Vrouwelijke Victorie
Als je een tijdje in het buitenland hebt gewoond dan ken je het vast wel: het knagende gevoel van eenzaamheid dat je af en toe overmeestert. Victoria is zo iemand: een Spaanse jonge dame die net drie maanden in Berlijn woont en zonder vrienden door het leven gaat.
Totdat ze in een club begint te flirten met een Duitse kerel en in een paar uur tijd, een zeer intense en heftige vriendschap met hem en zijn vrienden opbouwt.
Vrouwelijke hoofdrollen in films. Er is steeds meer aandacht voor het portretteren van levensechte vrouwen in films. Het publiek pikt het niet langer dat vrouwen alleen als domme blondjes, zeurende huisvrouwen of aantrekkelijke sexbommen worden gepresenteerd. En van de weeromstuit vrouwen als onbreekbare, tijgerstrijders te presenteren doet ook niet veel recht aan de werkelijkheid. Juist daarom is het mooi dat de regisseur van Victoria ervoor kiest om het hoofdpersonage van zijn film een eenzame jonge vrouw te laten zijn, die in haar zoektocht naar vriendschap, vatbaar is voor de schaduwkant van het leven.
Toch is dit geen zwakke vrouw. Je proeft aan alles dat deze jonge vrouw solidair wil zijn met haar nieuwe vrienden. Niet alleen uit zelfmedelijden en de grote behoefte erbij te willen horen, maar ook uit empathie dwaalt Victoria verder mee door de stille straten van Berlijn. Zou ze haar nieuwe vrienden laten vallen, net nu ze een chauffeur nodig hebben voor een bankoverval?
Het is geen toeval dat het hoofdpersonage uit Victoria uit Spanje komt. Filmmaker Sebastian wilde inspelen op de werkelijkheid waarin veel Spaanse jongeren huis en haard verlaten op zoek naar betere baankansen in het noorden van Europa. Voor jonge mensen kan het leven vaak een gigantische opgave zijn, zeker als ze niet uit een welvarend milieu komen. En toch zie je dan, dat ze gigantisch solidair aan elkaar zijn. Dat ze onvoorwaardelijk vriendschappen aangaan en elkaar helpen in elkaars eenzaamheid. Juist dat is de reden dat de maker voor Berlijn als decor koos: een toevluchtsoord voor jonge mensen die nieuwe dynamiek in hun leven zoeken.
Victoria wordt gespeeld door Laia Costa. Een Spaanse actrice (33) die zich kan opwinden als ze een film ziet waar vrouwen een zwakke rol krijgen. Zo is ze eens halverwege de film stampvoetend uit een bioscoop in Buenos Aires vertrokken omdat ze woedend was over de rol van een actrice: ‘I was so angry about the way the girl was being treated. I was thinking “Why has this actress said yes to this role? “You know movies are not the most important thing in our society, of course they’re not, but movies are powerful sometimes and we need to fight or somehow speak about women in them. I’m talking about when you really feel that the female character is being treated like shit.’’ (The Guardian) Welke film ze precies gezien had vertelde ze helaas niet, maar als ze haar eigen Victoria in de bioscoop had gezien, was ze zeker niet weggelopen.
Victoria is een film waar de vrouw niet als minderwaardig wordt behandeld. De film is een prachtig voorbeeld van hoe je een vrouw in de hoofdrol kan nemen, zonder haar meteen de oersterke vrouwelijke strijder rol aan te meten. Victoria is onzeker, maar zelfbewust. En dat maakt haar tot een heel fijn personage om naar te kijken.
Ps. Als je héél goed kijkt, zie je in de nek van Boxer een tatoeage die erg veel op het Cinetree-logo lijkt.