Dogman

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Spannend, meeslepend en waargebeurd verhaal over hondentrimmer Marcello, die in een Italiaanse buitenwijk voortdurend wordt lastig gevallen door ex-bokser Simone. Zelfs voor de zachtaardige Marcello wordt het teveel, dus verzint hij één van de gruwelijkste moorden die Italië ooit gekend heeft. Van de maker van Gomorra en Tale of Tales, én terechte winnaar van de Gouden Palm voor Beste Acteur op het Cannes Filmfestival in 2018.

Filmmaker Mea Dols de Jong deelt 'Dogman'

Genoeg is genoeg

Hoe ver kan je gaan voordat het écht genoeg is? Wat is de druppel die de emmer doet overlopen? Wanneer ontploft de bom? Bij sommige personen is maar weinig nodig om dit punt te bereiken, terwijl anderen juist enorm lang rustig kunnen blijven. Iele hondentrimmer Marcello in Dogman (fantastisch geacteerd door Marcello Fonte) behoort tot deze laatste groep; hij heeft een – bijna engelachtig - lang lontje. Maar ook lange lontjes branden op...

Marcello lijkt redelijk content met zijn rustige leven in een Italiaanse buitenwijk. Zijn magere, niet-bedreigende lijf en vriendelijke hoofd zorgen ervoor dat niet alleen iedere inwoner, maar ook iedere hond uit het kleine dorp hem accepteert. Hij werkt hard en stopt al zijn vrije tijd in dochter Alida. Al met al, lijkt hij een goed en onschuldig persoon. Deze onschuld is zelfs zo goed geacteerd door acteur Marcello Fonte, dat we Marcello’s merkwaardige bijbaan – het verkopen van cocaïne – in eerste instantie niet zien als iets slechts of gevaarlijks. Maar dat verandert wanneer de gewelddadige cocaïneverslaafde Simoncino (Edoardo Pesce) in beeld komt. Simoncino is een door macht bezeten, driftige pestkop die alle buurtbewoners terroriseert. Met zijn reusachtige lichaam en woedende blik krijgt hij ongeveer alles voor elkaar, waaronder gratis coke van zijn ‘vriend’ Marcello die veel van Simoncino accepteert - redelijk logisch wanneer je hun lichamen naast elkaar ziet. Alles verandert echter wanneer Marcello een jaar in de gevangenis eindigt door Simoncino. Men zegt wel eens dat de gevangenis een mens verandert en hard maakt, maar dìt had niemand zien aankomen…

Matteo Garrone’s groteske en soms gruwelijke Dogman zuigt je van begin tot eind mee met het tragische verhaal van Marcello. De manier van filmen zorgt voor een constant grauwe, grimmige sfeer die je bij de keel grijpt, zó benauwd is Garrone’s werk soms. Ieder moment voelt aan alsof er iets angstaanjagends kan gebeuren en als dit dan gebeurt, dan weet Garrone er, in samenwerking met de fantastische acteurs, ook écht een weerzinwekkende scène van te maken. Geen wonder dat Dogman grote internationale prijzen in ontvangst nam. De spannende Dogman is misschien geen film voor jong en oud, maar door zijn geweldige beelden, sferen en acteerwerk zeker een voor in het archief. Zélfs voor mensen die normaal niet van thrillers houden – al zullen zij bij de expliciete scènes misschien wel een oogje dicht moeten knijpen.

Must-see, omdat:

  • 1. Hoofdrolspeler Marcello Fonte (die, jawel, de rol van Marcello speelt) gescout werd toen hij als conciërge in een buurthuis werkte, waar regisseur Matteo Garrone die dag audities hield. Zo zie je maar; alles kan, als jij het laat gebeuren.

  • 2. De sfeer van de gebeurtenissen in deze film geweldig in beeld wordt gebracht. Het nauwkeurige kleurgebruik, de vervallen grauwe omgeving en de indrukwekkende cinematografie maken Dogman tot een visueel hoogstandje.

  • 3. De inmiddels befaamde acteur Marcello Fonte vroeger stiekem naar binnen is geglipt bij een draaidag van de film Gangs of New York. Hij beweerde een figurant te zijn en kwam uiteindelijk gewoon in een film met Leonardo DiCaprio terecht. That’s how we roll!

“I am a friend of yours, yes or no?”

Simoncino (Dogman)

Deze films werden ook geselecteerd door Mea Dols de Jong

The Piano

God's Own Country

Figlia Mia

120 BPM

I Am A Woman Now

We Are The Best

Het Echte Leven

Laurence Anyways

Mommy

Boyhood

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.