Het Echte Leven

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Martin wil zeker weten of zijn vriendin Simone wel écht van hem houdt. Om dit te testen zet hij een speelfilm op waarin Simone een relatie met een ander moet beginnen, maar het loopt allemaal anders dan verwacht. Of, niet?

Filmmaker Mea Dols de Jong deelt 'Het Echte Leven'

Alles is liefde moeilijk

Wanneer weet je nu echt of degene tegenover je werkelijk om je geeft? We wringen ons soms in gekke bochten om hier een glimp van op te vangen, het te forceren of te kunnen leven met wat we denken dat het antwoord is. Zo ver als de hoofdpersonen in Het Echte Leven gaan is misschien niet aan te raden, want voor je het weet kun je niet meer terug.

De elementen in Het Echte Leven van Robert-Jan Westdijk worden als knikkers aaneengeregen, en langzaam maar zeker trekt westijk de ketting steeds strakker aan. Hoewel de film vernuftig is opgezet, is het verhaalmechaniek van en film-in-een-film waarbij de fictie en documentaire elementen door elkaar heenlopen geenszins een gimmick of ‘mindfuck’. Wat Westdijk klaarspeelt is het rommelige aanduwen en afstoten van een tumultueuze relatie vangen in de metafoor van een filmset.

Het ene moment lijken Martin en Simon voor elkaar geschapen, het andere moment lijkt het waarschijnlijker dat ze elkaars ondergang zullen betekenen. De film in de film is hier de eigenlijke film, maar ook weer de echte situatie waar de ‘film film’ berust. Lees de zin een paar keer, dan wordt het vanzelf helder. Of kijk gewoon de film gewoon (nog een keer). De slotsom is in ieder geval: wanneer je iemand vindt die even gek is als jij, geniet dan van de rit en maakt het niet te moeilijk (of juist wel).

Film in feiten

  • Schrijver/regisseur Robert Jan Westdijk kwam op het idee voor de film toen tijdens het draaien van zijn film ‘Siberia’ een crewlid per ongeluk in beeld stapte.

  • De film werd genomineerd voor vijf Gouden Kalveren en won er twee: beste cinematografie en beste montage. Voor haar vertolking van Simone werd Sallie Harmsen genomineerd voor een Gouden Kalf.

  • 11 jaar deed Robert Jan Westdijk over het script.

“Minder je best doen!”

Milan (Het Echte Leven)

Deze films werden ook geselecteerd door Mea Dols de Jong

The Piano

God's Own Country

Figlia Mia

120 BPM

I Am A Woman Now

We Are The Best

Laurence Anyways

Mommy

Boyhood

Dogman

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.