Fête de Famille

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

De 70ste verjaardag van moeder en oma Andréa (Catherine Deneuve in al haar glorie) verloopt anders dan gepland wanneer Andréa’s dochter Claire - die veelvuldig last heeft van psychoses - opeens besluit langs te komen. Wat een gezellig en gemoedelijk feestmaal had moeten zijn, verandert in een chaotisch spektakel waarin de eettafel fungeert als pingpongtafel waarop de verwijten heen en weer worden geslagen.

Cinetree-teamleden Laura & Anne over 'Fête de Famille'

Bloed is dikker dan water

Door Nikki Nilwik

Een grote familiebijeenkomst kan in het echt, maar al helemaal in films slechts één ding betekenen; drama. Keer op keer blijkt de eettafel de perfecte plek voor een dramatisch maar boeiend verhaal - en ook in Fête de Famille stelt deze opzet wederom niet teleur.

Aan de eettafel zit deze keer een Franse familie die de 70ste verjaardag van moeder en oma Andréa (de altijd magnifieke Catherine Deneuve) viert. Het feest wordt gevierd in het idyllische ouderlijk huis, waar alle personages een voor een aankomen. De eerste die arriveert is oudste zoon Vincent, met zijn vrouw en twee kinderen. Al snel blijkt dat hij zich de rol als oudste zoon ook zeer heeft toegeëigend. In tegenstelling tot zijn jongere broer Romain – die samen met zijn nieuwe vlam Rosita als tweede arriveert – is Vincent de verantwoordelijke broer met een baan, auto en geld. Romain is daarentegen bezig met zijn zoveelste film ’project’, rookt meer wiet dan hem lief is en houdt vast aan een liefde die niet echt bestaat. Verrassend genoeg blijkt Romain echter niet het ‘zwarte schaap’ van de familie. Dat is namelijk halfzus Claire (ijzersterk geacteerd door Emmanuelle Bercot), die opeens na drie jaar weer besluit haar gezicht te tonen. Drie jaar geleden vertrok Claire naar Amerika met haar toenmalige vriend en liet zij haar puberende dochter Emma achter bij haar moeder in Frankrijk. Waarom zij opeens terug is, is onduidelijk. Claire zelf zegt dat ze de verloren jaren met Emma wil inhalen, maar volgens haar broers en ex-vriend heeft het wellicht meer te maken met haar psychoses en labiele mentale gezondheid. In ieder geval komt Claire aan bij het familiefeest in een gigantische regenbui, waarmee ze meteen de toon zet voor de rest van de verjaardag.

Fête de Famille vertelt geen gigantisch nieuw verhaal, maar toch weet regisseur Cédric Kahn – die zelf de rol van oudere broer Vincent speelt - ons opnieuw te boeien met deze familiebijeenkomst. Met bijzondere, actieve camerabeelden en interessante personages – waar vooral Claire enorm uitspringt - weet Kahn Fête de Famille te veranderen in levendig en fris spektakel, dat ons opnieuw laat zien dat bloed dikker is dan water.

Must-see, omdat:

 • 1. Fête de Famille bomvol zit met ijzersterk acteerwerk. Vooral de vrouwen Catherine Deneuve en Emmanuelle Bercot verdienen een staande ovatie voor hun rollen in deze film.

 • 2. De film een frisse draai geeft aan het genre ‘familiedrama’, door de moeilijkheden van familieleden met mentale problemen centraal te zetten.

 • 3. De film heerlijk dramatisch is en daardoor de perfecte wegkijker voor een luie zondagmiddag.

“Today’s my birthday, so let’s talk about… happy things.”

Andréa (Fête de Famille)

Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree

Uit de schaduw

De kracht van geven met Teun Toebes

Moffenmeid

La Danseuse

Gunda

Deux Frères

I, Tonya

Heartstone

The Hand

2046

Fallen Angels

Happy Together

Chungking Express

In The Mood For Love

My Foolish Heart

The Leisure Seeker

La Pazza Gioia

The Dark Horse

Les Ogres

La Última Primavera

Le Grand Bain

Wildlife

Mia Madre

Una via a Palermo

The Farewell Party

Elle S'en Va

Moonrise Carcosa

Ema

Goud

Skate Kitchen

Blue Jasmine

The Sapphires

The Angels' Share

Naissance des pieuvres

Café de Flore

Todos lo Saben

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand