Mirai

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Hartverwarmende animatie waarin familiebanden en persoonlijke groei een magisch randje krijgen. In Mirai maak je kennis met de vierjarige Kun, wiens leven op de kop komt te staan door de geboorte van zijn zusje Mirai. Mirai ging in première op Cannes, werd genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe, en is een uitblinker in het (al uitzonderlijke oeuvre) van animator en regisseur Mamoru Hosoda.

Filmprogrammeur Anne Lammers deelt 'Mirai'

Must-see, omdat:

  • 1. Mirai in première ging op Cannes (als eerste Japanse animatie ooit!) en genomineerd werd voor een Oscar en Golden Globe.

  • 2. Mamoru Hosoda’s animaties niet alleen dromerige films zijn om helemaal in op te gaan, maar ook nog eens een belangrijke boodschap bevatten.

  • 3. Mirai tot nu toe misschien wel de persoonlijkste film van Hosoda is, waarin hij het ouderschap en zijn rol als vader onder de loep neemt.

Hosoda’s (film)kindje

Animatieschrijver en regisseur Mamoru Hosoda (Belle, Wolf Children) behoort tot de top van zijn vakgebied. Met zijn persoonlijke animaties, die kenmerkend zijn door hun thema’s als familiebanden en volwassen worden, weet hij keer op keer vele harten te veroveren. Een van zijn recente films, Mirai, beleefde zijn wereldpremière op het filmfestival van Cannes en is een hartverwarmende uitblinker in het al uitzonderlijke oeuvre van Hosoda.

Mirai is het verhaal van de vierjarige Kun, wiens leven op de kop komt te staan wanneer zijn nieuwe zusje Mirai (japans voor ‘toekomst’) geboren wordt. Door alle hectiek krijgt Kun, die tot de geboorte van Mirai enig kind was, een stuk minder aandacht van zijn overrompelde ouders. Als vierjarige peuter begrijpt Kun natuurlijk niet dat zijn ouders niet meer dan hun best kunnen doen. In zijn ogen kiezen zijn ouders telkens voor Mirai en laten ze Kun aan z’n lot over. Zo’n dramatische gedachte vraagt logischerwijs om een dramatische reactie - en dat is dan ook precies hoe Kun reageert; met heftige driftbuien en eindeloos geschreeuw. In een van deze driftbuien rent Kun ontroostbaar de tuin in - waar hem iets bijzonders te wachten staat... De magische boom in zijn tuin bezorgt Kun namelijk een reeks aan hallucinerende (of spirituele, het is maar waar je in gelooft) bezoeken van andere leden van zijn familie. Zijn reeds overleden overgrootopa, een jonge versie van zijn moeder, een antropomorfe versie van zijn hond en de toekomstige versie van Mirai, nemen hem allemaal mee op levensveranderende reizen die hem stuk voor stuk zijn kleine zusje leren accepteren.

Een typische karakteristiek van Hosoda’s werk, is het persoonlijke gehalte in zijn films. Bijna allemaal hebben zij een sterk verband met het leven van de regisseur en Mirai is hier geen uitzondering op. Deze film maakte hij namelijk na de geboorte van zijn dochtertje, toen hij zag wat voor invloed deze had op zijn zoon. Niet alleen het verhaal is gevormd door Hosoda’s eigen ervaringen; de geanimeerde Kun en Mirai zijn zelfs gebaseerd op Hosoda’s eigen kinderen. De regisseur nam zijn kinderen - zo vertelt hij in een interview - mee naar de animatoren op verschillende dagen, zodat Kun en Mirai zo waarheidsgetrouw mogelijk zouden zijn. Mirai is dus een kijkje in het persoonlijke leven van meester-animator en regisseur Hosoda. Sterker nog, zijn film-kindje is letterlijk gebaseerd op zijn echte kinderen.

Hosoda’s films centreren persoonlijke veranderingen, groei en volwassen worden. Niet alleen om de kijker te inspireren, maar ook om verandering van de maatschappij en wereld teweeg te brengen. Behalve heerlijke, dromerige wegkijkfilms, zijn het dus ook films met een educatief randje. Mirai is het perfecte voorbeeld van zo’n typische Hosoda film die naast haar magisch-realistische gehalte ook een diepere, educatieve lading heeft. Mirai - en de rest van Hosoda’s oeuvre - is daarom een prachtige (en belangrijke) film voor het hele gezin.

Geschreven door Nikki Nilwik

“When people cooperate with each other, it brings them closer together…”

Mirai (Mirai)

Deze films werden ook geselecteerd door Anne Lammers

Caro Diario

Good Luck to You, Leo Grande

Joyland

The Quiet Girl

The Last Bus

The Post

L’immensità

Silver Haze

The Inspection

C'mon C'mon

Nostalgia

No Bears

The Whale

M'n Beessie en Ik

Let It Be Morning

L'Innocent

Tom of Finland

Les Plus Belles Années d’Une Vie

First Cow

Quand on a 17 ans

Bulbul Can Sing

Tre Piani

We Are Who We Are: aflevering 1

We Are Who We Are: aflevering 6

We Are Who We Are: aflevering 3

We Are Who We Are: aflevering 8

We Are Who We Are: aflevering 7

We Are Who We Are: aflevering 4

We Are Who We Are: aflevering 5

We Are Who We Are: aflevering 2

Buddy

Les Plages d'Agnès

Le meraviglie

Song to Song

Bienvenue chez les Ch'tis

Tous les soleils

Sieranevada

Wuthering Heights

De Laatste Dagen van Emma Blank

Mektoub, My Love: Canto Uno

Carol

Lean on Pete

Manifesto

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.