God's Own Country

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Johnny is een introverte, ongelukkige boer die noodgedwongen werkt op zijn familieboerderij in Yorkshire. De dagen zijn koud en lang; veel hoop op een betere toekomst heeft Johnny niet. Alles verandert wanneer werkmigrant Gheorghe een week komt helpen. God’s Own Country is zeker niet je doorsnee romantische drama; er wordt geen gebruik gemaakt van warme tinten en de personages zijn verre van perfect. Maar juist deze afwijkingen en imperfecties maken deze film zo toegankelijk en herkenbaar. God's Own Country ging in première tijdens het Sundance Filmfestival in 2017 en won daar de prijs voor Beste Regie.

Regisseur Mea Dols de Jong over 'God's Own Country'

Plattelandsromantiek in een nieuw jasje

Ken je dit gevoel: de enge, ongemakkelijke maar tegelijkertijd ook vreselijk mooie overgave aan de liefde? De angst om jezelf volledig open te stellen aan een ander, maar ook de benauwdheid en blijdschap die je ervaart, wanneer je beseft dat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn na deze ontmoeting? Dit gevoel, dat velen van ons maar al te goed zullen herkennen, weet Francis Lee met God’s Own Country op een heimelijke en subtiele manier bij je te ontwaken.

Johnny Saxby, knap neergezet door acteur Josh O’Connor, is een jonge boer uit Yorkshire. Zijn moeder verliet hem al op jonge leeftijd, waardoor Johnny eenzaam is opgegroeid op de familieboerderij van zijn vader en oma. Wat zijn eigenlijke toekomstdroom is, is niet belangrijk. Sinds zijn vaders hartaanval wordt Johnny namelijk verwacht de boerderij draaiende te houden. Koeien verkopen, mest opruimen en zorgen dat de kalveren niet doodgaan. Dat zijn Johnny’s taken. Dat hij hier niet gelukkig van wordt, blijkt wel uit zijn zelfdestructieve acties. Overmatig drankgebruik en agressieve seks met willekeurige mannen lijken de enige manier om zijn pijn te onderdrukken, totdat de Roemeense Gheorghe op de boerderij aankomt.

Met de komst van deze knappe, goedaardige werkmigrant bereiken we niet alleen een keerpunt in Johnny’s leven maar ook in de filmbeelden. Iedere romantische ontwikkeling tussen de twee jongens zorgt voor verzachting in het karakter van Johnny en de omgeving waarin zij zich bevinden. Waar het Yorkshirese platteland eerst alleen grijs en grauw is, wordt de omgeving later in de film steeds lichter en vriendelijker. Het afgebroken muurtje in de wei wordt eindelijk afgebouwd en de eerste lammetjes zijn geboren. Ook de chemie tussen Johnny en Gheorghe volgt deze ontwikkeling en Johnny begint zich stukje bij beetje over te geven aan zijn liefde voor Gheorghe.

God’s Own Country is zeker niet je doorsnee romantische drama. Met beelden van dode dieren, xenofobie en realistische, soms ongemakkelijke seksuele ontmoetingen is God's Own Country verre van een doorsnee romantisch drama. De film is niet opgenomen in ongewoon warme tinten en de personages zijn verre van perfect. Maar juist deze afwijkingen en imperfecties maken deze film zo toegankelijk en herkenbaar. Of Johnny’s destructieve gedrag er ook voor zorgt dat de film geen typisch ‘happy end’ krijgt? Dat zul je toch echt zelf moeten gaan zien!

Must-see, omdat:

  • 1. Regisseur Francis Lee zelf ook opgroeide op een boerderij in de buurt van Yorkshire als homoseksuele jongen en deze film geïnspireerd is op zijn jeugd.

  • 2. De film prestigieuze prijzen heeft gewonnen, zoals Best Director op Sundance en de Micheal Powell Award op het Edinburgh Film Festival.

  • 3. De acteurs zelf geen boeren zijn, maar wel een aantal weken op de boerderij in Yorkshire hebben gewerkt om het vak te leren. Alle scenes waarin zij helpen met het lammeren? Absoluut niet gedaan door stunt doubles!

Film in feiten

  • 1. Dit is Francis Lee’s eerste geregisseerde speelfilm. Hiervoor heeft hij twee korte films geregisseerd, maar voor het grootste deel van zijn carrière was hij zelf ook acteur.

  • 2. God’s Own Country is in verschillende landen verbannen vanwege de seksscènes.

  • 3. De film heeft ervoor gezorgd dat de Roemeense acteur Alex Secareanu, Gheorghe in de film, bekendheid en nominaties heeft gekregen in Engeland.

“I don't want to be a fuckup anymore.”

Johnny Saxby (God’s Own Country)

Deze films werden ook geselecteerd door Mea Dols de Jong

The Piano

Figlia Mia

120 BPM

I Am A Woman Now

We Are The Best

Het Echte Leven

Laurence Anyways

Mommy

Boyhood

Dogman

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.