Another Year

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In een heerlijk burgerlijke woning brengen Gerri en Tom hun dagen samen door. Mike Leigh’s Another Year volgt dit gelukkige koppel in het zoveelste jaar van hun leven samen. We zien hun dagelijkse rituelen en leren hun (minder gelukkige) vrienden en familie kennen. Er gebeurt niks groots of speciaals, Another Year brengt gewoonweg het dagelijkse leven van deze mensen in beeld – maar juist dat maakt dit drama zo bijzonder. Ook in ons alledaagse leven zit namelijk een verhaal dat verteld mag worden.

Actrice Beppie Melissen over 'Another Year'

Een herkenbaar verhaal

Door Nikki Nilwik

Dramafilms uit Hollywood worden vaak gekenmerkt door over de top verhaallijnen, grote emoties en bekende acteurs. Soms kunnen dit soort dramatische films dan ook precies zijn wat je nodig hebt, omdat ze je meenemen naar een andere wereld en je afleiden van je eigenlijke leven. Toch schieten die typische Hollywood drama’s bijna altijd tekort op hetzelfde vlak; herkenbaar zijn ze voor bijna niemand en dat is jammer omdat juíst representatie zo belangrijk kan zijn. Gelukkig maar dat er ook regisseurs zijn, zoals de Britse Mike Leigh, die dramafilms maken zonder te veel gehannes en waarin authentieke, herkenbare emoties en personages centraal staan.

Another Year is het perfecte voorbeeld van zo’n film. Centraal in dit drama staat het gelukkig getrouwde echtpaar Tom en Gerri (ja, ze zien de humor van deze combinatie zelf ook in). Tom is geoloog,Gerri is coach en samen wonen ze in een enorm pittoresk huis in de buurt van London. Hun zoon Joe woont niet meer bij hen, maar komt nog regelmatig langs. Je zou kunnen zeggen dat ze de perfecte familie zijn – of in ieder geval een leven hebben waar velen van dromen. Lijnrecht daar tegenover staan verschillende andere personages uit Another Year, die helaas niet zo gelukkig in het leven en/of de liefde zijn. Een van hen is Mary, Gerri’s collega, die hopeloos op zoek is naar iemand om oud mee te worden. Alhoewel ze haar verdriet goed probeert te verstoppen, is het overduidelijk dat zij eigenlijk doodongelukkig is. Gerri probeert haar te helpen en er voor haar te zijn, maar op een gegeven moment is ook Gerri’s emmer vol.

Zoals gezegd staat Mike Leigh erom bekend om realistische films te maken met authentieke personages. In Another Year gebeurt dan ook niet veel speciaals, als in: er zijn geen grote plottwisten of heftige verhaallijnen. Eigenlijk heeft de film ook niet echt een begin, midden of eind, zoals normale drama’s, maar dit werkt juist enorm goed in dit verhaal. We volgen Mary, Tom, Gerri en andere personages namelijk in hun dagelijkse leven gedurende een heel jaar en dat zorgt ervoor dat we hen door en door leren kennen. Ze voelen aan als vrienden en we begrijpen iedere opmerking of actie. Hierdoor is Another Year ondanks de ‘missende’ opbouw, nog steeds erg sterk, boeiend en een ware aanrader voor iedereen die even klaar is met al het over de top drama in andere films. Wij zijn trouwens niet de enigen die erg fan zijn van Another Year; ook internationaal werd deze film op handen gedragen. Zo werd Another Year genomineerd voor een Oscar en won de film ook een prijs op Cannes – genoeg reden om dit authentieke drama te kijken dus!

Must-see, omdat:

  • 1. Dit drama draait om echte mensen, echte gevoelens en echte problemen en hierdoor een realistische film is waar ieder van ons zich verbonden mee zal voelen.

  • 2. Mike Leigh erom bekend staat zonder script te werken; de dialogen in de film worden samen met de cast bedacht en uitgevoerd. Zo kwam ook het geweldige Another Year tot stand, dat leidde tot een prachtige film waarin authenticiteit centraal staat.

  • 3. Another Year 23 prijzen won, waaronder eentje op Cannes, en genomineerd werd voor een Oscar!

“Life's not always kind, is it?”

Gerri (Another Year)

Deze films werden ook geselecteerd door Beppie Melissen

Hope

Voir du pays

Café Society

Summer 1993

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.