We Are The Best

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Stockholm, jaren '80. Pubers Bobo en Klara hebben geen instrumenten, maar beginnen toch een band. Wanneer ze Hedvig zien spelen vinden ze het ontbrekende bandlid.

Filmmaker Mea Dols de Jong deelt 'We Are The Best'

Zelfuitgeroepen

Je bent aan het ontdekken wat je eigenlijk wilt, je stem wordt niet genoeg gehoord, je hebt het idee dat er maar weinig mensen om je heen zijn die je snappen. Het zijn gevoelens en gedachten die de overhand hebben wanneer je 13 bent, maar eigenlijk net zo goed lang daarna kunnen doormodderen. Mocht er zich bij toeval een kans aandienen waardoor jij je kunt uitdrukken, grijp die dan met beide handen aan! Om een voorbeeld te geven presenteren wij: We Are The Best.

De film moet, net als de hoofdpersonages, even op gang komen, en zelfs dan vindt er geen sneltreinvaart plaats zoals in de gemiddeld Hollywoodmontage. Want, zo is het echte leven ook. Regisseur Lukas Moodysson had voor ‘We Are The Best’ een paar stroeve jaren, maar komt weer op stoom met een verhaal dat hij van zijn vrouw leende. Hoofdpersonages Bobo, Klara en Hedvig zijn aan het eind van de film eigenlijk nog steeds onderweg, maar hebben in ieder geval elkaar om de reis mee te delen.

Er zullen altijd meer dan genoeg mensen zijn die je vertellen wat je wel en niet kunt doen of juist het verkeerde voorbeeld geven, en films als We Are The Best laten zien dat je het krachtigst staat wanneer je trouw blijft aan wat jij wilt. Neem daarbij dat het verhaal een gezonde dosis feminisme bevat zonder dat hier eigenlijk ook maar ooit een woord over gerept wordt (“We’re not a girlband. We’re girls in a band.”) en je bent klaar voor de start. Zet na het kijken van de film je favoriete fempunk op vol volume (Bikini Kill anyone?) en roep het zelf uit, we zijn de beste!

Film in feiten

  • Lukas Moodysson ontleende het verhaal aan de graphic novel ‘Never Goodnight’, die geschreven werd door zijn vrouw Coco Moodysson.

  • Moodysson vroeger zelf een punker en maakte de film voor zijn kinderen, in de hoop dat ze er iets van voorbeelden in konden vinden.

  • Anders dan wat hij vroeger luisterde is regisseur Lukas Moodysson’s huidige muzikale heldin Rihanna. Zijn persoonlijke Tumblr-pagina is voor een goed deel aan haar gewijd.

“You have a friend that really likes you. Two friends, actually. That’s all a person needs!”

Klara (We Are The Best)

Deze films werden ook geselecteerd door Mea Dols de Jong

The Piano

God's Own Country

Figlia Mia

120 BPM

I Am A Woman Now

Het Echte Leven

Laurence Anyways

Mommy

Boyhood

Dogman

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.