Terug in de tijd op Cinetree
Tijdreizen? Voor zover wij weten is het helaas (nog) niet mogelijk. Gelukkig hebben we film: een manier om je toch een paar uurtjes in een compleet andere periode te wanen. Wij zetten de fijnste films over verschillende decennia uit de vorige eeuw op een rij.
1920s: Midnight in Paris
De fascinatie van regisseur Woody Allen voor de artistieke jaren ‘20 is in het Oscarwinnende Midnight in Paris duidelijk voelbaar. Hoofdpersonage Gil (Owen Wilson) is een succesvol scenarioschrijver, werkend aan zijn eerste roman. Wanneer hij ‘s nachts naar huis loopt, komt hij plotseling in de jaren ‘20 terecht. In een klein café ontmoet hij schrijvers en artiesten als Ernest Hemingway, Scott Fitzgerald en Pablo Picasso die hem nieuwe inzichten geven over zijn carrière, liefde en nostalgie. Prachtige art deco interieurs, creatieve outfits en ontmoetingen met de meest inspirerende kunstenaars van de jaren ‘20: alles kan in Midnight in Paris.
1930s: The King’s Speech
In The King’s Speech volgen we Koning George VI van het Verenigd Koninkrijk (vertolkt door Colin Firth) in de aanloop naar zijn troonovername. De Tweede Wereldoorlog staat op het punt om uit te breken, en meer dan ooit is het van belang om steun en vertrouwen uit te spreken naar het volk. En laat dat nou net het grootste struikelblok voor George VI zijn: al jarenlang probeert hij zijn stotteren te overwinnen. In de jaren ‘30 groeide radio uit tot massamedium en konden toespraken wereldwijd worden gehoord, wat nog meer druk oplevert. Een bijzondere film - en de vier Oscars bevestigen nog maar eens dat The King’s Speech de moeite waard is!
1940s: Trumbo
In deze biopic maken we kennis met scenarist Dalton Trumbo, die eind jaren ‘40 op de zwarte lijst van Hollywood belandde vanwege zijn lidmaatschap van de communistische partij. Tot dat moment was hij een van de meest succesvolle scenaristen van die tijd; na zijn veroordeling mocht hij niet langer meewerken aan Hollywood-producties. Zijn carrière voortzetten onder zijn eigen naam kon Trumbo dus wel vergeten, waardoor hij geen andere keuze had dan doorgaan onder een pseudoniem. Een film met een kritische blik op de geschiedenis van Hollywood - voorzien van de nodige dosis humor. Én met een heerlijk vintage filter, waarmee de jaren ‘40 sfeer helemaal compleet is!
1950s: Populaire
Frankrijk, 1958. Rose wil een leven vol avontuur, dus trekt erop uit om een nieuw bestaan op te bouwen. Wanneer haar talenten als secretaresse haar in de steek laten, overtuigt ze de charmante Louis Échard met haar onwaarschijnlijke typevaardigheid haar aan te nemen. Ze schrijven zich in voor een wedstrijd, met alle gevolgen van dien. Alles klopt in Populaire: de sets, de kleding, de muziek, de kapsels… Tijdens het kijken van deze film waan je je twee uur lang in de sfeervolle 50’s.
1960s: Green Book
Viggo Mortensen (Captain Fantastic) en Mahershala Ali (Moonlight) spelen de sterren van de hemel in een bijzonder verhaal over de vriendschap tussen pianist Don Shirley en zijn chauffeur en lijfwacht Tony Lip. Samen reizen zij in de jaren ’60 door het zuiden van de Verenigde Staten, waar ze geconfronteerd worden met racisme en de enorme verschillen in hun karakters.
Green Book is een film waarin op mooie, soms zelfs luchtige wijze één van de heftigste maatschappelijke kwesties uit onze geschiedenis wordt behandeld. Een film die je moet zien!
1970s: 20th Century Women
In dit nostalgische, bitterzoete drama volgen we de vijftienjarige Jamie, die eind jaren ‘70 opgroeit bij zijn alleenstaande moeder Dorothea (Annette Bening) in Zuid-Californië. Samen met twee jonge vrouwen, Abbie (Greta Gerwig) en Julie (Elle Fanning) voedt ze Jamie zo goed mogelijk op en beantwoordt ze al zijn vragen over het leven.
20th Century Women is een ode aan vrouwen en aan de sfeervolle jaren ‘70. Die heerlijke sfeer wordt nog eens versterkt door dromerige, elektronische muziek en perfecte styling. Vooral op het prachtige familiehuis en het 70’s interieur zijn wij stiekem een beetje verliefd geworden.
1980s: Pride
Het is 1984. Margaret Thatcher is aan de macht en ze besluit een flink aantal Britse mijnen te sluiten. Het grote aantal mijnwerkers dat hier de dupe van wordt, gaat echter niet zomaar akkoord met het besluit. En waar zowel de mijnwerkers als Thatcher geen rekening mee hadden gehouden, is de massale steun uit onverwachte hoek: de homogemeenschap. Een prachtig, waargebeurd verhaal over een bijzondere samenwerking tussen twee compleet verschillende gemeenschappen.
1990s: Y Tu Mamá También
In dit meesterwerk van Alfonso Cuarón reizen twee zeventienjarige jongens, Tenoch en Julio, en de elf jaar oudere Luisa naar een exotisch strandparadijs in Mexico. Althans, dat denkt Luisa: de jongens hebben dit tropische strand verzonnen om de woest aantrekkelijke Luisa met zich mee te krijgen. Bereid je voor op een reis naar zinderende zomerliefde en volwassenheid in het verdeelde, politiek onrustige Mexico van de jaren '90.