Bulbul Can Sing

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Drie beste vrienden, Bulbul, Bonny en Suman, komen op gespannen voet met hun gemeenschap te staan als ze volwassen worden op het Indiase platteland. In Bulbul Can Sing geeft regisseur Rima Das een realistische kijk op het leven van drie tieners die opgroeien in een door mannen gedomineerde samenleving.

Filmprogrammeur Anne Lammers deelt 'Bulbul Can Sing'

Must-see, omdat:

  • 1. Bulbul Can Sing zowel de dagelijkse ritmes als de meest intieme momenten van drie tieners op het Indiase platteland laat zien.

  • 2. De film op fenomenale wijze door niet-professionele acteurs wordt gespeeld, waardoor het een realistisch tintje krijgt.

  • 3. Regisseur Rima Das alles in eigen handen neemt. Ze is tegelijkertijd regisseur, producent en cameravrouw van deze verbazingwekkende film.

Vriendschap en liefde op het Indiase platteland

De Assamese film Bulbul Can Sing vertelt het verhaal van drie tienervrienden, Bulbul, Bonny en Suman. Hun alledaagse ervaringen op school, thuis of het platteland zijn heel verschillend en toch gelijkaardig. Ze voelen allemaal de behoefte om een middenweg te vinden tussen zowel de normen en waarden van de gemeenschap, als zichzelf te verkennen met betrekking tot hun keuzevrijheid en seksualiteit.

Bulbul Can Sing gaat over een intieme band die de de kloof tussen man en vrouw overstijgt. Of het nu gaat om een geheime date, jaloezie, of ontluikende romance, de problemen lijken niet onoverkomelijk om de wereld van de drie vrienden op hun kop te zetten. In de loop van de film gaan ze door goede, slechte en lelijke ervaringen om een nieuw perspectief op het leven te vinden.

Indiase regisseur Rima Das keerde terug naar haar geboortedorp Assam om een film over eerste liefde en vriendschap te maken. In Bulbul Can Sing focust ze op het gehele landschap - de vijvers, de bomen, de bladeren, het gras en de zon die door de wolken schijnt. Ook brengt ze de bescheiden dorpshuizen en scholen in beeld. Toch blijft het niet allemaal rooskleurig in de film. De zorgeloosheid begint langzaam te verdampen bij de drie tienervrienden. Das raakt in de film belangrijke thema’s aan, zoals feminisme, gender, seksuele identiteit en keuzevrijheid, maar ook het ondermijnen van het patriarchaat en vaste regels.

Das omarmt al snel de duisternis, waardoor de film een gedefinieerde structuur krijgt. Er is een geleidelijke opbouw van het plot met voortekenen van onheil en aanduidingen van problemen die op de loer liggen. Bulbul heeft de verwachtingen om bescheiden en kalm te zijn zoals alle vrouwen en Suman wordt gepest als ‘Ladies’ omdat hij niet voldoet aan de idealen van mannelijkheid.

Ondanks de duisternis, geeft Das de hoop niet op. Zelfs de moeilijkste momenten kunnen aanleiding geven tot discussie en mogelijkheden bieden voor verandering, ook als het leven verder gaat. En de sleutel daartoe ligt volgens Das bij vrouwen, of mannen die hun vrouwelijke kant omarmen.

Door Stefanie Gordin

“How is it my fault? God made me like this. Am I the only one in the world like this?”

Suman (Bulbul Can Sing)

Deze films werden ook geselecteerd door Anne Lammers

Caro Diario

Good Luck to You, Leo Grande

Joyland

The Quiet Girl

The Last Bus

The Post

L’immensità

Silver Haze

The Inspection

C'mon C'mon

Nostalgia

No Bears

The Whale

M'n Beessie en Ik

Let It Be Morning

L'Innocent

Mirai

Tom of Finland

Les Plus Belles Années d’Une Vie

First Cow

Quand on a 17 ans

Tre Piani

We Are Who We Are: aflevering 1

We Are Who We Are: aflevering 6

We Are Who We Are: aflevering 3

We Are Who We Are: aflevering 8

We Are Who We Are: aflevering 7

We Are Who We Are: aflevering 4

We Are Who We Are: aflevering 5

We Are Who We Are: aflevering 2

Buddy

Les Plages d'Agnès

Le meraviglie

Song to Song

Bienvenue chez les Ch'tis

Tous les soleils

Sieranevada

Wuthering Heights

De Laatste Dagen van Emma Blank

Mektoub, My Love: Canto Uno

Carol

Lean on Pete

Manifesto

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.