Tom of Finland

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Tom of Finland vertelt het aangrijpende levensverhaal van Touko ‘Tom’ Laaksonen: een LGBTQI+ pionier die in de jaren ‘50 de (kunst)wereld op z’n kop zette met zijn provocerende, homo-erotische kunst. De biografische film neemt je mee in zijn leven, de oorlogstrauma’s die hij omzette in inspiratie, de moeizame relatie met zijn zus en in het proces achter de invloedrijke werken die hij maakte.

Cinetree deelt 'Tom of Finland'

Must-see, omdat:

  • 1. Tom of Finland je op de hoogte brengt van een waarschijnlijk onbekend, maar zeer belangrijk stukje geschiedenis in LGBTQI+ -kunst.

  • 2. De biografie een zowel schokkend als bekend beeld schetst van de zware LGBTQI+ levensomstandigheden in het westen van de jaren ‘50.

  • 3. Dit langzaam opgebouwde portret van een ondergewaardeerde kunstenaar zeker het verdient om gezien te worden!

Onbereikbare eer

Wat is de waarde van kunst als het niet kan dienen als uitlaatklep, onderdeel van verzet, interpretatie van schoonheid of gefrustreerde expressie? Op zoek naar de grenzen van de norm en de visualisatie van het onbespreekbare; kunst maakt een tragisch leven leefbaar. Het leven van menig invloedrijk kunstenaar kent meerdere van deze aspecten. Het leven van de Finse Touko “Tom” Laaksonen kent ze echter allemaal. Van ondergedoken tekenaar tot gevierd kunstenaar beleeft hij een turbulent leven door zijn provocerende - maar belangrijke - homo-erotische tekeningen uit de jaren ‘50.

Laaksonens homo-erotische kunst werd beïnvloed door zowel zijn tijd in de oorlog en aantrekking tot uniformen van de (Duitse) soldaten, als door de motorcultuur die zijn opwachting maakte na de oorlog. ‘Mannelijke’ mannen in uniform en leer bleken een bron van inspiratie voor Laaksonens larger than life illustraties van de gestileerde, zelfbewuste en afgetrainde man. Het duurde echter tot medio jaren ‘70 dat zijn tekeningen erkenning kregen binnen de mainstream kunstwereld, na jaren alleen te hebben ‘geleefd’ als pure underground erotica. Onder andere de acceptatie en decriminalisering van mannelijk naakt, begin jaren ‘70, veroorzaakte deze ommekeer in het aanzien van Laaksonens kunst.

Dat Laaksonens tekeningen weinig verdienste en bewondering kenden in Finland ten tijde van zijn productieve jaren, is een curse van vele kunstenaars. Het succes, belang en de populariteit van menig invloedrijk kunstenaar ontstaat vaak jaren of zelfs decennia na de dood van de maker. Een extra tegenslag in het leven van de onbegrepen Laaksonen, was dat zijn kunst wel degelijk succes en bewondering kende gedurende zijn eigen levensjaren - hij was zich er alleen niet van bewust. In de Verenigde Staten waren zijn tekeningen één van de boegbeelden van de LGBTQI+ beweging. Weg van schaamte en queer expressie prominent in beeld; Laaksonens tekeneningen waren een voorbeeld van wat zo lang werd (en wordt) verstopt vanwege de heteronormatieve waarde en normen van de westerse samenleving.

Waar Laaksonens kunst bewust een gebrek aan nuance hanteert, portretteert acteur Pekka Strang hem als persoon juist op een zeer gelaagde en subtiele wijze. Het masker dat Tom geforceerd is om te dragen en de verschillende levens die hij moest leiden, krijgen in de film veel ruimte om te worden uitgediept. De sterke acteerprestatie van Strang doet de kunstenaar eer aan en geeft ons als kijker een bijzondere inkijk op het gecompliceerde leven achter de extravagante tekeningen.

Geschreven door Vera Baur

“I’m going to draw something to publish. About life. Something that will make people happy.”

Tom (Tom of Finland)

Deze films werden ook geselecteerd door Anne Lammers

Caro Diario

Good Luck to You, Leo Grande

Joyland

The Quiet Girl

The Last Bus

The Post

L’immensità

Silver Haze

The Inspection

C'mon C'mon

Nostalgia

No Bears

The Whale

M'n Beessie en Ik

Let It Be Morning

L'Innocent

Mirai

Les Plus Belles Années d’Une Vie

First Cow

Quand on a 17 ans

Bulbul Can Sing

Tre Piani

We Are Who We Are: aflevering 1

We Are Who We Are: aflevering 6

We Are Who We Are: aflevering 3

We Are Who We Are: aflevering 8

We Are Who We Are: aflevering 7

We Are Who We Are: aflevering 4

We Are Who We Are: aflevering 5

We Are Who We Are: aflevering 2

Buddy

Les Plages d'Agnès

Le meraviglie

Song to Song

Bienvenue chez les Ch'tis

Tous les soleils

Sieranevada

Wuthering Heights

De Laatste Dagen van Emma Blank

Mektoub, My Love: Canto Uno

Carol

Lean on Pete

Manifesto

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.