Dogtooth

Drie jong volwassenen leven een geïsoleerd bestaan doordat ze van hun overbeschermende ouders het huis pas uit mogen wanneer hun snijtanden uitvallen.

Movies That Matter-artistiek directeur Dirk van der Straaten deelt 'Dogtooth'

Para(at)

‘Paranoid parenting’ het is een term (van Britse socioloog Frank Furedi) die al een tijd haar opmars maakt. Sinds mensenheugenis zijn ouders natuurlijk bezorgd geweest om hun kinderen, maar meer dan ooit is het makkelijk elke stap van je kind te controleren. Er wordt gesproken in termen als ‘veiligheidscultuur’ en ‘virtuele navelstreng’. Had je dit echter in offline tijden willen doen, dan zouden er rigoureuzere maatregelen getroffen moeten worden, misschien wel middelen die stiekem doen denken aan de manier waarop totalitaire staten werden gehandhaafd. Laat Dogtooth nou een film zijn die dit op droogkomische wijze tentoonstelt! Zie erin wat je wilt zien en wordt ondertussen vermaakt.

Het is van een grote tegenstrijdigheid: je kind dusdanig voor de boze buitenwereld willen behoeden zodat je het alleen maar meer geweld aandoet. Is het niet door de directe emotionele schade, dan wel door het feit dat het kind niet opgewassen zal zijn tegen de boze buitenwereld wanneer het moment daar is. We zijn allen kwetsbaar, en juist daarom moeten ons geen hand boven het hoofd worden gehouden–het is nodig om af en toe je hoofd te stoten.

Maar zoals curator Dirk van der Straaten ook opdient valt de film in groter perspectief te bezien: “Dit is wat er gebeurt wanneer je mensen dom probeert te houden.” Het gebeurde (en gebeurt nog steeds) in regimes, via mediamagnaten, in bedrijfsculturen. Zij die het bangst zijn dat er wordt gebeten in de hand die voedt zijn hen die het er misschien wel het meest naar maken dat er gebeten moet worden. Daarom zijn films als Dogtooth belangrijk én krachtig. Want het is een kunst om een verhaal vermakelijk te maken terwijl het op meerdere lagen kan resoneren bij het publiek.

En het moet gezegd: er is hoop! Want zoals schrijver/regisseur Yorgos Lanthimos in veel van zijn films laat zien (onlangs nog in The Lobster) is het feit dat onderdrukking rebellie en levenslust opwekt! Kijk Dogtooth voor een crashcourse in onderdrukking én in losbreken.

Film in feiten

  • Schrijver/regisseur Yorgos Lanthimos kreeg de inspiratie voor de film toen een aantal vrienden van hem gingen trouwen. Nadat hij zijn twijfels uitsprak over het instituut huwelijk en gezinsleven dacht hij aan een scenario waarbij een man zijn gezin tot in het meest extreme zou willen beschermen.

  • Omdat het onderwerp relatief claustrofobisch is werd ervoor gekozen de setting van de film juist ruimtelijk en open te maken, inclusief zwembad en grote tuin.

  • De hele film werd met één lens gedraaid (50mm anamorphic).

  • De namen van de kinderen worden nooit bekend gemaakt.

“The new words of the day are: 'Sea', 'Highway', 'Road trip' and 'Shotgun'.”

Mother (Dogtooth)

Deze films werden ook geselecteerd door Dirk van der Straaten

Ajami

Tomboy

Welcome

No

Dancing Arabs

Lebanon

The Salesman

Kauwboy

A United Kingdom

Son of Saul

The Swedish Theory of Love

The Human Scale