. From a prominent Afrikaner family, he gave up a life of privilege, rejected his heritage, and was ostracized by his own people, showing a level of courage and sacrifice that was in a class by itself”.

  • In Zuid-Afrika is Fischer nog steeds een held. Zo werd er in zijn geboortestad Bloemfontein zelfs een vliegveld naar hem vernoemd en wordt er op de Universiteit van Oxford (waar hij studeerde) jaarlijks een lezing ter nagedachtenis aan hem gehouden.

“I should warn you, you are all in it together. If one jumps, you'll all fall.”

Bram Fischer

Deze films werden ook geselecteerd door Humberto Tan

Het Wonder van Le Petit Prince

Chocolat

Den Skyldige

Retour en Bourgogne

The King's Speech

Cidade de Deus

Tanna

Neon Bull

Dear White People

Hotel Rwanda

La vita è bella

The Salt of the Earth