120 BPM

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Nathan en Sean ontmoeten elkaar bij ACT UP Parijs, een beweging die zich begin jaren ‘90 inzette tegen de maatschappelijke en politieke onverschilligheid rondom aids. Een aangrijpend, intens verhaal over liefde en vriendschap dat in Cannes, geheel terecht, met een staande ovatie werd ontvangen.

Filmmaker Mea Dols de Jong over '120 BPM'

Silence = death

120 BPM (battements par minute) speelt zich af in 1992, het jaar waarin de aidsepidemie haar dieptepunt bereikte. In ­Parijs werd daarom de Europese afdeling van Act Up opgericht; een activistische beweging die zich inzet tegen de maatschappelijke en politieke onverschilligheid rondom hiv en aids. De activisten gaven voorlichting op scholen en zetten de farmaceutische industrie onder druk omdat er nog altijd geen fatsoenlijk medicijn beschikbaar was. Alles met het doel om onwetendheid, slechte voorlichting en struispolitiek te voorkomen. Niet voor niets is ACT UP’s motto silence = death.

Toch worden de acties langzamerhand heftiger en komt er steeds meer geweld bij de protesten kijken. Sommige leden zijn het daarmee oneens, maar voor leden als Sean (Nahuel Pérez Biscayart) kunnen de acties niet fel genoeg zijn. Zijn eigen symptomen worden namelijk steeds heftiger: de tijd dringt, en het enige dat hij nog in de strijd kan gooien is zijn lichaam. Toch verandert de situatie ook voor hem wanneer hij Nathan ontmoet; een actievoerder die, in tegenstelling tot Sean, niet ziek is.

120 BPM moet je gezien hebben omdat je een beeld krijgt bij de angst, het verdriet en het onbegrip dat de activisten hebben moeten voelen. Want als we allemaal nét iets bewuster worden van elkaars problemen en pijn, kunnen we de wereld samen toch een stukje mooier maken.

Must-see, omdat:

  • 1. De film in Cannes niet alleen met een staande ovatie werd ontvangen, maar ook werd bekroond met de Grand Prix.

  • 2. Regisseur Robin Campillo (Eastern Boys) weet waar hij het over heeft; hij was destijds zelf betrokken bij ACT UP Parijs.

  • 3. Geweldig acteerwerk van o.a. Adèle Haenel, die we natuurlijk kennen van Portrait de la jeune fille en feu en Water Lilies.

“Our friends are dying. We don't want to die.”

120 BPM

Deze films werden ook geselecteerd door Mea Dols de Jong

The Piano

God's Own Country

Figlia Mia

I Am A Woman Now

We Are The Best

Het Echte Leven

Laurence Anyways

Mommy

Boyhood

Dogman

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.