D'Ardennen

Vechtersbaas Kenneth (Kevin Janssens) staat na vier jaar gevangenschap eindelijk weer op vrije voeten, maar komt thuis al snel voor een onaangename verrassing te staan. Broer Dave en moeder Mariette proberen koste wat kost de vrede te bewaren, maar een explosie is akelig dichtbij…

Cinetree deelt 'D'Ardennen'

Weggegaan, plaats vergaan

We hebben allemaal wel eens iets gedaan dat eigenlijk niet mocht. Snoepjes stelen bij ‘t Kruidvat, belletje trekken bij de buren of inbreken op een afgelegen industrieterrein. Regels zijn er om het leven en de samenleving in goede banen te leiden, maar… stiekem toch ook een beetje om verbroken te worden. Voor sommigen loopt het verbreken van die regels echter zodanig uit de hand dat er nog maar één oplossing lest: gevangenisstraf. En daar weet hoofdpersonage Kenneth uit D’Ardennen álles van.

Het heeft even geduurd, maar na een intense periode in de Vlaamse gevangenis staat alfamannetje Kenneth (Kevin Janssens) weer op vrije voeten. Zinnend op wraak en vergelding, want bij een bankkraak vijf jaar daarvoor werd broer Dave (Jeroen Perceval) niét opgepakt, en Kenneth wel. En terwijl Dave probeert zijn leven te beteren door te werken en naar therapie te gaan, is Kenneth alles behalve van plan op het juiste pad te blijven. Wat hij dan zelf wél voor ogen heeft, is voor niemand duidelijk, maar zijn terugkomst zorgt voor spanning.

In de vier jaar dat Kenneth gevangen zat, is er dan ook het één en ander gebeurd. Zo heeft zijn vorige ‘liefje’, Sylvie (gespeeld door de altijd fantastische Veerle Baetens), besloten haar hart met iemand anders te delen. Iemand die niét in gevangenis zit en die wél bereid is om alles uit het leven te halen dat erin zit. Maar... die iemand is geen onbekende voor Kenneth. Vastbesloten om Sylvie voor zich terug te winnen, slaat Kenneth iedere kans op beter van zich af. Zijn broertje en moeder proberen hem nog aan een fatsoenlijke baan te helpen, maar de koppige Kenneth wil er allemaal niets van weten. Terug in zijn geliefde Antwerpen maakt hij er dan ook binnen no time een onhoudbare boel van. En de spanningen onderling? Die lopen op en op…

Hoogtepunt en dieptepunt van d’Ardennen (‘t is maar hoe je het bekijkt) is de uiteindelijke ‘explosie’ aan het slot van de film. De broertjes besluiten samen een ‘ongepland’ tripje naar de prachtige Ardennen te maken. Niet omdat ze graag op vakantie willen, maar vooral omdat het de perfecte plek is om ‘bepaalde objecten’ te kunnen lozen. Dat lijkt even goed te gaan, maar al snel loopt werkelijk alles uit de hand. Het resultaat is een ruwe, wervelende film met een stormachtig slot in het bos van de Ardennen.

Must-see, omdat:

  • D’Ardennen oorspronkelijk een toneelstuk was onder leiding van Jeroen Perceval (die in deze film de rol van Dave speelt), maar zo goed aansloeg bij het publiek dat de producent van prijswinnaar Rundskop besloot het stuk te verfilmen. En daar zijn wij hem uiteraard heel dankbaar voor!

  • Deze film genomineerd werd voor een Amerikaanse Satellite-award (voor Beste niet-Engelstalige Film) én de Vlaamse Oscar-inzending van 2016 was. Uiteindelijk ging The Salesman van Asghar Farhadi er met de prijs vandoor.

  • D’Ardennen maar liefst zeven Ensors (de Vlaamse versie van de Gouden Kalveren) won, waaronder de prijs voor Beste Film, Best Scenario, Beste Acteur en Cinematografie. Niet gek, toch?

“Ik wil gewoon saai zijn. Thuiskomen van ’t werk en naar Blokken kijken.”

Sylvie

Deze films werden ook geselecteerd door Eva van der Gucht

Tanzania Transit

The Imposter

Monsieur Lazhar